-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl intensyvaus darbo ir mokymosi kankina nuolatinis nuovargis?

Dažnam žmogui dėl artėjančios žiemos, sparčiai vėstančių orų ir saulės trūkumo pritrūksta energijos mokytis ir dirbti, vyrauja slogesnė nuotaika. Organizmas pradeda ruoštis žiemai, tačiau dėl trūkstamų vitaminų tampa sunku susikaupti, pradeda pulti ligos – nesinori nė nosies kišti į lauką. Jei jums tai yra, žinokite – jus kankina lėtinis nuovargis.
Nuovargis
Nuovargis / 123rf.com nuotr.

Kokie požymiai?

Vaistinių tinklo „Eurovaistinės“ vaistininkė, vaistinės Vilniaus „Akropolyje“

vedėja Raimonda Dubauskienė teigia, kad lėtinis nuovargis pasireiškia tuo, kad jis neišnyksta pailsėjus ir net dar labiau suintensyvėja užsiimant fizine ar protine veikla.

„Dažniausiai kamuoja įvairūs nespecifiniai simptomai – silpnumas, raumenų skausmai, širdies permušimai, pablogėjusi atmintis, koncentracija, vargina nemiga ar poilsio nesuteikiantis miegas. Rečiau skauda gerklę, limfmazgius, sąnarius ir galvą“, – požymius vardina specialistė.

Dažniausiai lėtinio nuovargio simptomais skundžiasi ilgas darbo valandas ir intensyvų protinį darbą dirbantys asmenys. Tai žmonės patiriantys nuolatinį didelį psichinį ar fizinį krūvį, nesugebantys surasti balanso tarp darbo ir poilsio valandų, ilgą laiką ignoruojantys savo kūno ir dvasios poreikius. Dažnai lėtinio nuovargio simptomatika pasireiškia dirbančioms moterims, turinčioms mažų vaikų, kurios persitempia ne tik fiziškai, bet ir emociškai.

„Vaistinės aplinkoje chroniško nuovargio simptomais besiskundžiančių žmonių padaugėja ankstyvo pavasario laikotarpiu, kuomet organizmas labiausiai nusilpęs dėl vitaminų stygiaus ir tamsiojo periodo”, – sako „Eurovaistinės“ darbuotoja.

Ką daryti?

Jeigu jaučiate, jog pablogėjo atmintis, sutriko virškinimas, ar jaučiatės itin dirglūs – specialistai pataria vartoti vitaminą B1. Šis vandenyje tirpstantis B grupės vitaminas padės išvengti žiemos melancholijos. Į mitybos racioną įtraukite daugiau mėsos, žuvies, pieno produktų ir net nepastebėsite, kaip po truputį grįš gera savijauta.

Bendrovės nuotr./Raimonda Dubauskienė
Bendrovės nuotr./Raimonda Dubauskienė

R.Dubauskienė nurodo, kad į vaistininkus besikreipiantis žmonės dažniausiai negalavimus bando spręsti rinkdamiesi polivitaminus, kurių sudėtyje yra vitaminų C, A, B12, D, mikroelementų – cinko, seleno, magnio, kofermento Q10.

„Taip pat augalinius preparatus, gerinančius nervinių impulsų sklidimą centrinėje nervų sistemoje – eleuterokoko, auksinės šaknies (rožinės rodiolos), kininės šizandros, kininio kordicepso. Priklausomai nuo simptomų ir priežasties gydymui pasitelkiami gydytojo skiriami receptiniai vaistai. Ne mažiau svarbios ir nemedikamentinės priemonės – darbo ir poilsio režimo sureguliavimas, kofeino, nikotino ir cukraus atsisakymas“, – patarimus dalina „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Vitamino C, nepriklausomai nuo metų laiko, žmogui reikia ypač daug. Rekomenduojamą normą galite gauti vartojant citrusinius vaisius, kivius, brokolius, kriaušes – svarbiausia valgyti daug vaisių ir daržovių. Žmonės, gaunantys pakankamą kiekį šio vitamino, turi mažesnę riziką susirgti peršalimo ligomis, būdingoms šiuo metų laiku.

Nevalia pamiršti ir žmogui naudingų mineralų tokių kaip jodas ir varis. Jeigu jaučiatės priaugę svorio, itin pavargę, padidėja nervingumas, apatija, sutrinka skydliaukės veikla, pabandykite į mitybą įtraukti daugiau įvairesnio maisto, turinčio jodo. Paukštiena, vynuogės, pienas, vištų kiaušiniai – visi šie produktai yra gausiai praturtinti jums reikalingo mineralo.

Nors vario normaliam žmogaus organizmui trūksta rečiau, tačiau jeigu sergate mažakraujyste, osteoporoze, venų išsiplėtimu arba skundžiatės nuolat žema kūno temperatūra ar sutrikusia širdies veikla, gali būti, jog jums trūksta šio mineralo. Vario yra žirniuose, galvijų mėsoje, grikiuose, o jeigu rytais mėgstate prie kavos puodelio pasimėgauti šokolado plytele – nuo šiol nesigraužkite dėl kalorijų, nes vartojant ir šiuos produktus gaunate taip pat reikalingą normą vario.

Neleiskite, jog vitaminų ir mineralų trūkumas priverstų lindėti namuose ar jautis mažiau energingiems. Laiku pasirūpinę savo sveikata galėsite džiaugtis žiemos malonumais ir užmiršti nemalonius pojūčius.

Peržiūrėti turinį naujame langeGeros savijautos gidas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius