Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkas atsako. Motinystės/tėvystės atostogos: kokie vaiko priežiūros išmokų dydžiai?

Tiek vaiko mamai, tiek tėvui nėra pagrindo bijoti išeiti vaiko priežiūros atostogų, kadangi visais atvejais darbdavys privalo užtikrinti galimybę grįžti į darbą po numatytų vaiko priežiūros atostogų pabaigos.
Mama su kūdikiu.
Mama su kūdikiu. / 123RF.com nuotr.

Klausimas

Aš dirbu pagal darbo sutartį įmonėje, o vyras – valstybės tarnautoju. Dėl planuojamo šeimos pagausėjimo su vyru svarstome galimybes išeiti tėvystės/motinystės atostogų. Koks yra suteikiamų atostogų laikas, išmokų dydžiai?

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ teisininkas Edvinas Paliulis.

Vaiko priežiūros išmokų dydžius ir mokėjimo tvarką numato Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas, kuriame nurodyta kuriems asmenims, kokio dydžio bei kuriam laikui gali priklausyti vaiko priežiūros atostogų (dar kitaip tėvystės/motinystės) išmoka.

Minėtas įstatymas numato, jog teisę gauti vaiko priežiūros išmoką turi vienas iš tėvų, įtėvių ar globėjų. Tiek pagal dabar tebegaliojantį Darbo kodeksą, tiek nuo liepos 1 d. įsigaliosiantį naująjį Darbo kodeksą, yra numatomos tos pačios tėvų teisės išeiti tikslinių atostogų: nėštumo ir gimdymo, tėvystės atostogų ir atostogų vaikui prižiūrėti. Pastebėtiną reikšmę išmokų dydžiams turi ne kiek naujojo Darbo kodekso įsigaliojimas, bet nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojęs pakeistas, anksčiau paminėtas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas (toliau – Įstatymas).

Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkas Edvinas Paliulis
Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkas Edvinas Paliulis

Vadovaujantis minėto įstatymo nuostatomis, būtent šis teisės aktas numato, kokio dydžio išmokos bei jų ribojimai galimi išėjus vaiko priežiūros atostogų.

Kol vaikui sukaks vieneri metai, išmokos dydis siekia 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, jeigu apdraustasis pasirenka gauti tokio tipo išmoką, kol vaikui sueis vieneri metai.

Jeigu apdraustasis pasirenka vaiko priežiūros atostogų išmoką, kol vaikui sueis dveji metai, šios pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 70 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai – 40 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Maksimalus kompensuojamasis uždarbis ligos, profesinės reabilitacijos, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokoms apskaičiuoti negali viršyti dviejų šalies vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių, galiojusių užpraeitą ketvirtį iki nedarbingumo atsiradimo mėnesio, profesinės reabilitacijos programos pradžios mėnesio ar teisės gauti tėvystės ar vaiko priežiūros išmoką atsiradimo dienos, dydžio. Pagal Įstatymo pakeitimus, maksimalūs išmokų dydžiai susieti su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu (VDU), ir maksimalus išmokos dydis, vadovaujantis 2016 m. IV ketvirčio vidutiniu šalies darbo užmokesčio dydžiu, negalėtų būti didesnis kaip 1645,60 Eur (822,80 Eur x 2).

Įstatymai imperatyviai nenumato, jog asmenys, ketinantys išeiti vaiko priežiūros atostogų, privalo būti sutuoktiniai.

Kalbant apie mažesnes pajamas gaunančių asmenų galimus minimalius išmokų dydžius, naujoji tvarka yra palankesnė. Pavyzdžiui, pagal iki 2017 m. sausio 1 d. galiojusias įstatymo nuostatas, tiek motinystės, tiek tėvystės minimalūs išmokų dydžiai per mėnesį negalėjo būti mažesni už nėštumo ir gimdymo ar tėvystės atostogų pradžios mėnesį galiojusių einamųjų metų draudžiamųjų pajamų trečdalį. Tai yra, jei asmuo gaudavo tik minimalų darbo užmokestį (iki 2016 m. liepos 1 d. 350 Eur), motinystės ir tėvystės išmoka siekė tik 116,66 Eur.

Tuo tarpu pagal naująją tvarką, tiek motinystės, tiek tėvystės išmokos susietos su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu ir negali būti mažesnė už 20 procentų šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, galiojusio užpraeitą ketvirtį iki teisės gauti motinystės išmoką atsiradimo dienos, kas šiandien, remiantis Statistikos departamento 2016 m. IV ketvirčio vidutiniu šalies darbo užmokesčiu, sudarytų 164,56 Eur (822,80 Eur x 20 proc.).

TAIP PAT SKAITYKITE: Teisininkas atsako. Mamadieniai ir tėvadieniai – kokia jų suteikimo tvarka?

Kiekvienu konkrečiu atveju numatomą išmokos dydi galima preliminariai apsiskaičiuoti oficialiame „Sodros“ tinklapyje esančioje išmokų skaičiuoklėje: http://sodra.lt/lt/skaiciuokles/motinystes_pasalpos_skaiciuokle. Atkreiptinas dėmesys, jog skaičiuoklė skirta preliminariai apskaičiuoti išmokos dydžius dirbant pagal darbo sutartis ir dirbant valstybės tarnyboje. Dėl kitos veiklos vykdymo pobūdžio, pavyzdžiui, vykdant individualią veiklą, išmokos už vaiko priežiūros atostogas apskaičiuotinos individualiai kreipiantis į „Sodrą“.

Apžvelgiant teisę gauti vaiko priežiūros išmoką, kurią turi vienas iš tėvų, įtėvių ar globėjų lyginant dabartinį Darbo kodeksą, tiek įsigaliosiantį šių metų vasarą pastebimų pakeitimų, tiek išmokų dydžiuose, tiek mokėjimo laikotarpiuose nenumatyta.

Pažymėtina, kad įstatymai imperatyviai nenumato, jog asmenys, ketinantys išeiti vaiko priežiūros atostogų, privalo būti sutuoktiniai. Tiek pagal dabartinį reguliavimą, tiek vėlesnįjį, vaiko priežiūros išmoka gali būti mokama iki vaikui sukaks metai arba dveji, nepaisant to, kuris iš tėvų nusprendžia išeiti vaiko priežiūros atostogų. Svarbu tai, jog teikiant prašymą dėl vaiko priežiūros išmokos skyrimo, reikia nurodyti, kiek laiko norėsite ją gauti, t. y. vienerius ar dvejus metus. Vėliau šio pasirinkimo nebebus galima keisti, tad tai būtina numatyti prieš planuojant atostogas bei informuojant darbdavį.

Vaiko priežiūros atostogų išmokos už konkretų vaiką mokamos vienam iš vaiko tėvų iki vaikui sukaks vieneri arba dveji metai. Tai yra, vieno vaiko priežiūrai skiriama viena išmoka, tačiau ją pakaitomis gali gauti abu vaiko tėvai, jei abu tėvai yra apdrausti motinystės socialiniu draudimu ir per 24 mėnesius iki pirmosios vaiko priežiūros atostogų dienos sukaupė ne trumpesnį kaip 12 mėnesių motinystės socialinio draudimo stažą.

Jei kitas iš tėvų, turintis teisę gauti šią išmoką, kreipsis dėl šios išmokos už tą patį vaiką, jam išmokos mokėjimo trukmė bus nustatoma pagal pirmojo iš tėvų pasirinkimą. Naujasis darbo kodeksas, įsigaliosiantis nuo 2017 m. liepos 1 d., nepakeis ir dabar tebegaliojančios bendros vaiko priežiūros atostogų trukmės, kuri maksimaliuoju laikotarpiu gali trukti iki vaikui sukaks 3 metai.

Pažymėtina, jog bet kuriuo atveju, tiek vaiko mamai, tiek tėvui nėra pagrindo bijoti išeiti vaiko priežiūros atostogų, kadangi visais atvejais darbdavys privalo užtikrinti galimybę grįžti į darbą po numatytų vaiko priežiūros atostogų pabaigos. Todėl šiuo atveju garantijos tiek pagal galiojantį, tiek įsigaliosiantį Darbo kodeksą taikomos vienodai, o bet kokie darbuotojų teisių pažeidimai galės būti ginami įstatymų numatyta tvarka.

Apžvelgiant tai, kas išdėstyta, bei atsakant į Jūsų klausimą, pažymėtina, kad nepaisant to, kuris iš tėvų išeis vaiko priežiūros atostogų, Jums galios vienoda tvarka, t. y. pagal įstatymą numatyti išmokų dydžiai ir išmokų gavimo terminai. Patys išmokų dydžiai iš esmės priklauso nuo Jūsų gaunamų pajamų.

Vaiko priežiūros atostogų modeliai yra du: 1) iki vaikui sukaks 1 metai, išmokos dydis lygus 100 proc. gauto darbo užmokesčio; 2) iki vaikui sukaks 2 metai, pirmaisiais metais išmokos dydis 70 proc., antraisiais – 40 proc. Esminiai išmokų dydžiai yra sietini su išmokų dydžiais, kurie nuo 2017 m. sausio 1 d. keitėsi. Tėvystės išmokos ir vaiko priežiūros atostogų išmokų dydžiai tapo susieti su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu ir negali būti mažesni kaip 20 proc., skaičiuojant nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio,

Kiekvienu konkrečiu atveju, žvelgiant iš finansinės prizmės, kuriam iš tėvų tikslinga išeiti vaiko priežiūros atostogų, reikėtų įvertinti gaunamas pajamas ir jų dydžius, tačiau visų pirma reikėtų atsižvelgti į vaiko poreikius bei į tai, kuris iš tėvų galės geriausiai galės pasirūpinti vaiku ir užtikrinti jo poreikius pirmaisiais vaiko gyvenimo metais. Vaiko priežiūros atostogų metu prašymą išeiti vaiko priežiūros atostogų gali teikti ir kitas iš tėvų.

Pateikiamas teisinis komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis jankauskas.eu.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius