Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daržovės ir vaisiai – dailiai figūrai

Tiek jaunoms merginoms, tiek ką tik pagimdžiusioms mamoms ir brandžioms moterims – visoms skirtingais gyvenimo etapais tenka nuolat sau mesti iššūkį – atsikratyti bent kelių nereikalingų kilogramų svorio. Jeigu į valgiaraštį įtrauksite tam tikrų vaisių ir daržovių, lieknėti bus kur kas lengviau.
Moteris neša maisto produktus
Moteris / Fotolia nuotr.

Pasak Vilniaus dietologijos centro gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės, pagal sveikos mitybos piramidę, per dieną reikia suvalgyti apie 500 g daržovių ir apie 400 g vaisių.

Daržovių 3–5 porcijas, o vaisių 2–4 porcijas. Tokias normas yra nustačiusi Pasaulio sveikatos organizacija.

Deja, tyrimai rodo, kad mes per mažai suvartojame šviežių vaisių, o ypač daržovių, kurie yra ne tik puikūs natūralių vitaminų ir mineralų, bet ir maistinių skaidulų šaltinis, spartinantis riebalų deginimą.

per dieną reikia suvalgyti apie 500 g daržovių ir apie 400 g vaisių

Geriausiai yra rinktis tas daržoves ir vaisius, kurie atitinka visus reikalavimus, prekystalį pasiekia švieži, kuo mažiau chemiškai apdoroti.

Europos Sąjungoje (ES), tame tarpe ir mūsų ūkininkų, užauginti vaisiai ir daržovės išsiskiria ypač gera kokybe, tad pirkdami ir rinkdamiesi atkreipkite į tai dėmesį.

Pavyzdžiui, obuoliai mūsų prekystalius pasiekia iš tokių ES šalių kaip Belgija, Nyderlandai, Prancūzija, Lenkija, pomidorai – iš Lenkijos, Ispanijos, Italijos, Nyderlandų ir Belgijos, kopūstai – iš Lenkijos ir Nyderlandų, paprikos – iš Ispanijos, Belgijos, Nyderlandų, Graikijos ir Lenkijos bei t. t.

Apie vitaminą C

Puikiai žinote, kad beveik visuose vaisiuose ir daržovėse yra vitamino C. Mokslininkų ištirta, kad šis vitaminas būtinas ne tik tam, kad vyktų normali medžiagų apykaita.

Pasirodo, jis padeda lieknėti! Mokslininkų teigimu, vitaminas C apsaugo nuo laisvųjų radikalų hormono tiroksino molekules. Būtent šis hormonas „atsakingas“ už lieknėjimą ir žvalumą.

Kai jo organizme yra pakankamai, lengviau išsaugoti normalų kūno svorį. Beje, vitaminas C žūsta aukštoje temperatūroje, tad daugiausia jo gausite valgydami šviežius vaisius bei daržoves. 

Apie maistines skaidulas

Toms, kurios nori greičiau numesti svorio, dietologai pataria į valgiaraštį įtraukti maistinių skaidulų turinčių produktų. Jos greitina sulėtėjusią medžiagų apykaitą, gerina žarnyno veiklą, šalina kenksmingąsias medžiagas iš organizmo ir valo žarnyną.

Ar žinote, kad...

Fotolia nuotr./Slyvos
Fotolia nuotr./Slyvos

Slyvose yra daug maistinių skaidulų, kurios lėtina angliavandenių pasisavinimą – cukraus kiekis ilgiau išlieka pastovus, todėl ne taip greitai išalkstama, nesinori smaližiauti. Šiuose vaisiuose esantys pektinai padeda mažinti cholesterolio kiekį, šiek tiek laisvina vidurius ir greitina riebalų deginimą. 

Dan Foy, Flickr.com/Obuolys – ir maistas, ir vaistas
Dan Foy, Flickr.com/Obuolys – ir maistas, ir vaistas

Obuoliuose yra maistinių skaidulų, pektinų, kurie padeda organizmui greičiau deginti riebalus, šalinti toksinus ir gerinti virškinimą. Nokdami saulėje, šie vaisiai sukaupia daug naudingų maisto medžiagų: mangano, kalio, jodo, natrio, kalcio, fosforo ir kt. 

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Paprikos
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Paprikos

Paprikos tinka dietinei mitybai: nekaloringos (100 g yra tik 24 kcal), suteikia vitaminų P, B1, B2, geležies, magnio, kalio, fosforo. Ypač turi daug riebalų deginimą spartinančio vitamino C (100 g – net 250 mg šio vitamino!). Taip pat paprikose esančios skaidulinės medžiagos gerina virškinimą.

Fotolia nuotr./Kopūstai
Fotolia nuotr./Kopūstai

Kopūstai laikomi dietiniu gydomuoju produktu. Juose esančios maistinės skaidulos gerina žarnyno veiklą, skatina medžiagų apykaitą ir greitina virškinimą. Taip pat kopūstuose gausu vitaminų C, A, P, K ir B grupės, taip pat kalio, fosforo ir sieros.

Fotolia nuotr./Burokėliai
Fotolia nuotr./Burokėliai

Burokėliuose esančios maistinės skaidulos skatina medžiagų apykaitą, gerina žarnyno veiklą ir virškinimą, pektinai – šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, cholinas – normalizuoja cholesterolio ir riebalų apykaitą. 

Fotolia nuotr./Cukinijos
Fotolia nuotr./Cukinijos

Cukinijose gausu maistinių skaidulų, kurios skatina peristaltiką ir medžiagų apykaitą. Taip pat šiose daržovės suteikia vitaminų A, E, B grupės, kalio, kalcio, fosforo, geležies, magnio ir kt. 

Fotolia nuotr./Aitriosios paprikos
Fotolia nuotr./Aitriosios paprikos

Aitriosiose paprikose esanti medžiaga kapsaicinas padeda pristabdyti riebalų ląstelių augimą ir mažinti riebalų koncentraciją kraujyje.

Fotolia nuotr./Smidrai
Fotolia nuotr./Smidrai

Šparaguose gausu kalio ir folio rūgšties. Dažniausiai šių medžiagų stinga intensyviai sportuojančioms ir besilaikančioms dietų moterims. Šios daržovės turi daug maistinių skaidulų, kurios greitina medžiagų apykaitą ir šiek tiek laisvina vidurius. O vitaminas C padeda organizmui greičiau deginti riebalus. 

Fotolia nuotr./Pomidorai
Fotolia nuotr./Pomidorai

Pomidoruose esančios organinės rūgštys žadina apetitą, gerina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir virškinimą. Šiose daržovėse yra žarnyno mikroflorą atnaujinančių medžiagų, taip pat nuo vėžio saugančio likopeno. O maistinės skaidulos (180 g – 2,2 g) skatina medžiagų apykaitą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius