Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konstitucinis Teismas V.Andriukaičio prašymu ėmėsi papildomai aiškinti nemokamos medicinos pagalbos sampratą

Penktadienį Konstitucinis Teismas (KT) viešame posėdyje ėmėsi sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio prašymo papildomai išaiškinti valstybės pareigą rūpintis žmonių sveikata, užtikrinti medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus, taip pat nemokamos medicinos pagalbos piliečiams sampratą.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Andriukaitis posėdyje penktadienį paprašė prie bylos pridėti šią savaitę Vyriausybės patvirtintas ir Seimui pateiktas svarstyti pataisas, kurios keistų pirmines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių  įstaigų galimybes teikti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto apmokamas paslaugas.

Šiomis pataisomis siūloma nustatyti, kad iš PSDF biudžeto pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugos gali būti apmokamos tik įstaigoms, atrinktoms viešo konkurso būdu. Ši sąlyga nebūtų taikoma Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemai priklausančioms įstaigoms.

Ministras paprašė prijungti ir kitą medžiagą, kurią yra parengtusi darbo grupė, sprendžianti dėl pakeitimų, reikalingų įgyvendinti pernai gegužę KT priimtam nutarimui.

V.Andriukaičio kreipimąsi nagrinėjantys KT teisėjai nusprendė susipažinti su papildoma jo pateikta medžiaga.

KT pernai gegužės viduryje paskelbė, kad Konstitucijos 53 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta nemokamos medicinos pagalbos piliečiams valstybinėse gydymo įstaigose garantija įpareigoja valstybę užtikrinti būtinas sąlygas tokiai pagalbai įgyvendinti, tai yra ne tik sukurti reikiamą valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų tinklą, bet ir iš valstybės biudžeto lėšų apmokėti šios pagalbos teikimo išlaidas.

Penktadienio posėdyje V.Andriukaitis sakė, kad gegužę priimto KT nutarimo interpretacijos – labai plačios.

„Bijome padaryti klaidų ir vėl patekti į koliziją su Konstitucine doktrina“, – papildomą kreipimąsi aiškino V.Andriukaitis.

Papildomo išaiškinimo prašoma, nes, kaip teigiama V.Andriukaičio rašte, įgyvendinant gegužę priimtą nutarimą būtina sistemiškai peržiūrėti, įvertinti ir pakoreguoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto bei visos sveikatos sistemos įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius