Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažai kiaušiniams – sveikatai nepavojingi

Natūraliais dažais (svogūnų lukštais, ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, beržų lapais, raugintais burokėliais, samanomis) marginti kiaušiniai neįgauna tokios sodrios spalvos kaip dažant pramoniniu būdu pagamintais dažais. Tačiau ryškus dažas įsigeria ne tik į lukštą, bet ir kiaušinį. Ar per Velykas neprisivalgom kenksmingų medžiagų?
Akimirka iš pasiruošimo Velykoms
Kiaušinių dažymas / Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė sako, kad kiaušinių marginimui skirtų dažų sudėtyje būna vienas dažiklis arba kelių dažiklių mišinys.

„Tokie dažiklių preparatai dažniausiai išgaunami iš maisto produktų ir kitų valgomų bei natūralių gamyboje naudojamų žaliavų. Jos fiziškai arba chemiškai ekstrahuojamos ir taip atrankiniu būdu išgaunami maistinių ar aromatinių sudedamųjų dalių pigmentai“, – paaiškina V.Pušinaitė.

Tokie dažiklių preparatai dažniausiai išgaunami iš maisto produktų ir kitų valgomų bei natūralių gamyboje naudojamų žaliavų.

Specialistė pabrėžia, kad visi kiaušinių marginimui skirti dažai, kurių sudėtyje yra leidžiami naudoti dažikliai, tinkami naudoti, o tokių margučių valgymas pavojaus sveikatai nekelia.

Reikėtų rinktis dažus, kurių ženklinime nurodyta „maisto produktams“ arba dar konkretesnė nuoroda, pavyzdžiui, „dekoratyviniam kiaušinių lukštų dažymui“. Taip pat tokių dažų ženklinime turi būti įvardintas kiekvieno sudėtyje esančio dažiklio pavadinimas ir E numeris, laikymo ir naudojimo sąlygos, tinkamumo vartoti terminas, grynasis kiekis, gamintojas ar fasuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius