Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas antro Klaipėdos moksleivio dantys yra pažeisti karieso

2013-2014 metais atlikta moksleivių profilaktinių sveikatos pažymėjimų analizė rodo, kad visiškai sveikas yra kas dešimtas moksleivis. Pirmą kartą buvo gauti duomenys ir apie moksleivių dantų būklę, mat nuo 2013 m. vaikas profilaktiškai turi apsilankyti ne tik pas šeimos gydytoją, bet ir pas odontologą, kuris turi įvertinti dantų ir žandikaulių būklę. Analizė parodė, kad moksleivių dantys gana apleisti.
Mergaitė valosi dantis
Mergaitė valosi dantis / Fotolia nuotr.

„Įvertinus pažymas, paaiškėjo, kad beveik kas antras mokinys (44,1 proc.) turi karieso pažeistų dantų. Valstybė kasmet skiria lėšų, kad 6-14 metų vaikų dantukai nemokamai būtų padengiami silantinėmis, nuo ėduonies apsaugančiomis medžiagomis. Tačiau dalis lėšų būna nepanaudojamos. Pasaulinė patirtis rodo, kad toks dantukų priežiūros būdas yra efektyvus ir ateityje padeda išvengti dantų ėduonies problemų“, – pasakojo Ineta Pačiauskaitė, Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotoja. 

Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro atlikta analizė atskleidė, kad ypač didelė problema – regėjimo sutrikimai – jie diagnozuoti daugiau kaip pusei (65 proc.) sveikatą pasitikrinusių vaikų. Kas antram (52,3 proc.) regos sutrikimų turinčiam vaikui nustatyta toliaregystė, kas penktam (22, 3 proc.) – trumparegystė. 

Skeleto raumenų sistemos sutrikimai nustatyti maždaug kas antram moksleiviui. Tarp tokių sutrikimų dominuoja skoliozė – ji diagnozuota kas antram skeleto raumenų sistemos sutrikimų kamuojamam moksleiviui. 

Penkiolikai procentų moksleivių nustatytos kvėpavimo sistemos ligos. Tarp jų daugiausia esama vazomotorinio ir alerginio rinito atvejų (50,4 proc.), kas trečiam vaikui, kuris skundžiasi kvėpavimo sistemos sutrikimais, diagnozuota astma. 

Įvertinus kūno masės indekso (KMI) rodiklius, matyti, kad daugumos (66 proc.) moksleivių svoris yra optimalus, 5,5 proc. nustatytas antsvoris, nutukimas – 1,9 proc., per mažas svoris – 5,8 proc. Gydytojai neįvertino net kas penkto moksleivio svoris. 

„Kasmet sakome, kad gydytojai nepažiūrėtų į profilaktinius sveikatos patikrinimus pro pirštus ir labai atsakingai pildytų pažymėjimus, nes kiekvienas rodiklis yra labai svarbus stebint moksleivių sveikatos tendencijas. Duomenis naudojame planuojant ir įgyvendinant sveikatos priežiūrą mokykloje“, – sakė Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė dainora Bielskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius