Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanibalizmu kaltinama gydytoja Dalia Jakaitė: „Gimdyti Vilniuje kainuoja 2000 Lt“

Naujoje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nuoga tiesa“, vedamoje Rūtos Janutienės, antradienio vakarą buvo gvildenama itin aktuali tema – gimdymas namuose ir vadinamoji raganų medžioklė.
Dalia Jakaitė
Dalia Jakaitė / Dalios Daškevičiūtės nuotr.

Turite argumentuotą nuomonę šiuo klausimu? Nebijote ją pareikšti? Siųskite ikrauk@15min.lt.

Laidoje dominavo gynybos pozicija – neva gimdyti gydymo įstaigose – brangu ir nesaugu, todėl buvo pakviesta perpus daugiau dalyvių, palaikančių gimdančiųjų namuose ir joms padedančiųjų pusę. 

Viena iš laidos dalyvių – šeimos gydytoja Dalia Jakaitė – tapo įtariamąja. Pribuvėja kaltinama dokumentų klastojimu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine profesine veikla, vertimusi medicinos praktika be licencijos ir... kanibalizmu – prokurorai jai uždavė klausimą, ar moterys po gimdymo suvalgo savo placentą.

D.Jakaitė teigia savo kaltės nepripažįstanti. Šeimos gydytojai gresia treji metai nelaisvės, jos namuose buvo atlikta krata.

Posovietiniais ankstyvaisiais laikais už gimdymą reikėdavo mokėti šimtą rublių. Dabar pasikeitė tik nuliukų skaičius.

„Pirmiausia gimdymai namie prasidėjo dėl to, kad buvo grubiai elgiamasi su gimdyvėmis. Posovietiniais ankstyvaisiais laikais už gimdymą reikėdavo mokėti šimtą rublių. Dabar pasikeitė tik nuliukų skaičius. Man žmonės teigė, kad Kaune gimdyti kainuoja tūkstantį, o Vilniuje – du tūkstančius litų“, – kainas vardijo D. Jakaitė.

Akušerių sąjungos prezidentė, akušerė Violeta Staniulevičienė nesutiko su oponentės nuomone: „Ar nors vienas gydytojas ar akušeris paprašė, kad jiems sumokėtų už gimdymą? Dirbu akušerijoje dvidešimt devynerius metus ir nenoriu šiais jūsų žodžiais tikėti. Netikiu, kad yra žmonių, kurie aiškina, kad susimokėjo pinigų ir tai tikrai padarė. Žmonės, gulėdami ligoninėje, dėl visa ko pasako, kad susimokėjo. Aš nė iš vienos moters nesu paprašiusi pinigų.“

Aktorius Jurgis Damaševičius, kurio trys dukterys gimė namuose, pasiūlė neieškoti kaltų, nes jų nėra, o padiskutuoti ir rasti sprendimą, kaip įteisinti alternatyvų gimdymą namuose: „Jei tai būtų reglamentuota kaip nors – ar medicinos terminu, ar įforminta kaip individuali veikla, viskas būtų sustatyta į savo vietas ir nebekiltų klausimas, kiek kas kam mokėjo.“

Rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė prisipažino tris vaikus gimdžiusi namuose. Jos teigimu, mes paskutiniai Baltijos šalyse nesusitvarkome su gimdymo namuose problema.

Tai tikrai nesustabdys žmonių gimdyti namie. Tik klausimas, kiek žmonių bus už tai nukryžiuota. 

„Labai gerai, kad įvyko kratos. Būtent jos paviešino situaciją ir pradėta diskutuoti apie gimdymo namuose reglamentavimą. Tai tikrai nesustabdys žmonių gimdyti namie. Tik klausimas, kiek žmonių bus už tai nukryžiuota. Norėtųsi, kad jų būtų kuo mažiau“, – kalbėjo rašytoja.

Kauno medicinos universiteto klinikų Onkoginekologijos skyriaus vedėja docentė Daiva Vaitkienė teigė, kad sunkiausia šioje situacijoje kalbėti apie pinigus. 

„Mes nesame patenkinti savo algomis. Ko gero, galėtume daug didesnę algą gauti pakeitę profesiją. Nemanau, kad šios diskusijos užuomazga yra pinigai. Galbūt tai dėl demokratijos stokos, supratimo trūkumo ar egocentrizmo vyksta“, – svarstė D.Vaitkienė, kuri yra ir Lietuvos akušerių-ginekologų draugijos prezidentė.

Jos manymu, daugumos visuomenės požiūris – pulti, kai esi nesaugus. Anot gydytojos, turi būti sukurtos šio žaidimo taisyklės, kad būtų pasiektas teisingumas.

Laidos dalyviai sutarė, kad reikėtų kurti reglamentą, o ne laukti, kol bus baigtas ikiteisminis tyrimas dėl gimdymų namuose.

„Akivaidu, kad tokia situacija susidarė todėl, kad nebuvo nustatytų žaidimo taisyklių“, – apibendrino gydytoja D.Vaitkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius