Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smagūs patarimai, kaip mažylį išmokyti valytis dantukus

Kadangi higienos įpročiai formuojasi jau nuo pat pirmųjų mažylio dienų, tėveliai turėtų pasistengti įdiegti reikiamus įgūdžius. Vaikai noriai valysis dantukus tuomet, jeigu gimdytojai parodys puikų pavyzdį. Tačiau kartais tai negelbsti... Šiuo atveju padės ir vaizduotė bei kūrybinis nusiteikimas, juk žaisti – smagu!
Mažylis valosi dantukus
Mažylis valosi dantukus / Shutterstock nuotr.
Temos: 3 Higiena Vaikai Dantys
  • Iš pradžių burnos ir dantų higiena rūpinasi tėveliai, tačiau kai tik mažylis gali nulaikyti dantų šepetuką, leiskite jam pažaisti ir pabandyti pačiam pasirūpinti dantukų švara. Tai ne tik smagu, bet ir naudinga – taip vaikai mokosi atsakomybės, be to, jaučiasi išdidūs, suaugę ir patenkinti.
  • Nupirkite vaikui dantų šepetuką, skirtą žaidimams (pravartu įsitraukti ir gimdytojams. Tarkime, žaisliniu dantų šepetuku jūs kartu su vaikučiu galėsite išvalyti dantukus įvairiems žaislams: meškučiams, lėlytėms, zuikučiams… Mažylis supras, kad valytis dantis smagu, o ir jūs palengva įtrauksite savo atžalą į kasdienę švaros rutiną. nepamirškite po šios procedūros kartu su vaiku dantų šepetuką nuplauti.
  • Valykite dantis kartu visa šeima. Taip mažylis matys, kad valyti dantis yra visiškai natūralus, įprastas, malonus procesas, tačiau svarbiausia tai, kad vaikai labai nori atkartoti suaugusiųjų veiksmus. Tad leiskite jiems prisijungti ar net pavadovauti, kaip ir ką reikia daryti. Jei norite, galite net surengti dantų valymo varžybas, pavyzdžiui, kas pirmesnis išvalys, tas neklos lovos ryte.
  • Svarbu išmokyti vaiką skalauti burną. Iš pradžių tegu prisisemia vandens, o vėliau pabando išspjauti. Tai irgi smagus ir kiek „šlapias“ žaidimas, tačiau neabejotinai privalomas dalykas dantų valymo procese.
  • Atsiminkite, kad jūsų vaidmuo vaiko gyvenime pats svarbiausias iki jam sueis 7-8 metai. Tai yra, iki to laiko turite stebėti, kaip vaikai rūpinasi dantimis ir jiems padėti, o ne palikti likimo valiai. Mokyklinukas jau privalo turėti suformuotus higienos įgūdžius.
  • Vaikai labai mėgta tam tikrus ritualus. Tad dantų valymui sugalvokite kokių nors įdomių pramogų. Tarkime, galite dainuoti, sakyti eilėraštukus arba po to, kai dantukai spindės baltumu, jūs perskaitysite savo atžalai pačią įdomiausią pasaką, leisite pažiūrėti įdomų filmuką, pažaisite su mašinėlėmis, pastatysite bokštą...
  • Žaisdami ir valydami skaičiuokite dantukus: „Pirmasis dantukas išvalytas. Įdomu, o kiek dar liko? Ar padėsi man suskaičiuoti?“ Vaikučiai tikrai mielai įsitrauks į šį žaidimą. Juk ir jiems knieti sužinoti, kiek dantukų gyvena tokioje mažoje burnytėje.
  • Sekite mitybą. Jeigu leidžiate mažyliams mėgautis saldumynais, jūsų darbas gali nueiti perniek. Stiprinkite dantukus tokiomis daržovėmis ir vaisiais, kaip obuoliai, morkos, agurkai, o po saldaus torto gabalėlio būtinai padėkite vaikučiai išsiskalauti burną.
  • Išrinkite dailų, smagų ir juokingą dantų šepetuką su žaisliuku. Su tokiu jūsų vaikui bus nenuobodu, o dantų valymo procesas pavirs tikru žaidimu.
  • Dantukų valymą laukiamu procesu gali paversti ir „skani“ dantų pasta. Rinkitės ją drauge su vaiku, tegu jis pats mokosi būti atsakingas ir pareigingas dantukų valdovas.
  • Jeigu vaikai labai priešinasi valyti dantis, negąsdinkite mikrobais ar bakterijomis bei kitais baisiais pavyzdžiais (dar ir odontologą baltu chalatu tėvai prideda). Verčiau pasikalbėkite, pabandykite susitarti ir paaiškinkite, kuo dantų higiena svarbi. Tarkime, galima įsigyti specialių knygelių, kuriose pasakojamos pačios įdomiausios istorijos apie dantukus, dantukų fėjas bei kitus dalykus.
  • Tačiau pats geriausias pavyzdys – jūsų pačių iniciatyva. Taigi parodykite savo atžaloms, kaip jūs valotės dantis, ir pamatysite, kad šis žingsnis jūsų tikrai nenuvils.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius