Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kineziterapeuto patarimas – kad fizinis aktyvumas nebūtų skausmingas

Jei jums tenka daug stovėti, per dieną nueinate daugiau nei 10 kilometrų ar dažnai bėgiojate, jums gali būti pažįstamas pėdų skausmas. Šio nemalonaus jausmo priežastis dažniausiai būna nepatogi ar jūsų pėdai nepritaikyta avalynė.
Treniruotė
Jei pajaučiate greitą nuovargį, skausmą pėdose, patariama kreiptis į gydytoją ortopedą. / Vida Press nuotr.

Pėdų problemų sprendimo būdų yra įvairių. Jei pajaučiate greitą nuovargį, skausmą pėdose, krypsta kojų nykščiai, deformuojasi pėda, netolygiai nusidėvi avalynė, „Ortopedijos technikos“ kineziterapeutas Ruslanas Maglionok pataria kreiptis į gydytoją ortopedą, kuris įvertins jūsų pėdų būklę ir galės profesionaliai patarti, kokių gydymo priemonių jums reikia.

Patartina atlikti kompiuterinį pėdų tyrimą, kuris padės nustatyti skausmų priežastį. Užlipus ant specialaus takelio, pėdos nuskanuojamos, o trimatis pėdų vaizdas kompiuterio ekrane parodo anatominę pėdų struktūrą, ašis, tikslias apkrovas atskiroms pėdos zonoms einant. Tokį tyrimą rekomenduojama atlikti besiskundžiantiems pėdų, kulnų ir blauzdų nuovargiu ar skausmais, taip pat žmonėms, kuriems sunku prisitaikyti įprastą avalynę, turintiems įgimtų ar įgytų pėdos deformacijų, taip pat sportininkams. Specialistas, atsižvelgdamas į tyrimo rezultatus, patars, kokių profilaktinių ar gydymo priemonių imtis.

Viena iš paprasčiausių priemonių norint padėti savo pėdoms – ortopediniai vidpadžiai. Naudokite specialius batų įdėklus, jei pėdas skauda tik retkarčiais ir įtariate, jog nemalonus jausmas atsiranda dėl nepatogios ar nekokybiškos avalynės.

Ortopediniai vidpadžiai koreguoja pėdos padėtį ir mažina skausmą bei apsaugo nuo nuovargio. Įdėklai gali būti standartiniai ir gaminami individualiai, įvertinus kiekvieno paciento pėdos anatomiją ir problemą. Įdėklai tolygiai paskirsto krūvį pėdos paviršiuje, išlaiko pėdas taisyklingoje fiziologinėje padėtyje, anatomiškai paremia ir koreguoja pėdų skliautus ir „nukrauna“ skausmingus taškus.

Skirtingų pėdų problemoms taikomi atitinkami avalynės įdėklai. Pakulnės padeda išlaikyti taisyklingą pėdų ašį ir pakelia kulną, todėl mažina Achilo sausgyslėms tenkantį krūvį. Diabetu sergantiems pacientams rekomenduojami minkšti vidpadžiai, apsaugantys jautrią pėdų odą. Sportininkams skirti įdėklai, pasižymintys amortizuojančiomis ypatybėmis, apsaugantys pėdas nuo traumų. Norint sumažinti žalą pėdoms, netgi siūlomi specialūs įdėklai aukštakulniams batams.

Balandžio 22 dieną Vilniuje vyks nemokamos Proenzi ArthroStop „Ėjimo varžybos“, kur organizatoriai kviečia nueiti 15 000 žingsnių (apie 10,5 km). Po ilgų vaikščiojimų pėdas dažniausiai skauda ne dėl nueito atstumo, o dėl nepatogios avalynės, kad išspręstumėte šią problemą ir ėjimas taptų maloniu, rekomenduojama išbandyti specialius avalynės vidpadžius.

Proenzi ArthroStop „Ėjimo varžybose“ kviečiami dalyvauti visi – amžius neribojamas, o pirmų vietų čia nėra, tad trasą galite įveikti jums maloniu tempu.

„Sveikatinės“ 5 000 žingsnių zonoje tėvai, kol įveiks visą trasą, čia galės palikti vaikus nuo 4 metų. Čia mažieji nenuobodžiaus, nes vyks linksmos estafetės ir kiti smagūs žaidimai. Tėvai, įveikę visą trasą, trumpesniuoju taku iki šeimos zonos turės nueiti dar 1,4 km, kad pasiimtų vaikus ir visi turės grįžti iki finišo, kur bus įteikiami medaliai.

Dagiau informacijos apie varžybas, vaikų palikimą šeimos zonoje bei nemokamą registraciją rasite ČIA.

Roko Lukoševičiaus nuotr./Ėjimo varžybos
Roko Lukoševičiaus nuotr./Ėjimo varžybos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius