-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl moterys ir vyrai tunka skirtingai: ką būtina žinoti apie riebalų sankaupas įvairiose kūno vietose

Kodėl vyrams antsvoris turi tendenciją pirmiausiai pasireikšti arbūzą primenančiu pilvu, o moterys pirmiausiai tunka klubų ir šlaunų srityje? Pasak mokslininkų, tai susiję su skirtingais vyro ir moters organizmo ypatumais.
Antsvoris
Antsvoris / „Fotolia“ nuotr.

Antsvoris vyrams pavojingesnis

Mokslininkai nustatė, kad nutukimas greičiau pasireiškia žalingu poveikiu sveikatai vyrams ne moterims. Taip yra todėl, kad vyrų kūne riebalai pirmiausiai kaupiasi pilvo srityje.

Mokslininkai pilvo ertmę lyginant su automobilio bagažine, į kurią galima prikrauti labai daug daiktų, bet ateina momentas, kai ji tampa perpildyta.

Kai riebalai užpildo visą pilvo ertmę, jie ima kauptis kitose kūno vietose, griaudami visų organų veiklą – kepenų, kasos, jie perauga į raumenis ir ima aktyviai dalyvauti medžiagų apykaitos procesuose. Dėl to kyla kraujospūdis, didėja cholesterolio kiekis kraujyje ir vystosi širdies ir kraujagyslių ligos.

Tu tarpu moterys antsvorį pirmiausiai pamato klubuose ir šlaunyse. Šie riebalai nėra tokie aktyvūs, kaip pilviniai, todėl ir mažiau pavojingi sveikatai.

Tiesa, šiose vietose riebalai negali kauptis iki begalybės. Jeigu minėtos sritys pakankamai užsipildo riebalais, t.y. pasiekiama jų galimybių riba, riebalai taip pat pradeda kauptis pilvo srityje ir po truputį vystosi antsvorio rizika sveikatai. Kai moteriai prasideda menopauzė, riebalai pilvo srityje ima kauptis dar greičiau, būtent todėl medikai įspėja, kad po menopauzės moterims didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Ne visada matosi, kad turime žalingų riebalų

Pasak mokslininkų nutukimo rizika ir polinkis sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis didele dalimi susijęs su mūsų genetika ir gyvenimo būdu.

Pavyzdžiui, kinai nelinkę tukti, tačiau apie 12 proc. suaugusių kinų serga diabetu. Tuo tarpu diabetu serga tik 9 proc. amerikiečių, nors nutukusių žmonių šioje populiacijoje gerokai daugiau nei Kinijoje. Tai reiškia, kad jei pilvas genetiškai negali saugoti daug riebalų, žmogus taip pat rizikuoja turėti su nutukimu susijusių sveikatos problemų. Daroma prielaida, kad dėl tam tikrų genetinių veiksnių pilvo sritis gali sutalpinti nedidelį kiekį riebalų, todėl jie labai greitai pradeda peraugti į kitus organus ir jiems kenkti.

Tyrimai taip pat rodo, kad pilvinis nutukimas susijęs su padidinta demencijos, osteoporozės ir vėžio rizika moterims. Taip pat nutukę žmonės dažniau miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Partnerio nuotr./Prieš ir po
Partnerio nuotr./Prieš ir po

Kodėl vyrai ir moterys tunka skirtingai

Pasak endokrinologo Sauliaus Grigonio, vyrai ir moterys skiriasi savo hormonine struktūra. Vyrų organizmas neturi lytinių hormonų, kurie teigiamai veiktų riebalų apykaitą, o moters organizme yra estrogenai, dėl kurių įtakos tam tikrose kūno vietose natūraliai kaupiasi riebalai. Tai struktūriniai riebalai, kurie reikalingi.

„Pavyzdžiui, tokie riebalai kaupiasi apie krūtis, apsaugodami krūtų liaukinį audinį nuo traumų ir suteikdami jam šilumos. Kita vieta, kur natūraliai kaupiami riebalai, yra klubai. Šie riebalai reikalingi, kad nėštumo metu vaisių apsaugotų nuo traumacijos, sušvelnintų smūgius, kurie galimi gyvenime – netyčia nukritus, užsigavus ir pan.

Tai vadinamieji seksualiniai riebalai. Jie visiškai nekenksmingi. Net jeigu jų daugiau, pavyzdžiui, būna krūtys stambios, jie nedalyvauja sveikatai žalinguose procesuose. O štai vyro organizme tokių hormonų nėra, kurie tuos riebalus perskirstytų, todėl jie kaupiasi konkrečioje vietoje“, – aiškino medikas.

Be to, egzistuoja skirtingi nutukimo tipai: simetrinis nutukimas, kai tunka visas kūnas, asimetrinis nutukimas, kai tunka tik tam tikros vietos ir vienas blogiausių nutukimo tipų – centrinis nutukimas. Paprastai jis vadinamas pilviniu nutukimu, bet specialistas vengia vartoti šį terminą. Esą pilvas visada būna šiek tiek didesnis.

Kuo pavojingas centrinis nutukimas

„Centrinis nutukimas reiškia, kai riebalai kaupiasi pilvo viduje. Dėl to nutunka kepenys, žarnynas, pasidaro milžiniški žarnyno pasaitai, aplink inkstus susidaro didžiausios riebalų pagalvės. Šie riebalai labai blogi, kadangi hormoniškai aktyvūs. Jei pilve riebalų nėra laba daug, dar nieko tokio. Tačiau jeigu jų perteklius didelis, pilvas arbūzo formos, šie riebalai turi labai neigiamą poveikį sveikatai. Jų nulemti veiksniai sukelia hipertenziją, aterosklerozę, infarktus, insultus, rezistenciją insulinui ir diabetą, kuris atsiranda nutukus kepenims, didina blogųjų riebalų kiekį ir pan.

Periferiniai riebalai tiek neigiamų pasekmių neturi, jie nėra hormoniškai aktyvūs. To tarpu centrinis nutukimas – katastrofiškai pavojingas. Nors jis labiau būdingas vyrams, neaplenkia ir moterų. Moterų centrinį nutukimą sunkiau atskirti, nes jos pilvo srityje ir taip turi daugiau struktūrinių, t. y. nepavojingų, riebalų. Be to, vyrai apskritai turi didesnį polinkį į nutukimą, ypač vartojantys alkoholį, pasižymintį dideliu kalorijų kiekiu“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak S.Grigonio, dar viena problema, kad centrinių riebalų ypač sunku atsikratyti. Periferiniai riebalai, metant svorį, mažėja kur kas greičiau. Tuo tarpu pilvo srityje riebalai išlieka net gerokai sumažėjus kūno masei. Norint jų atsikratyti, tenka įdėti labai daug ir ilgalaikių pastangų. Taigi geriau jų neprisiauginti.

„Deja, mūsų žmonės pamato, kad stori, kai jau sveria 150 kg. Iki 100 kg jie dar nesirūpina. Taip yra todėl, kad paprastai organizmas toleruoja kūno masę iki 100 kg ir žmogus ypatingų sveikatos negalavimų nejaučia.

Kai ši riba perkopiama ir antsvoris laikosi ilgai – apie 10 metų, vystosi viso organizmo riebalinė distrofija, t. y. riebalai perauga į visus organus ir pakenkia visas organizmo sistemas: širdį, kasą, inkstus, kraujagysles, didėja vėžio rizika, sumažėja plaučiai, nes diafragma ima juos spausti, atsiranda dusulys, o kadangi dėl kvėpavimo sutrikimų į organizmą patenka mažiau deguonies, tirštėja kraujas, atsiranda sąlygos insultui, infarktui“, – įspėjo endokrinologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius