Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

JAV ir Kanadoje – salmoneliozės protrūkis nuo šalavijo sėklų miltelių

Kiaušiniai
„Scanpix“ nuotr. / Kiaušiniai
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ,,Infosan” pranešimų sistema gavo informaciją, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir Kanadoje užregistruotas salmoneliozės protrūkis, susirgo 27 asmenys. Pradėjus tyrimą, paaiškėjo, jog visi užsikrėtę žmonės buvo vartoję ekologiškų daigintų chia (ispaniško šalavijo) sėklų miltelių arba maisto produktų, kurių sudėtyje buvo šio ingrediento.

Nesaugius produktus pardavė dvi Kanados firmos – ,,Advantage Health Matters” ir ,,Back 2 Garden”. Ekologiškai daigintų ispaniško šalavijo sėklų siuntos buvo išplatintos Airijoje, Singapūre, Slovėnijoje, Bahreine ir dalis – per internetinės prekybos įmones. Be JAV ir Kanados, kitose šalyse nebuvo užregistruotas nei vienas salmoneliozės atvejis, kuris galėtų būti siejamas su šiais produktais.

Kanados ir JAV maisto ir visuomenės sveikatos institucijos nurodė platintojams nedelsiant surinkti nesaugius chia sėklų miltelius iš rinkos. Šių valstybių sveikatos priežiūros institucijos tiria visus salmoneliozės atvejus, kad galėtų identifikuoti sukėlėjo serotipą ir nustatyti ryšį su ekologiškų daigintų chia sėklų milteliais. Tyrimai tęsiami, Kanados ir JAV pareigūnai aiškinasi dėl taršos šaltinių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, į Lietuvą nustatytų nesaugių partijų chia miltelių nebuvo įvežta, bet neatmetama galimybė, kad mūsų šalies piliečiai galėjo jų įsigyti internetu. 

,,Sėklos, daigai, ar iš jų pagaminti prieskoniniai milteliai, šiandien priklauso sveikatai rizikingų maisto produktų grupei. Nereikėtų pamiršti prieš 3 metus Europoje didelį atgarsį turėjusio protrūkio, nusinešusio net žmonių gyvybes, kuris kilo dėl E. Coli užkrėstų egiptietiškų sėklų. Panašaus pobūdžio produktus ar jų žaliavas vartotojai turėtų atsakingiau naudoti, tik juos gerai nuplovus arba dėti į patiekalus, apdorojamus aukštoje temperatūroje“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką