Keptos antys šalia žalios mėsos
Gavę vartotojo skundą apie galimai nelegaliai ruošiamą ir teikiamą maistą rajone vykstančių renginių dalyviams, Šalčininkų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino individualią įmonę Dieveniškėse.
Skundą pateikusio gyventojo pastebėjimai dėl higienos stokos ir galimų apsinuodijimų, pasitvirtino. Įmonė ruošė maistą neturėdama maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo. Patiekalai buvo gaminami be receptūrų ir technologinių aprašymų, neveikė savikontrolės sistema.
Nebuvo galima nustatyti produktų atsekamumo, nes darbuotojai negalėjo pateikti žaliavų pirkimo dokumentų. Dėl savikontrolės reikalavimų nevykdymo negalima buvo įvertinti pagamintų patiekalų terminio apdorojimo temperatūrų. Atskirų rūšių maistui gaminti nebuvo įrengtos atskiros zonos, kas būtina siekiant išvengti kryžminės taršos.
Pagaminti patiekalai (keptos antys, vyniotiniai, įdarai) buvo laikomi šaldytuve greta žalios mėsos, o daržovės ir vaisiai – tiesiog ant grindų. Du darbuotojai dirbo nepasitikrinę sveikatos ir neišklausę higienos kursų, virtuvėje vaikščiojo pašaliniai asmenys, nesusiję su maisto gaminimu. Šalčininkų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įmonės savininkui uždraudė vykdyti nelegalią maisto tvarkymo veiklą.
Prekiavo pasenusiais produktais
Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, patikrinę ,,Kužių mėsa“ priklausančią maisto produktų parduotuvę įsitikino, kad nebuvo pašalinti ankstesnio patikrinimo metu nustatyti trūkumai, susiję su maisto sauga ir kokybe. Parduotuvė įtraukta į padidintos rizikos įmonių sąrašą, todėl tikrinama dažniau.
Prekyboje pakartotinai rasta maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, mėsos produktų be ženklinimo etikečių bei įsigijimo dokumentų, mėsa ir jos gaminiai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis (pvz. gamintojo nurodyta produktus laikyti +60 C, kai jie buvo laikomi +160 C temperatūroje).
Nepaisydama šių metų kovo mėnesį atlikto patikrinimo metu nurodytų trūkumų, įmonės savininkė nesiėmė priemonių juos pašalinti, todėl Šiaulių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė šios maisto produktais prekiaujančios parduotuvės veiklą.
Maistą laikė ant grindų
Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai planinio patikrinimo metu nustatė grubių pažeidimų ,,Pakalnės svetainės“ restorane. Šioje viešojo maitinimo įmonėje taip pat rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, kai kurie maisto produktai sandėlyje buvo laikomi ant grindų, kiaušiniai sudėti šalia kitų nefasuotų produktų.
Nebuvo pildomi visi būtini savikontrolės žurnalai, neatliekami vandens tyrimai, technologinės kortelės pildytos netiksliai (nenurodytos kepimo temperatūros). Maisto tvarkymo patalpose, šalia perpildyto maisto atliekų indo, mėtėsi šiukšlės, buvo laikomas neženklintas valymo inventorius, trūko rankų sausinimo priemonių.
Ne visi virtuvės darbuotojai dirbo pasitikrinę sveikatą. Daugelis šių pažeidimų kartojosi, juos pašalinti restorano administracijai buvo nurodyta ankstesnio patikrinimo metu, todėl priimtas griežtas sprendimas – laikinai sustabdyti šios įmonės veiklą, kurią atnaujinti bus leista tik pašalinus visus trūkumus.