Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos universiteto tyrimas: kompleksinis kineziterapijos ir reiki gydymas padeda sergantiems išsėtine skleroze

Lietuvoje augant sergančių išsėtine skleroze jaunų žmonių skaičiui, pirmą kartą buvo atliktas tyrimas, kaip kompleksiškai taikant kineziterapiją ir Reiki gydymo metodą galima padėti nuo šios ligos kenčiantiems žmonėms.
Išsėtinė sklerozė
Išsėtinė sklerozė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ryškus pagerėjimas užfiksuotas visose srityse: skausmo, raumenų jėgos, eisenos ir pusiausvyros. Štai kaip vyko tyrimas.

Mokslinį tyrimą „Reiki kurso poveikis išsėtine skleroze sergančių neįgaliųjų gyvenimo kokybei“ atliko Klaipėdos universiteto profesorė Julija Andrejeva, studentai Karolina Krapavickaitė ir Arvydas Panumis ir alternatyvaus gydymo metodo Reiki Mercar meistrė iš Kauno Rūta Janulevičienė.

Iš viso buvo ištirti 28 išsėtine skleroze sergantys asmenys nuo 26 iki 73 metų. Tiriamieji suskirstyti į dvi grupes — po 14 tiriamojoje ir kontrolinėje, po penkis vyrus ir devynias moteris. Tiriamajai grupei buvo taikoma dešimt kineziterapijos užsiėmimų ir dešimt Reiki seansų su meditacija du kartus per savaitę. Tad per šešias savaites iš viso buvo atlikta po 140 kineziterapijos užsiėmimų ir Reiki seansų su meditacija.

Sumažėjo nuovargis

„Visų pacientų pusiausvyra pagerėjo. Tiriamiesiems, kurie jautė skausmą iki reiki seansų su meditacijomis, po jų skausmas sumažėjo ar visai išnyko. Visų tiriamųjų kojų raumenų jėga pastebimai padidėjo. Su didesne jėga buvo lenkiama, tiesiama, atitraukiama ir pritraukiama šlaunis, lenkiama bei tiesiama blauzda, taip pat ir pėda. Ėjimo greitis ir pusiausvyra taip pat statistiškai reikšmingai pagerėjo. Spastika (raumenų įtemptumas) sumažėjo lenkiant ir tiesiant šlaunį, blauzdą bei pėdą. Prieš kiekvieną Reiki seansą su meditacijomis pacientai jautė nuovargį, tačiau po kiekvieno tokio seanso ir po viso jų kurso pacientų nuovargis sumažėjo“, – konstatavo prof. J. Andrejeva.

Išsėtine skleroze sergančių gyventojų gyvenimo kokybė statistiškai patikimai pagerėjo pagal visus punktus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Išsėtinė sklerozė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Išsėtinė sklerozė

Viena tiriamoji į septintą užsiėmimą atvyko naudodamasi vaikštyne, kuri jai pakeitė neįgaliojo vėžimėlį. Kita tiriamoji nusprendė mokytis ir įgijo Reiki Mercar gydovo pirmąją pakopą, kuri skirta gydytis pačiam bei padėti savo artimiesiems.

„Išanalizavus tiriamosios ir kontrolinės grupių rezultatus, pagerėjimas konstatuotas abiejose. Vis dėlto rezultatai, gauti taikant kineziterapiją ir Reiki metodą, yra statistiškai reikšmingesni. Tad galima daryti išvadą, jog ne atskirai, o kartu su Reiki metodu taikoma kineziterapija turi teigiamą poveikį sergančių išsėtine skleroze žmonių gyvenimo kokybei, mažina skausmą, didina raumenų jėgą, gerina eiseną ir pusiausvyrą“, – komentavo tyrimui vadovavusi Klaipėdos universiteto profesorė Julija Andrejeva.

Lietuvių tyrimas – išskirtinis Europoje

Baltijos šalyse tokio pobūdžio tyrimas atliktas pirmą kartą. Iki šiol Europoje panašus tyrimas buvo atliktas tik 2002 metais Jungtinėje Karalystėje.

„Reiki gydymo metodo poveikis dažniau tiriamas sergančiųjų širdies, onkologinėmis, AIDS/ŽIV ligomis. Atliekami moksliniai tyrimai apie Reiki gydymo naudą ligoniams, patiriantiems nerimą, stresą, depresiją, nuolatinį skausmą, šio gydymo nauda tiriama narkotikų ir alkoholio reabilitacijos programose. Užsienio mokslinių straipsnių pateikiami rezultatai visada būna teigiami ir pagrindžia Reiki metodo pritaikomumą kartu su medicininiu gydymu“, – pasakojo Reiki ir meditacijos seansus neįgaliesiems tyrimo dalyviams padovanojusi Reiki Mercar meistrė iš Kauno Rūta Janulevičienė.
Dabar Klaipėdos universiteto ir R.Janulevičienės atliktas tyrimas yra išverstas į vokiečių kalbą ir netrukus monografija turi būti publikuota mokslinėje literatūroje.

Ne tik sustiprino, bet ir sugrąžino ramybę

"Reiki gydymo seansai veikia labai raminančiai, atpalaiduojančiai. Po jų jautiesi labai pailsėjęs, atsigavęs ir pilnas energijos. Neliko organizmo streso, įtampos ir jaučiu, kad gyventi tapo daug lengviau. O visi šie dalykai turi įtakos ir fizinei savijautai. Testų rezultatai akivaizdžiai rodė, kad seansai turi didelę naudą, po jų palengvėdavo vaikščiojimas, būdavo didesnis fizinių jėgų pakilimas. Pagerėjo miegas, nuotaika, bendra emocinė savijauta", – praėjus kelioms savaitėms po tyrimo įspūdžiais dalinosi 26 metus išsėtine skleroze serganti Neringa.

Reabilitacija / 123rf nuotr.
Reabilitacija / 123rf nuotr.

"Be galo malonus ir šiltas meistrės Rūtos bei darbščiųjų kineziterapeutų darbas suteikė tik gerų emocijų. Reiki kartu su meditacijos terapijomis leido ramiau ir lengviau reaguoti į neigiamus dalykus. Labiau vertinu tai, ką turiu. Net ir praėjus nemažai laiko po užsiemimų jaučiu laimės jausmo kilimą", – kalbėjo tyrime dalyvavęs 27-erių Julius, išsėtine skleroze sergantis dvejus metus.

„Susitvarkė šlapimo funkcija, nebespazmuoja. Miegas tapo ramus ir ilgas, iki dešimties valandų, o atsibudus nebeliko apsnūdimo. Dabar ir be kavos esu budri ir energinga, nebesiblaškau, lengviau susikoncentruoju ir iki galo viską padarau. Jau daug metų turiu gilią depresiją. Pastebėjau, kad labai pagerėjo emocinė būsena, sumažėjo nuotaikų svyravimas, sumažėjo jautrumas, neliko niūrių minčių, pradėjo daug ramiau į viską reaguoti", – praėjus keliems mėnesiams po tyrimo kalbėjo 57-erių Birutė, serganti 26 metus.

„Meditacijos labai stiprios, jos padėjo visai kitaip pažvelgti į savo gyvenimą, priminė vertybes, o svarbiausia – atsirado begalinis džiaugsmas gyvenimu. Sustiprėjo tikėjimas ir viltis, kad viskas bus gerai. Aš suvokiau, kad esu ne viena, šalia manęs yra tiek nuostabių, nuoširdžių žmonių, su kuriais mane likimas suvedė neatsitiktinai“, – džiaugėsi tyrimo dalyvė 48-erių metų Neringa.

Nepagydoma, bet kontroliuojama

Išsėtine skleroze dažniausiai suserga jauni ir darbingi 20–40 metų žmonės, dažniau moterys nei vyrai, – rodo Lietuvos Išsėtinės sklerozės sąjungos 2015 metų duomenys.

Lietuvoje nuo išsėtinės sklerozės kenčia apie 2 600 žmonių. Tiesa, statistika gali būti dar grėsmingesnė: neatpažindami ligos simptomų, žmonės nesikreipia į medikus.

Išsėtinė sklerozė – tai lėtinė nepagydoma liga, kuri pažeidžia centrinę nervų sistemą, t. y. galvos ir nugaros smegenis. Simptomai skiriasi, priklausomai nuo ligos eigos, tačiau dažniausiai pasireiškia greitai silpnėjančia ar visai išnykstančia rega, skausmu akyje ar už akies, pusiausvyros sutrikimais, galvos svaigimu, nuovargiu, galūnių tirpimu ar dilgčiojimu, daliniu paralyžiumi, šlapinimosi, tuštinimosi ar lytinės funkcijos sutrikimais, skausmu.

LKKA nuotr./Kineziterapija
LKKA nuotr./Kineziterapija

Išsėtine skleroze susergama tada, kai organizmo imuninė sistema atakuoja ir ardo mieliną – nervines skaidulas dengiantį apsauginį dangalą smegenyse. Gali būti pažeidžiami milijonai nervinių skaidulų, formuojasi uždegiminiai židiniai, o pasibaigus uždegimui susiformavę randai vadinami „skleroze“. Jie centrinėje nervų sistemoje atsiranda išsidėstę atsitiktine tvarka ir daugelyje vietų, todėl liga pavadinta išsėtine skleroze“.

„Išsėtinė sklerozė iki šiol yra nepagydoma, tačiau kontroliuojama liga. Ankstyvas diagnozavimas ir paskirtas tinkamas bei efektyvus gydymas sulėtina ligos progresavimą, smegenų nykimą. Negydoma arba neefektyviai gydoma išsėtinė sklerozė sukelia daug kančių ir per trumpą laiką jauną, darbingą žmogų paverčia visiškai neįgaliu“, – pasakojo Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos generalinė sekretorė Aldona Droseikienė.

Tradicinis metodas kartu su alternatyviu veikia efektyviau

Alternatyvus gydymo metodas Reiki tai energinis gydymas rankų prisilietimu. Veikia kompleksiškai ir atstato sveikatai būtiną visų lygmenų – fizinio, emocinio, psichinio ir dvasinio – gyvybingumą, pusiausvyrą ir gerovę.

Tarptautinio Reiki mokymo centro duomenimis, apie 4 mln. žmonių pasaulyje turi įgiję pirmą Reiki gydimo pakopą.

„Reiki metodas yra taikomas kartu su tradiciniu medicininiu gydymu ir sustiprina teigiamą pastarojo poveikį. Sveikam žmogui Reiki energija suteikia atsipalaidavimą ir atgaivina, subalansuoja dešinįjį ir kairįjį smegenų pusrutulius. Ji suderina visus energetinius centrus (čakras) ir energijos lauką, išvalo ir sustiprina žmogaus gyvybinės energijos tekėjimą“, – komentavo tyrimą atlikusi Reiki Mercar meistrė iš Kauno Rūta Janulevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius