Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas sieja kirpėją, vairuotoją ir programuotoją? Atsakymas jus nustebins

Akių gydytojai pastebi, kad daugėja pacientų, kuriuos kamuoja sausų akių ligos simptomai. „Apskritai, kone kiekvienas žmogus susiduria su akių sausėjimu, o ypač, jeigu tenka ilgesnį laiką praleisti prie kompiuterio. Ar jums nepasitaiko, kad jaučiate akių nuovargį, dirglumą, akys parausta? Manau, kad yra pasitaikę tokių momentų, ar ne?“, – teigia gydytoja oftalmologė Aušra Liveikienė.
Kirpykloje
Kirpykloje / 123RF.com nuotr.

Gydytoja pastebi, kad mūsų aplinkoje apstu rizikos veiksnių, kurie sukelia sausų akių ligą. „Įprastai ši liga labiau pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms dėl hormoninių pokyčių organizme senstant, atsirandančių įvairių ligų, kurios gydomos vaistais, sukeliančiais akių sausumą. Tačiau dėl įvairių veiksnių vis daugiau jauno amžiaus pacientų patiria sausų akių ligos simptomus“, – sako A.Liveikienė.

„Sausų akių liga pasireiškia akies paviršiaus uždegimu ir padidėjusiu ašarų plėvelės osmosiškumu (druskingumu). Žmogus jaučia diskomfortą, graužimą, perštėjimą, krislą akyje, užeinantį rūką, praeinantį pamirksėjus. Būna paraudusi karšta akis. Kartais skundžiamasi ir regėjimo pablogėjimu, net dvejinimusi. Tai susiję su ašarų plėvelės nestabilumu“, – konstatuoja gydytoja.

Kodėl padidėja ašarų išgaravimas

Sausų akių ligą sukelia arba sumažėjusi ašarų gamyba, arba padidėjęs ašarų išgaravimas, arba šių abiejų procesų kombinacija.

Todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į aplinkybes, kai padidėja ašarų išgaravimas.

„Ašaros nugaruoja, kai dirbdamas kompiuteriu žmogus rečiau mirksi, nes įtemptai žiūri į ekraną. Ši liga dažniau kamuoja tolimųjų reisų ir kitus vairuotojus, nes automobiliuose akis sausina kondicionieriai, vairuotojas nuolat įtempęs žvilgsnį seka kelią.

Akių sausumo simptomus jaučia ir kirpyklų darbuotojos, nes čia nuolat ūžia plaukų džiovintuvai, akis veikia sauso, karšto oro srautai.

Ligos simptomai gali paūmėti šildymo sezono metu, kai dėl karštų radiatorių labiau išdžiūsta oras, išgaruoja daugiau ašarų.

Tas pats nutinka ir lėktuvuose, kur dėl didelio aukščio oro drėgnumas yra itin menkas. Be abejo, į keleivių saloną oro drėkintuvo neįsineši, bet šį prietaisą galima turėti biure ir namuose“, – pataria oftalmologė A.Liveikienė. O vairuotojams ir žmonėms, daug skaitantiems ir dirbantiems kompiuteriu, ji siūlo daryti pertraukas.

„Jeigu ligonis suvokia, kad akių sausumas priklauso nuo aplinkos, manau, jis pasistengs šią aplinką pakeisti arba imsis priemonių, kad žalingas aplinkos poveikis būtų kuo mažesnis“, – teigia A.Liveikienė ir išgaruojančias ašaras siūlo atkurti naudojant lašus, turinčius kuo mažiau konservantų ir sustiprinančius osmoprotekcijos (vandens išsaugojimo ląstelėje) mechanizmą.

Anot gydytojos, ašarų išgaravimas dėl oro kondicionavimo padidėja prekybos centrų darbuotojams ir ten besilankantiems žmonėms, operacinėse valandų valandas praleidžiantiems medikams.

„Į savotišką rizikos grupę patenka kepyklų, stiklo gamybos, metalų apdirbimo cechų darbuotojai, daug laiko būnantys patalpose, kuriose tvyro karštis, sausas oras“, – priduria pašnekovė, primenanti, kad apsauginiai akiniai yra ne tik vienas iš darbo saugos reikalavimų, bet ir ašarų išgaravimą mažinanti priemonė.

Daugiau ašarų išgaruoja esant vokų kraštų uždegimams dėl Meibomo liaukų funkcijos sutrikimo, todėl šių uždegimų gydymas sumažina akių sausumo simptomus.

Kodėl gali sumažėti ašarų gamyba?

A.Liveikienė pažymi, kad sausų akių liga vargina ir tuomet, kai sumažėja ašarų gamyba, kuri susijusi su viso organizmo ligomis bei jų gydymui skirtų vaistų vartojimu.

„Kai kurios iš šių ligų pasireiškia vyresniame amžiuje, pavyzdžiui, Sjogreno sindromas, reumatoidinis artritas.

Mokslininkai ašarų gamybos sutrikimą taip pat sieja su botulino injekcijomis, vitaminų stoka ir rūkymu.

Moterims ašarų gamybos procesas sutrinka pomenopauziniame laikotarpyje arba kai per pakaitinę hormonų terapiją vartojami tik estrogenai.

Akių sausumo simptomai gali pasireikšti vartojant kontraceptikus, antidepresantus, antihistamininius preparatus, kortikosteroidus“, – atkreipia dėmesį gydytoja. Todėl, anot A.Liveikienės, gydant viso organizmo ligas, reikia nepamiršti vaistų – „galimų ašarų gamybos slopintojų“.

„Jeigu ašarų gamyba sumažėja, gydytojas parenka ir skiria tinkamus akių lašus, kad nesutriktų akies paviršiaus apsaugos mechanizmas. Pasitaiko, kad tenka užkimšti ašarų taškelius, kad kuo daugiau ašarų užsilaikytų ant akių paviršiaus“, – pažymi pašnekovė ir priduria, kad ašarų gamybą pagerina Omega 3 rūgščių vartojimas.

Svarbiausia – rasti tinkamus akių lašus

Oftalmologė akcentuoja, kad sausų akių ligos simptomai vargins, taigi, ir gydymas bus reikalingas tol, kol egzistuos ašarų išgaravimą didinanti arba ašarų gamybą mažinanti priežastis. O senstant negalavimas tik dar labiau išryškėja.

Todėl medikė pataria žmonėms, pajutusiems sausų akių ligos simptomus, kreiptis į gydytoją, kuris nustatys tikslias susirgimo priežastis ir skirs teisingą gydymo būdą.

„Svarbu suprasti, kad dauguma sausų akių ligos simptomų priklauso nuo padidėjusio ašarų osmosiškumo (t.y. dėl ašarų druskingumo). Akys parausta, peršti, graužia.

Todėl rekomenduojama rinktis akių lašus su osmoprotektoriais. Šie lašai ne tik sumažina druskų koncentraciją, bet ir apsaugo akies paviršiaus ląsteles nuo drėgmės netekimo. Taip užtikrinamas ilgalaikis poveikis“, – aiškina A.Liveikienė.

Vieninteliai osmoprotekcijos principu ląstelių lygmenyje veikiantys preparatai šiuo metu yra „Optive“, „Optive Plus“ ir „Optive Fusion“, sukurti pagal „OsmoMax“ technologiją, užtikrinančią akies paviršiaus apsaugą.

Skirdama vaistus A.Liveikienė atsižvelgia ne tik į preparato sudėtį, bet ir į tirštumą. „Kuo didesnė trintis tarp voko ir akies, tuo tirštesnių ašarų reikia tai trinčiai sumažinti.“

„Tik įsigilinę į kiekvienam žmogui akių sausumą sukėlusias priežastis, įvertinę akies paviršiaus būklę, galime parinkti teisingą gydymą ir taip pasiekti maksimalų komfortą“, – apibendrina pašnekovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius