Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno klinikos nusipirko naują sąnario kremzlės diagnostikos aparatą, kurį Europoje turi tik trys ligoninės

Nuo šiol Kauno klinikų medikai, operuodami sąnarius, galės objektyviai įvertinti sąnario kremzlės būklę naujuoju, kol kas dar mažai kur pasaulyje naudojamu 150 tūkst. litų vertės prietaisu.
Kremzlės kietumo matavimo sistemos kūrėjas, kanadietis Martinas Garonas
Kremzlės kietumo matavimo sistemos kūrėjas kanadietis Martinas Garonas

Operavo moterį

Ketvirtadienį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Ortopedijos ir traumatologijos klinikos Sporto traumų ir artroskopijos sektoriaus vadovas Rimtautas Gudas ir kremzlės kietumo matavimo sistemos kūrėjas, kanadietis Martinas Garonas atliko pirmąją artroskopinę operaciją, kurios metu kremzlės susidėvėjimą išmatavo vieninteliu Baltijos šalyse aparatu. Operacija atlikta moteriai dėl menisko plyšimo. Tuo pačiu naujuoju aparatu nustatyta ir kremzlės pakitimų.

 

„Įsigytas matuoklis suteikia galimybę operacijos metu objektyviai įvertinti sąnario kremzlės degeneracinius pokyčius ir jos audinio gyvybingumą. Pagal tai gydytojai gali nuspręsti, ar pacientui būtina sąnario kremzlės atkuriamoji operacija, ar jau reikia sąnario kremzlės transplantacijos“, – aiškino R.Gudas.

Pasak mediko, naujoji kremzlės gyvybingumo įvertinimo sistema padės prognozuoti, ar ateityje pacientui reikės sąnario endoprotezo. Kartu ši sistema leidžia įvertinti, kaip sąnario kremzlės audinys reaguoja į fizinį krūvį ir kitas apkrovas.

Bus naudingas sportininkams

„Tai ypač aktualu sportininkams: įvertinus sąnario kremzlės būklę, galima patarti, kaip ją apsaugoti, ir rekomenduoti optimalų fizinį krūvį, remiantis objektyviais rodikliais“, – sakė R.Gudas.

Ilgametę patirtį sporto traumatologijos ir sporto medicinos srityje sukaupęs R.Gudas pripažįsta, kad sąnario kremzlės pakitimus įvertinti yra sudėtinga, net ir matomus artroskopinės operacijos metu pažeidimus kiekvienas gydytojas priverstas vertinti subjektyviai.

Prietaisas dar naujovė ir pasaulyje

Operacijoje dalyvavo iš Kanados atvykęs kremzlės kietumo matavimo sistemos kūrėjas M.Garonas. Pasak jo, tai pirmasis prietaisas, kuris padeda objektyviai įvertinti kremzlės būklę artroskopuojant sąnarį.

Kauno klinikos yra pirmoji Baltijos šalyse ir trečioji Europoje gydymo įstaiga, įsigijusi šį prietaisą.

Kauno klinikos yra pirmoji Baltijos šalyse ir trečioji Europoje gydymo įstaiga, įsigijusi šį prietaisą.

„Chirurgai artroskopijos metu galės tiksliai įvertinti kremzlės pažeidimo plotą ir gylį, – apie sąnario kremzlės kietumo matuoklio privalumus pasakoja M.Garonas. – Tai jiems padės pasirinkti optimalų gydymo būdą ir įvertinti skirtingų gydymo būdų efektyvumą.“

Padės mokslo tyrimams

Naujasis aparatas įsigytas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. LSMU mokslininkai įgyvendina pagal visuotinės dotacijos priemonę finansuojamą projektą „Alogeninio kremzlės ir kaulo komplekso transplantacijos poveikis sąnario kremzlės regeneracijai eksperimentiniame kremzlės pažeidimo modelyje“.

Pasak LSMU Fiziologijos ir farmakologijos laboratorijos vedėjo Arvydo Ūso, kuris vadovauja projektui, naujasis aparatas padės tobulinti kremzlės transplantacijos metodikas. „Tyrėjams svarbu tai, kad kremzlės kietumo matuokliu gaunami rezultatai yra objektyvūs, atkartojami ir statistiškai patikimi, todėl juos galima naudoti mokslinių tyrimų metu lyginant gydymo metodų efektyvumą“, – aiškino A.Ūsas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius