-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kauniečiui diagnozuota legionierių liga

Šių metų gruodžio 10 d. Kauno visuomenės sveikatos centras gavo informaciją apie kauniečiui diagnozuotą legioneliozę (Legionierių ligą). Įtariama, kad susirgęs 69 metų vyras, plaučių uždegimą sukėlusiomis bakterijomis galėjo užsikrėsti gyvenamojoje aplinkoje. Todėl organizuotas vandens mėginių paėmimas iš ligonio namų, esančių viename Kauno miesto daugiabutyje.
Legionellaceae šeimos lazdelės
Legionellaceae šeimos lazdelės / Keyhealthcareblog.com nuotr.

Šiemet  tai pirmasis legioneliozės  atvejis Kauno mieste. Pernai buvo nustatyti 6 šios ligos atvejai. 2011 m., 2008 m. ir 2007 m. taip pat diagnozuota po vieną legioneliozės atvejį. 
Legioneliozė – ūminė infekcinė liga, kurią sukelia Legionella genties bakterijos – L. pneumophila. 

Legionierių ligos inkubacinis periodas – 2–10 dienų. Pakyla aukšta temperatūra (40°C), ligonį krečia šaltis, jis gali viduriuoti, vemti, gali sutrikti sąmonė, orientacija. Pasireiškia plaučių uždegimo požymiai: sausas kosulys, skrepliavimas su kraujo priemaišomis, sunkus kvėpavimas, krūtinės, raumenų, galvos skausmas. Suserga apie 5 proc. užsikrėtusiųjų. Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Diana Žaltauskienė įspėja, kad legioneliozė gali sukelti ir gyvybei pavojingų komplikacijų.

Didžiausia rizika užsikrėsti yra sergantiems lėtinėmis plaučių ligomis, rūkantiems ir vyresnio amžiaus žmonėms, patyrusiems organų transplantaciją, onkologiniams ligoniams bei vartojantiems dideles gliukokortikoidų dozes. 

Legionelioze dažniausiai užsikrečiama įkvėpus legionelėmis užkrėsto aerozolio, kuris susidaro dušuose, tualetuose, voniose, saunose bei šių patalpų kondicionavimo sistemose. Paprastai užsikrečiama viešbučiuose, ligoninėse, darbo vietose įrengtose maudymosi patalpose. Kartais legionelės į kvėpavimo takus gali patekti ir tiesiogiai – respiracinės terapijos metu. 

Vienintelis legionelių dauginimosi šaltinis yra vanduo. Palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis yra 20–45°C. Žemesnėje nei 20°C ir aukštesnėje nei 60°C temperatūroje jos nesidaugina, bet išlieka gyvybingos. Legionelės gali daugintis karšto ir šalto vandens cisternose, ypač vidiniuose paviršiuose, silpnai tekančiame arba visiškai stovinčiame vandenyje, neprižiūrimuose, netvarkinguose vamzdžiuose, dušuose ir čiaupuose, vandens šildytuvuose ir karšto vandens laikymo talpose. Esant aukštesnei nei 66°C temperatūrai legionelės žūva, tačiau rekomenduojama tokią temperatūrą išlaikyti ne mažiau kaip 25–30 min.

Žmogus nuo žmogaus legionelioze neužsikrečia. Neužsikrečiama ir geriant vandenį ar valgant bei gaminant maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius