Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 05 /13:25

Atviras žvilgsnis į smegenis – Santariškių neurochirurgai šalina išplitusį naviką

Santariškių klinikų Neurochirurgijos skyrius, kainavęs apie 8 mln. litų, tačiau daugiau nei metus buvęs tuščias, pagaliau atvėrė duris pacientams. Čia atliekamos sudėtingos stuburo ir galvos smegenų neurochirurginės operacijos.
Operacinėje
Operacinėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neurochirurgijos skyrius Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose veiklą pradėjo prieš mėnesį – liepos 1-ąją. Skyriuje įdiegtos moderniausiomis operacinių technologijos ir veikia naujausia neurochirurginė įranga. Tokios pažangios aparatūros neturi net kitos didžiosios Baltijos šalių klinikos.

Antradienį Santariškių klinikų Neurochirurgijos skyriuje buvo atliekama dar viena galvos smegenų operacija, kurios metu buvo šalinamas išplitęs galvos smegenų auglys. Operacijai vadovavo neurochirurgas Ugnius Kšanas.

Tokio pobūdžio operacijų sėkmė priklauso ne tik nuo medikų profesionalumo, bet ir nuo naviko struktūros, išplitimo laipsnio, sąlyčio su kitomis audinių struktūromis.

Neurochirurgai pažymi, kad jų pacientai po operacijų jaučiasi geriau nei prieš jas, tačiau tai nereiškia, kad visi ligoniai pasveiksta ir grįžta į pilnavertį gyvenimą.

Pirmasis neurochirurgų uždavinys – palengvinti pacientų būklę, kad jie neturėtų nuolatinių neurologinių defektų ir nejaustų jų poveikio. Todėl kai kurių neurochirurginių operacijų metu pašalinama tik dalis naviko, siekiant kuo mažiau pažeisti kitus audinius.

Pacientai po operacijų jaučiasi geriau nei prieš jas, tačiau tai nereiškia, kad visi ligoniai pasveiksta ir grįžta į pilnavertį gyvenimą.

Per pirmąjį skyriaus veiklos mėnesį jau atlikta 40 neurochirurginių operacijų, daugiausia – onkologinio pobūdžio, nes ties neurochirurginėmis operacijos po traumų koncentruojasi Lazdynų ligoninė.

Santariškių Neurochirurgijos skyriuje per dieną atliekama apie 2–3 neurochirurginės operacijos. Kol kas eksploatuojama tik viena iš dviejų modernių operacinių, tačiau netrukus turėtų būti naudojamos abi.

Per metus Lietuvoje atliekama apie 250–280 aneurizmų ir apie 250–300 navikų šalinimo operacijų.

Apsauga nuo infekcijų

Naujai atidarytame skyriuje gydomi pacientai, turintys galvos ir stuburo smegenų navikus, serganys galvos pamato ligomis.

„Santariškių klinikos dalyvauja insulto klasteryje, todėl kartu su kitomis ligoninės tarnybomis kompleksiškai gydysime net ir sudėtingiausius insultus, galvos kraujagyslių aneurizmas ir kitas įgimtas bei įgytas anomalijas”, – pasakojo Neurochirurgijos skyriaus vedėjas Robertas Kvaščevičius.

Taip pat jis pasidžiaugė, kad Neurochirurgijos skyriuje sukurta tokia infrastruktūra, kuri leidžia saugiai jaustis tiek pacientams, tiek ir medicinos personalui.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Robertas Kvaščevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Robertas Kvaščevičius

„Mūsų skyrius aprūpintas tokia aparatūra, kurios gali pavydėti net kai kurios didžiosios Europos šalių ligoninės. Sąrašas būtų ilgas, tačiau trumpiau tariant galiu pasidžiaugti, kad turime pačią moderniausią neuronavigacinę sistemą, operacijos metu medikams padedančią matyti, kurią paciento galvos smegenų dalį jie liečia. Turime aparatą, kuris leidžia matuoti ne tik smegenų kraujotakos greitį, bet ir tūrį.

Mūsų skyrius aprūpintas tokia aparatūra, kurios gali pavydėti net kai kurios didžiosios Europos šalių ligoninės.

Minimaliai invazinei chirurgijai naudojame endoskopinę įrangą. Mūsų operacinėse įrengtos specialios, taip vadinamos, laminarinės lubos, kai oro srautas pučiamas nuo paciento, o tai reiškia, kad kokiai nors per orą plintančiai infekcijai sunku patekti į paciento organizmą. Mūsų skyriuje įrengtos patogios palatos su dvigubo filtro durimis (svarbu infekcijos atveju), taip pat turime specialias palatas neįgaliesiems.

Visose palatose pacientai turi galimybę klausytis muzikos, garsinių knygų, žiūrėti filmus, bendrauti su savo artimaisiais, daugiau sužinoti apie savo ligą bei gydymo procesą, nes prie lovų yra įmontuoti planšetiniai kompiuteriai“, – pasakojo R.Kvaščevičius.

Šiuo metu Neurochirurgijos skyriuje dirba 7 gydytojai, 2 gydytojų asistentai, 10 bendrosios praktikos slaugytojų, 5 slaugytojų padėjėjos.

Pradėjus veikti Neurochirurgijos skyriui, Vilniaus mieste pacientas pagaliau gali gauti visų rūšių medicinos pagalbą vienoje vietoje.

100 operacijų per metus

Santariškių klinikos yra viena didžiausia ir daugiaprofilinė ligoninė Lietuvoje, kurioje sukoncentruotos visos esminės vaikų ir suaugusiųjų asmens sveikatos priežiūros paslaugos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Operacinėje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Operacinėje

Vaikų ligoninėje Vaikų neurochirurgijos poskyris buvo įkurtas dar 2008 metais. Kasmet čia gydoma apie 700 pacientų, daugiausiai patyrusių galvos smegenų traumą. Pastaraisiais metais atliekama apie 100 neurochirurginių operacijų per metus. Daugiausiai pacientų sulaukiama rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Tam, kad neurochirurginės operacijos vyktų sklandžiai ir sėkmingai, reikia darniai veikiančios komandos.

Neurochirurginių operacijų skaičius Vaikų ligoninėje nuo 2008 m. atliktų 20 operacijų išaugo iki 106 per 2013 metus, o ambulatorinių konsultacijų skaičius nuo 2008 m. išaugo keturis kartus.

Vaikų neurochirurgas Ramūnas Raugalas pabrėžia: „Tam, kad neurochirurginės operacijos vyktų sklandžiai ir sėkmingai, reikia darniai veikiančios komandos, kurią sudaro operacinės personalas, intensyviosios terapijos gydytojas, radiologas, kitų specialybių gydytojai bei fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius