Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afrikinis kiaulių maras grėsmės žmonių sveikatai ir gyvybei nekelia

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad Afrikinis kiaulių maras (AKM) grėsmės žmonių sveikatai ir gyvybei nekelia. Ši virusinė naminių kiaulių ir šernų liga yra pavojinga tik gyvūnams. Ja serga kiaulės, šernai ir laukinės kiaulės. Žmonės šia liga neužsikrečia.
Paršiukai
Paršiukai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

AKM yra endeminė liga Afrikos šalyse. Pirmą kartą į Europą afrikinio kiaulių maro virusas (AKMV) pateko 1957 m. į Portugaliją su maisto atliekomis. AKM protrūkis buvo greitai likviduotas. 1960 m. antrą kartą AKMV išplito Portugalijoje ir Ispanijoje ir tapo endemine liga iki 1995 m.

AKMV plitimas buvo susijęs su kiaulių šėrimu maisto atliekomis. Nuo 2007 m. afrikinio kiaulių maro virusas (AKMV) išplito Kaukazo regiono šalyse, Rusijos Federacijoje. 2013 m. AKM protrūkiai nustatyti Baltarusijoje, Gardino srityje (židinys užfiksuotas apie 40 km nuo Lietuvos sienos).

Virusas gali būti perduotas tiesioginio kontakto tarp sergančių ir sveikų gyvūnų metu. Taip pat – netiesiogiai: per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą, pašarus, pašarinius priedus, žaliavas, šeriant kiaules virtuvių atliekomis. Biologiniai platintojai: erkių gentis – Ornithodoros. Infekcijos atveju virusas plinta per transporto priemones, drabužius, patalpas. Tačiau žmonėms šis virusas nėra perduodamas, todėl pavojaus žmonių sveikatai nekelia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius