Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki mitai apie Ebolos virusą, kurie tik tuščiai kelia paniką

Ebolos viruso panika visame pasaulyje plinta net greičiau nei pats virusas. Žiniasklaidoje nagrinėjami bene apokaliptiniai scenarijai, tačiau paranoją kurstantiems pranešimams dažnai pritrūksta juos paremiančių faktų. „Global Post“ pateikia 5 mitus apie Ebolos virusą, kuriais nereikia tikėti.
Sveikatos apsaugos darbuotojai
Sveikatos apsaugos darbuotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ebolos virusas

1 mitas: Ebolos virusas siaučia visoje Afrikoje!

Ebola plinta Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje – trijose valstybėse kaimynėse Vakarų Afrikoje. Taip pat buvo užfiksuoti atvejai Nigerijoje ir Senegale, tačiau potencialūs protrūkiai, atrodo, buvo suvaldyti ėmusis greitų veiksmų. Į abi šias šalis virusas buvo atvežtas ir trijų labiausiai paveiktų valstybių. Kongo Demokratinėje Respublikoje taip pat buvo kilęs pavojus dėl Ebolos protrūkio, tačiau viruso plitimas taip pat suvaldytas.

Afrikos žemynas yra labai didelis, ir beveik 50-tyje valstybių jame nebuvo užfiksuota nė vieno Ebolos viruso atvejo. Todėl tokie žingsniai kaip Korėjos oro linijų sprendimas atšaukti skrydžius iš Kenijos ar savo atostogų Pietų Afrikoje atšaukimas yra visiškai nepagrįsti. 

2 mitas: Ebolos virusas nekontroliuojamai išplis visoje planetoje ir ji virs „zombių pasauliu“!

Netiesa, kad Ebolos virusu užsikrėsti yra labai paprasta. Jis plinta tik per kontaktą su žmogaus kūno skysčiais, tačiau šis žmogus turi ne tik turėti virusą, bet jam turi būti pasireiškę ir simptomai.

Neabejotinai – Ebolos virusas yra be galo pavojingas ir baisus. Ankstesni jo protrūkiai nusinešdavo apie 90 proc. užkrėstųjų gyvybių. Tačiau medicina tobulėja – Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per šį protrūkį Vakarų Afrikoje mirštamumas yra maždaug 50 proc.

Netiesa, kad Ebolos virusu užsikrėsti yra labai paprasta. Jis plinta tik per kontaktą su žmogaus kūno skysčiais, tačiau šis žmogus turi ne tik turėti virusą, bet jam turi būti pasireiškę ir simptomai. Būtent todėl žmones gydantys medicinos darbuotojai turi didesnę tikimybę juo užsikrėsti. Jeigu Ebola užsikrėtusiajam dar nepasireiškė simptomai, pasigauti virusą nuo jo – beveik neįmanoma.

Absurdiškai skamba kai kurių JAV politikų siūlymai nutraukti skrydžius į visą Afrikos žemyną – Ebolos virusas neplinta oru, ir Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad skrydžių ribojimas problemos neišspręs.

3 mitas. Ebolos virusas – nesustabdomas!

Iš tikrųjų Ebolos virusą galima efektyviai sustabdyti – jeigu yra efektyvi medicininė infrastruktūra. Priežastis, kodėl Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje nepavyksta jo suvaldyti – korupcija ir pinigų švaistymas, nuolatiniai konfliktai ir žemas išsivystymo lygis medicinos sektoriuje, dėl ko šios šalies sveikatos apsauga yra prastos kokybės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Liberijos menininkas Stephenas Doe ant sienos nupiešė Ebolos viruso simptomus.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Liberijos menininkas Stephenas Doe ant sienos nupiešė Ebolos viruso simptomus.

Kai Europoje arba JAV bus užfiksuotas dar vienas Ebolos viruso atvejis, užkratas bus greitai sustabdytas – panašiai kaip Nigerijoje ir Senegale, kai virusas kirto jų sienas.

„The Guardian“ pažymi, kad palyginus su kitomis ligomis, Ebolos virusas net nėra toks užkrečiamas. Juo galima užsikrėsti per kontaktą su užkrėstojo krauju, seilėmis, vėmalais ar (galbūt) prakaitu. Taip pat labai sunku užsikrėsti būtų vien tai palietus – virusas į kūną patenka per gleivių membranas – pavyzdžiui, burną ar nosį.

4 mitas. Nuo Ebolos viruso yra vaistų, bet jie slepiami!

Nėra patvirtintų vaistų nuo šio viruso – bent jau kol kas. Egzistuoja eksperimentiniai vaistai, kurie išbandyti su kai kuriais medicinos darbuotojais, tačiau jie davė nevienodus rezultatus, be to – jų yra labai mažai. 

Skiepai taip pat yra dar tik bandomi, tad nėra vieno skiepo ar tabletės, kuri išgydytų nuo Ebolos viruso. Didžiausia tikimybė sergančiajam pasveikti – kūnui duoti pakankamai skysčių ir sukurti sąlygas, kad imuninė sistema pati apsigintų nuo viruso.

5 mitas. Su Ebola reikia kovoti kaip su teroristais!

Tokius idiotiškus pareiškimus galima išgirsti ne tik kabelinių JAV televizijų laidose, bet net ir CNN eteryje. JAV Nacionalinio saugumo departamento vyriausiasis medicinos pareigūnas Alexanderis Garza pareiškė, kad atsakas Ebolai turėtų būti panašus į antiteroristines pastangas.

Nėra vieno skiepo ar tabletės, kuri išgydytų nuo Ebolos viruso.

Teju Cole savo straipsnyje „New Yorker“ parodė, kaip absurdiškai tai skamba: „Ar Ebola yra patogeninių mikroorganizmų „Islamo valstybė“? Ar Ebola yra AIDS „Boko Haram“? Ar Ebola yra tropinės karštligės „al-Shabaab“? Iš pradžių, žinoma,  buvo kilęs įtarimas, kad Ebola buvo apartheido Hitleris, tačiau dabar tapo visiškai aišku, kad Ebola iš tikrųjų yra priverstinio radijo laidų klausymo George'as W. Bushas“, – satyriniame savo komentare rašė jis.

Taip, Ebolos virusas yra didelė problema pasaulio vyriausybėms – ypač toms, kurios pernelyg lėtai į šią grėsmę reaguoja. Tačiau epidemiologai perspėja, kad labiau reikėtų susirūpinti kitomis ligomis, kurios kelia didesnį pavojų – visų pirma, mirtina gripo pandemija, kuriai žmonija nebūtų gerai pasiruošusi.

Taip, Ebolos virusas yra rimta problema, ir visi, kurie sugeba jausti užuojautą, turėtų būti dėl jo susirūpinę. Tačiau vietoj panikavimo labiau padėtų tiesiog aukos organizacijoms, kurios užsiima kova su šiuo virusu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius