Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Intymios problemos, apie kurias moterys vengia kalbėti

Daug moterų kenčia dėl nevisaverčio intymaus gyvenimo metų metus, o kartais netgi dešimtmečius, net nesusimąstydamos, kad daugelį problemų galima išspręsti tiesiog pasikalbėjus su savo gydytoju ginekologu.
Susipykusi pora
Susipykusi pora / Vida Press nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr. /Daiva Bartkevičienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Daiva Bartkevičienė

Taip teigia akušerė-ginekologė doc. dr. Daiva Bartkevičienė, Lietuvos estetinės ginekologijos asociacijos prezidentė. Viena dažniausiai pasitaikančių problemų – makšties sausumas. Atlikus apklausą, paaiškėjo, kad net 60 proc. apklaustų moterų prisipažino, jaučiančios diskomfortą dėl makšties sausumo, 45 proc. iš jų dėl to yra nepatenkintos savo seksualiniu gyvenimu, tačiau tik mažiau nei trečdalis dailiosios lyties atstovių – 28 proc. – kreipiasi į gydytojus dėl makšties sausumo, o net 72 proc. apklaustųjų nebando ieškoti jokios pagalbos. Šia tema kalbėtis su savo partneriais neišdrįsta net 60 proc. moterų ir net 85 proc. menopauzės metu nedrįsta kalbėti apie savo intymias problemas.

Problemų priežastys

Pasak doc. dr. D. Bartkevičienės, lytinių organų fiziologiniai pokyčiai išryškėja bėgant metams, ypač tarpvietės srities ir makšties anatomiją pakeičia nėštumai ir gimdymai. Po traumų, plyšimų ir chirurginių intervencijų audiniai randėja, jie tampa nebe tokie elastingi ir jautrūs. „Medicinai žengiant į priekį, šioms problemoms spręsti pasitelkiamos įvairios estetinės ginekologijos procedūros, tokios kaip lytinių lūpų korekcija, G – taško augmentacija, intymios zonos atjauninimas“, – pasakoja Lietuvos estetinės ginekologijos asociacijos prezidentė.

Visos minėtos procedūros atliekamos naudojant hialurono rūgšties užpildą. Kaip teigia doc. dr. D. Bartkevičienė, jo pagalba per šiek tiek daugiau nei pusvalandį galima atstatyti lytinių lūpų formą. Pakitusi lytinių lūpų forma moterims gali sukelti nemalonaus dirginimo jausmą, ją dažnai gali varginti įvairios infekcijos, juntamas bendras diskomfortas, lytiniai santykiai būna skausmingi. Šis gydymas taikomas įvairaus amžiaus moterims: tiek jaunoms, jei netenkina lytinių lūpų forma, tiek vyresnėms, kai su amžiumi pakinta jų forma, o taip pat – menopauzės periodu, netekusioms daug svorio, po chemoterapijos.

Siūlomi sprendimai

Moterims, kurių netenkina seksualinis gyvenimas, hialurono rūgšties užpildas gali būti suleidžiama į G taško zoną. Po tokios procedūros padidėja jautrumas ir padidėja seksualinis pasitenkinimas.

Menopauzės periodu, kai sparčiai mažėja kolageno ir estrogeno gamyba, daugelis moterų jaučia nemalonų dirginimą, atsiranda nedideli odos pažeidimai bei lytinių lūpų atrofija. Pasak doc. dr. D. Bartkevičienės, kartais su tokiomis pat problemomis susiduria ir jaunos moterys. Tuomet atliekama intymios zonos atjauninimo procedūra, kai hialurono rūgšties užpildas suleidžiamas į intymią zoną. Tai leidžia visoje intymioje zonoje atstatyti prarastą drėgmę, oda tampa elastingesnė, labiau atspari pažeidimams, pranyksta niežėjimas ir skausmas, atstatoma lytinių lūpų forma.

Kartais estetinių ginekologinių operacijų moterims prireikia dėl įgimtų dalykų. Kai kuriais atvejais „išsitampiusi“ makštis būna įgimta. Priežastis – silpni intymių vietų raumenys. Tada plastikos chirurgas ar ginekologas sumažina įėjimą į vaginą ir pačios vaginos apimtis. Esant tokiai situacijai kenčia ne tik moteris, bet ir jos partneris“, – pasakoja medikė.

Išsprendžia ir psichologines problemos

Moterims dažnai kyla klausimas, ar šios procedūros yra saugios. „Atliekamos sertifikuoto gydytojo ir specialiai tam skirtose klinikose, šios procedūros yra saugios, – sako doc. dr. D. Bartkevičienė. – Procedūros metu naudojami hialurono rūgšties, kuri natūraliai randama mūsų organizme, užpildai yra visiškai besirezorbuojantys. Gana dažnai moterys teiraujasi, ar joms skaudės, galiu visas nuraminti, kad moterys nieko nejaučia, nes prieš procedūrą medikas parenka konkrečiai moteriai tinkamiausią nuskausminimo būdą“.

Lytinių lūpų korekcijų pirminį efektą moterys pastebi iškart po procedūros, tačiau galutinį rezultatą moterys pamato po procedūros praėjus savaitei. Makšties audiniai pasižymi puikia kraujotaka, todėl randų nelieka, tačiau moteris gali jausti nedidelį diskomfortą, kuris tęsiasi nuo kelių valandų iki 3 dienų. Po hialurono rūgšties procedūrų rekomenduojama susilaikyti nuo lytinių santykių 2-3 dienas, o savaitę reiktų vengti karščio (pirties, karštos vonios, soliarumo) ir intensyvaus sporto.

Pasak doc. dr. D. Bartkevičienės, moterims labai svarbu suvokti, jog plastinė ginekologija absoliučiai visų lūkesčių nepatenkins, todėl labai svarbu, kad jie būtų realūs, tačiau po estetinės ginekologijos procedūrų dažnai išsprendžiamos ne tik moterų fiziologinės problemos, bet ir psichologinės: jos pradeda labiau savimi pasitikėti, pasijunta mylimesnės ir laimingesnės.

Daugiau informacijos apie estetinę ginekologiją galima rasti Lietuvos estetinės ginekologijos asociacijos tinklalapyje www.estetineginekologija.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius