Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ebolos virusas – iššūkis keliaujantiems ir mūsų sveikatos priežiūros įstaigoms

Ebolos virusas plinta nestabdomai. Kol kas epidemija siaučia Vakarų Afrikos valstybėse. Ten jau mirė beveik 3 tūkstančiai žmonių. „Tačiau Ebolos virusas jau įvardijamas kaip pasaulio problema ir tai tampa iššūkiu ir Lietuvai,“ – sako socialdemokratė Seimo sveikatos apsaugos komiteto narė Alma Monkauskaitė.
Alma Monkauskaitė
Alma Monkauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Pirmiausia tai rizika keliaujantiems iš mūsų šalies į Vakarų Afrikos valstybes. Lietuvoje jie informuojami apie riziką, užsikrėtimo tikimybes, taip pat apsisaugojimo nuo šio neseniai prieš 38 metus aptikto viruso.

Kaip išsiaiškino A.Monkauskaitė iš Lietuvos žmonės į Afrikos šalis keliauja ne tik kaip turistai. „Kai kurios įmonės, įisukūrusios Kaune iš Lietuvos veža žmones dirbti į Afriką. „Vežami darbininkai  medkirčiai Afrikoje kerta medžius. Kaip pavyko išsiaiškinti šie žmonės neturi sąlyčio su vietos gyventojais, todėl rizika užsikrėsti virusu maža,“ – teigia Socialdemokratų partijos sveikatos apsaugos komiteto pirmininkė.

Lietuva yra pasirengusi žmones informuoti, gydyti, diagnozuoti Ebolos virusą ir netgi padėti Afrikos valstybėms stabdyti ligos epidemiją.

Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigos taip pat pasiruošusios priimti ir gydyti užsikrėtusius Ebolos virusu. Penkiose šalies ligoninėse įvairiuose šalies miestuose galėtų būti gydomi bent 9 pacientai.

Ebolos virusui nėra sukurtos vakcinos, eksperimentinių vaistų veikimas taip pat dar nėra patvirtintas.  Ligos požymiai iš pradžių panašūs į gripo – karščiavimas, galvos, raumenų, sąnarių skausmas. Vėliau  prasideda vėmimas, viduriavimas, virusas pažeidžia kraujotaką, kraujagysles ir prasideda vidinis bei išorinis kraujavimas. Labai svarbu suteikti ligoniui medicininę pagalbą. Statistikos iš Afrikos duomenimis, apie pusė užsikrėtusiųjų miršta.

Šių dienų pasaulyje nelikus susisiekimo problemų tokia užkrečiama, per sąlytį ir skysčius perduodama, liga gali plisti labai greitai.

Lietuvoje buvo įtartas užsikrėtimo Ebolos virusu atvejis asmeniui keliavusiam po Tunisą. „Ačiū Dievui, įtarimai nepasitvirtino. Tačiau Lietuva yra pasirengusi žmones informuoti, gydyti, diagnozuoti Ebolos virusą ir netgi padėti Afrikos valstybėms stabdyti ligos epidemiją,“ – žiniasklaidai patvirtino A.Monkauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius