Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar sergantieji vėžiu gali naudoti augalus ir kokius? Elenos patirtis

„Šią istoriją pasakoju dėl to, kad norisi padėti kitoms moterims, kurios išgyvena ar kada nors išgyvens kažką panašaus, kaip aš. Kaip ir daugelis moterų, darinuką krūtyje aptikau maudydamasi duše. Mano giminėje buvo sergančiųjų krūties vėžiu – sirgo ir mamos, ir tėvelio močiutės. Todėl žinojau apie paveldėjimo riziką, nuolat atlikdavau savityrą, kartą per metus – echoskopiją. Tarsi laukiau, kad vieną dieną liga pasireikš ir man.“
Susimąsčiusi moteris
Susimąsčiusi moteris / Vida Press nuotr.

„Tačiau gydytojai nuramindavo, sakydami, kad jokių piktų darinių krūtyse nėra. Todėl pačios pastebėtas sukietėjimas buvo tarsi ir netikėtas. Guzelis buvo nemenkas – graikinio riešuto dydžio. Man tuomet buvo 39-eri. Po nuodugnaus ištyrimo buvo nustatyta II stadija. Operaciją atliko gana greitai – po kelių savaičių. Visos krūties nepašalino, bet išpjovė daug limfmazgių. Vėliau buvo švitinimas, reabilitacija ir galiausiai 6 chemoterapijos kursai....“

Kiekvienas gydymas turi jam būdingų šalutinių poveikių

Po operacijos vargino skausmas, žaizdos gijimo problemos. Labiausiai išvargino chemoterapijos šalutiniai poveikiai – pykinimas, tas nuolatinis tąsymas, kai nėra ko vemti. Siaubinga. Vėžio gydymas susijęs ir su skausmu, nerimu, depresija. Buvau, dirgli, nerimastinga, jėgos apleisdavo, atrodydavo, kad niekada neatsikelsiu iš lovos, ypač sunku buvo pirmosiomis dienomis po „chemijos“.

Spindulinis gydymas sukėlė krūties odos pokyčius (paraudimą, niežėjimą), rankos silpnumą, patinimą (limfinę edemą). Kiekvienu atveju ieškojau būdų, galimybių, kaip sau padėti, kaip pagerinti savijautą. Dirbau vaistininke, domėjausi fitoterapija, homeopatija, esu holistinio požiūrio į žmogų šalininke. Tad ir susirgusi daug dėmesio skyriau ne vien tradiciniam gydymui, derinau tradicinę mediciną su pagalbinėmis priemonėmis.

Mano išbandyti alternatyvieji pagalbiniai metodai

Mankšta. Ji, kaip ir sveika gyvensena, gali padėti ne tik apsisaugoti nuo vėžio, bet ir pailginti išgyvenamumą, pagerinti sveikimo procesą. Tyrimai įrodo, kad moterims, kurios sirgo krūties vėžiu be metastazių ir vidutiniškai sportavo (3–5 val. per savaitę vaikščiojo), mirties rizika reikšmingai sumažėjo, palyginti su nesportavusiomis.

Akupunktūra. Skaičiau, kad akupunktūra gali padėti sumažinti skausmą, vėmimo ir pykinimo epizodus. Tačiau jos nauda sergantiesiems vėžiu nėra aiškiai įrodyta ir dažnai siejama su placebo efektu.

Masažas. Sužinojau, kad kai kuriais atvejais masažas gali padėti neilgam sumažinti skausmą, nerimą, ligos sukeltą stresą, depresines nuotaikas, pagerinti miego kokybę. Tačiau jis tinka ne visiems pacientams.

Dieta. Apie maisto įtaką daug kalbama, tačiau įrodymų stokojama. Daug kalbama apie becukrę dietą. Yra nuomonių, kad vėžinės ląstelės minta cukrumi. Tiesa, tyrimų, kurie vertintų becukrės dietos įtaką vėžiui, su žmonėmis nėra atlikta, tad ir vienareikšmiškai teigti, kad būtina atsisakyti cukraus, negalima. Mokslininkai siūlo sergantiesiems valgyti daugiau daržovių, vaisių, liesos mėsos, neriebių pieno produktų, nesmulkintų grūdų ir mažinti raudonos mėsos, alkoholio ir riebių produktų vartojimą.

Meditacija. Ji padeda atsipalaiduoti ir taip pagerina bendrą savijautą, praskaidrina nuotaiką. Todėl ji gali būti naudinga ir pagerinti sergančiųjų gyvenimo kokybę.

Fitoterapija. Man iškilo klausimas – ar vėžio gydymo metu galima naudoti augalus?

Aš pati labai daug skaitau nuo jaunų dienų, pasidomėjau ir fitoterapija. Radau nemažai žolininko Virgilijaus Skirkevičiaus publikacijų šia tema. Sužinojau, kad augalai – pirmieji vaistai žmonijos istorijoje. Mokslo įrodyta, kad jie padeda organizmui atsigauti po gydymo, pagerina inkstų ar kepenų veiklą, miegą, papildo sergančiojo racioną naudingomis ir gal trūkstamomis maisto medžiagomis ir netgi gali paveikti ligą. Vienas tokių – ugniažolė. Tai augalas, augantis tiesiog Lietuvos patvoriuose.

Labai mėgstame gręžtis į svetimas šalis, perimti jų patirtį, gyvenimo būdą. Kažkodėl manoma, kad kone viskas, kas auga Kinijoje ar Japonijoje, yra panacėja. Tačiau žmogui geriausiai tinka tie augalai, kurie auga ten, kur jis gyvena, taigi mums – Lietuvoje. Kai kurie augalai dėl nenormalų ląstelių augimą stabdančių savybių žinomi daug metų. Nustatyta, kad ugniažolėse esančios veikliosios medžiagos slopina piktybinių ir gerybinių auglių augimą. Atsižvelgiant į histologinius vėžio ląstelių tyrimus, aiškėja, kad ugniažolės alkaloidai veikia vėžinių ląstelių genų (DNR, RNR) sintezę, deguonies apykaitą vėžinėse ląstelėse, skatina apoptozę (mirtį). Pasidomėjusi dar daugiau sužinojau, kad kartu su Nacionalinio vėžio instituto Fitoterapijos laboratorija sukurtas preparatas su ugniažole, skirtas sergantiesiems onkologinėmis ligomis mitybai reguliuoti esant susilpnėjusiam ląsteliniam imunitetui, po chirurginio, chemoterapinio, spindulinio gydymo, vėžio profilaktikai ligos remisijos metu, siekiant pagerinti sergančiųjų onkologinėmis ligomis gyvenimo kokybę, esant skrandžio, žarnyno, kepenų, tulžies pūslės latakų, kvėpavimo takų spazmams, uždegimams.

Kodėl nereikėtų virtis visokių užpiliukų ir užsiimti savigyda?

Vaistažolės atrodo nekenksmingai, tačiau gali turėti stiprų veikimą ir neutralizuoti tradicinio gydymo poveikį. Geriant stiprios koncentracijos ugniažolės užpilus, galima smarkiai apnuodyti organizmą, dėl ko gali sutrikti kepenų funkcija. Todėl griežtai rekomenduojama ne patiems gaminti vaistažolių užpilus ar arbatėlės, o rinktis jau paruoštus, vaistinėse parduodamus saugius preparatus, kuriuose yra aiški ir saugi vaistinių medžiagų dozė. Mano minėtame preparate ugniažolė pateikiama tabletėmis su specialiu apvalkalu. Tokioje tabletėje yra saugus jos kiekis.

Visiems, kuriems teko atlaikyti vėžio gydymą, jam pasibaigus, kaip pagalbinę priemonę patariu išbandyti fitoterapiją ir Lietuvos vaistinėse parduodamus preparatus su ugniažole.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius