Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukštos kokybės paslaugoms – prioritetinis finansavimas

Inovatyvus ūminio galvos smegenų insulto bei miokardo infarkto gydymas klasteriuose, atliekant trombolizes, trombektomijas bei širdies kraujagyslių stentavimą bus apmokamas prioriteto tvarka. Tai numato sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio pasirašytas įsakymas, kuriuo pakeista sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimo tvarka.
Širdies smūgis gali ištikti tiek seną, tiek jauną.
Širdies smūgis gali ištikti tiek seną, tiek jauną. / „Shuterstock“ nuotr.

Pasak ministro, integruota sveikatos priežiūra – insultų, infarktų gydymas centruose yra efektyvus kelias, įveikiant sunkias patologijas, gelbstint gyvybes.

„Tai teigti leidžia pirmieji gydymo insulto ir infarkto centruose rezultatai. Skubus ir aukštos kokybės, mokslu grįstos pasaulinės gydymo praktikos taikymas jau išgelbėjo ne vieną žmogų nuo mirties arba dažnai ilgai trunkančios negalios. Todėl aukščiausios kokybės paslaugoms, gydant galvos smegenų ir širdies kraujagyslių susirgimus turi būti užtikrintas finansavimas“, – sako V.P. Andriukaitis.   

Skubus ir aukštos kokybės, mokslu grįstos pasaulinės gydymo praktikos taikymas jau išgelbėjo ne vieną žmogų nuo mirties arba dažnai ilgai trunkančios negalios.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį insulto gydymo centruose buvo atliktos 26 trombektomijos, t.y. pacientui iš kraujagyslių specialiais prietaisais pašalinti krešuliai, atstatyta galvos smegenų kraujotaka, kai per visus praėjusius metus tokių operacijų buvo atlikta tik 10. Prognozuojama, kad šiais metais gali būti atlikta per 120 trombektomijų ir apie 600 trombolizių. Trombolizė – tai gydymas leidžiant pacientui specialius vaistus trombolitikus, tirpdančius kraujagyslėse susidariusius krešulius.

Širdies vainikinių kraujagyslių stentavimas, gydant infarktą praėjusiais metais buvo atliktas 1811 kartų. Skaičiuojama, kad šiais metais gali tekti stentuoti širdies vainikines kraujagysles per 1900  pacientų.     

Pagal naująją tvarką, atsiskaitant už atliktas trombolizes, trombektomijas ir širdies kraujagyslių stentavimą, mokama už faktiškai suteiktą šių paslaugų kiekį aktyviojo gydymo atvejo kainomis (balais), kai vieno balo vertė lygi 0,93 lito.  

Insulto ir miokardo infarkto gydymo centrai veikia 6 asmens sveikatos priežiūros įstaigose –  Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose, Vilniaus universiteto ligoninėje Santariškių klinikose, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, Klaipėdos jūrininkų ligoninėje. Nuo rugsėjo toks centras veiks ir Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius