Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bioninės rankos laukiančio Martyno Girulio apžiūra rodo – operacija pavyko

Prieš septynis mėnesius atlikta raumenų persodinimo iš kojos į ranką operacija bioninės rankos laukiančiam 20-mečiui Martynui Giruliui pavyko puikiai.
Martyno Girulio apžiūra.
Martyno Girulio apžiūra. / Martynofondas.lt nuotr.
Temos: 1 Chirurgija

Tokia išvada buvo padaryta pirmadienį Austrijos sostinėje Vienoje vykusios apžiūros metu. Konstatuota, kad iš kojos į ranką persodinti raumenys ir nervai funkcionuoja gerai.

Iki šiol bioninės rankos buvo transplantuotos keletui žmonių po rankų traumų. Martynas Girulis bus pirmasis žmogus pasaulyje, kuriam bioninė ranka bus transplantuota amputavus neįgalią ranką. Martyno atvejis ypatingas tuo, kad jis niekada iki šiol nevaldė rankų ir jam teks tą išmokti nuo pradžių.

Praėjusių metų spalį Austrijoje lietuviui buvo atlikta parengiamoji bioninio rankos protezo transplantavimo operacija, dabar jo laukia antroji iš trijų reikalingų operacijų. Martyną gydo profesorius Oskaras Aszmannas.

Martynas serga reta įgimta liga – artrogripoze. Liga yra pažeidusi jo pečių, alkūnių, riešų, čiurnų raumenis, juos paralyžiavo ir užkirto galimybę vaikščioti. Po daugybės operacijų vaikystėje vaikinas pradėjo valdyti kojas ir šiandien gali nueiti nemažus atstumus. Tačiau Martyno rankos liko bejėgės – savarankiškai jis neįstengia atlikti menkiausio darbelio, negali net pasirūpinti savimi.

Paralyžiaus pažeistų Martyno rankų raumenys yra labai silpni, todėl spalį operacijos metu jam buvo persodinti raumenys nuo kojos. Galutinė transplantacija, po kurios Martynas galės gyventi pats pasirūpindamas savimi, turėtų įvykti po dabartinės rankos amputacijos.

Bioninė ranka – naujausias medicininis išradimas. Ji yra nuimama, vakare ją galima prijungti prie energijos šaltinio ir įkrauti, o ryte vėl pritvirtinti. Ši technikos naujovė kainuoja apie 70 tūkst. eurų (apie 240 tūkst. Lt). Kol kas atliktos tik dvi panašios milžiniškus pinigus kainuojančios transplantacijos pasaulyje.

Martyno tėvai, siekdami padėti vaikui, pardavė savo ūkį, tačiau lėšų operacijai trūko, todėl buvo įkurtas paramos fondas. Martynas kreipėsi pagalbos į visus geros valios žmones, prašydamas paramos. Į Martyno pagalbos prašymą atsiliepė šimtai geros valios žmonių Lietuvoje, pora labdaros fondų Lietuvoje ir Švedijoje.

Daugiau informacijos apie Martyno ligą ir jo gyvenimą galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius