Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dirbantiems gamtoje: ar jūsų darbdavys rūpinasi jūsų sveikata?

Įmonės, kurių personalas didžiąją dalį darbo dienos praleidžia gamtinėse zonose, turi teikti išskirtinį dėmesį darbuotojų sveikatos apsaugai. Vidurio Europos klimato kraštuose, įskaitant Baltijos šalis, darbuotojams itin didelę riziką gali sukelti žaliosiose teritorijose besiveisiančių erkių pernešamos ligos – erkinis encefalitas ir Laimo liga.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

Specifinių vaistų, skirtų erkinio encefalito gydymui, šiuo metu nėra, ir ligonis, užsikrėtęs šia liga, yra gydomas tik nuo pasireiškiančių simptomų. Ko ne trečdaliui ligonių liekamuosius reiškinius visam gyvenimui paliekančią ligą įsisiurbusi erkė perduoda iš karto įkandimo metu, todėl apsisaugoti nuo erkinio encefalito galima tik pasiskiepijus.

Tai – būtina žinoti tiems, kurie visą darbo dieną praleidžia lauke, įsitikinusi elektros ir telekomunikacinių tinklų projektavimo, statybos ir priežiūros darbus teikiančios įmonės UAB „Eltel Networks“ personalo vadybininkė Miglė Banevičiūtė.

„Mūsų įmonėje dirba 350 žmonių. Dauguma jų dirba laukuose ar pamiškėse, todėl jiems yra didelė rizika pasigauti erkių. Dėl šios priežasties mūsų įmonė darbuotojams siūlo skiepus nuo erkinio encefalito jau daugiau nei 10 metų – faktiškai nuo pat įmonės įsikūrimo pradžios“, – teigia Miglė Banevičiūtė.

Pirminį skiepų nuo erkinio encefalito kursą sudaro 3 skiepai, kurie yra atliekami per pirmuosius metus, vėliau revakcinuotis reikia po trejų metų, o toliau – periodiškai kas penkerius metus.

Skiepijasi noriai

Pirminį skiepų nuo erkinio encefalito kursą sudaro 3 skiepai, kurie yra atliekami per pirmuosius metus, vėliau revakcinuotis reikia po trejų metų, o toliau – periodiškai kas penkerius metus. Miglės Banevičiūtės teigimu, jų įmonėje šiuo metu yra darbuotojų, kurie per savo darbo įmonėje stažą jau yra pasiskiepiję net 7-is kartus.

Ar darbuotojai įvertina savo sveikatai kylančią riziką ir yra linkę skiepytis? Miglės Banevičiūtės pastebėjimu, įmonės personalas yra itin sąmoningas, ir darbuotojai skiepijasi noriai.

„Skiepytis nėra privaloma. Mes siūlome, o darbuotojai apsisprendžia patys. Tačiau dažniausiai skiepijasi visi, net ir tie, kurie dirba ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio projektuose“, – teigia Miglė Banevičiūtė. Rizika užsikrėsti erkiniu encefalitu išlieka ir kitose vidutinio klimato juostos šalyse, įskaitant ir Skandinavijos regiono šalis.

VIDEO: Erkių keliamas pavojus: kaip jo išvengti?

Papildoma apsauga

„Papildomai apsaugai nuo Laimo ligos mes išduodame specialius lauko drabužius – viršutinę aprangą su ilgomis rankovėmis ir ilgas kelnes“, – teigia įmonės UAB „Elter Networks“ atstovė.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Laimo liga, nuo kurios vakcinos nėra, kasmet suserga daugiau nei 2000 Lietuvos gyventojų. Net ir tie, kurie yra pasiskiepiję nuo erkinio encefalito, privalo išlikti budrūs – dėvėti tinkamą aprangą, naudoti erkes atbaidančius repelentus bei gerai apsižiūrėti visą kūną grįžus iš gamtinių zonų.

„Savo biure esame įrengę dušus, kad grįžę iš laukų darbuotojai ne tik turėtų galimybę pasirūpinti asmenine higiena, bet ir nuodugniai pasitikrintų odą, ar kur neįsisiurbė erkė. Darbuotojų sauga ir sveikata yra pirmoje vietoje, todėl stengiamės ne tik jais rūpintis, bet ir juos ugdyti, kad jie patys rūpintųsi savimi“, – socialinės atsakomybės svarbą akcentuoja Miglė Banevičiūtė.

Net ir tie, kurie yra pasiskiepiję nuo erkinio encefalito, privalo išlikti budrūs – dėvėti tinkamą aprangą, naudoti erkes atbaidančius repelentus bei gerai apsižiūrėti visą kūną grįžus iš gamtinių zonų.

Patarimai darbuotojam

Jeigu didžiąją dalį darbo laiko praleidžiate gamtoje, ir vis dar nesate pasiskiepiję nuo erkinio encefalito, skubiai kreipkitės į darbdavį – jis turėtų jums užtikrinti vakciną, apsaugančią jūsų sveikatą nuo klastingos ligos.

Skiepytis galite pradėti bet kuriuo metų laiku – dėl skiepų kurso pasitarkite su šeimos gydytoju. Imunitetas susiformuoja po antrojo skiepo praėjus mažiausiai keletui savaičių.

Pavojus užsikrėsti erkiniu encefalitu išlieka iki pat lapkričio antrosios pusės ir atsinaujina ankstyvą pavasarį. Pasiskiepiję šaltuoju periodu būsite pasiruošę saugiems vasaros darbams!

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

GSK
GSK

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

LT/ENC/0072/16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius