-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvoje prostatos vėžio gydymui pradėti taikyti nauji metodai

Vilniuje nacionaliniame vėžio institute pradėtas naujas metastazavusio prostatos vėžio gydymo metodas. Tai teikia vilčių padėti pacientams, kuriems po visų taikytų gydymo būdų liga atsinaujindavo kauluose. Lig šiol nebuvo kitų gydymo alternatyvų.
Vėžys
Vėžys / Shutterstock nuotr.

Nacionalinis vėžio institutas pradeda taikyti naują preparatą gydyti į kaulus išplitusį prostatos vėžį. Šis metodas tik pernai gegužę patvirtintas naudoti Jungtinių Amerikos Valtijų, po kelių mėnesių – Europos Sąjungos šalyse.

„Šis vaistas yra naudojamas pacientams kurie serga prostatos karcioma, prostatos vėžiu, ir tokiems pacientams, kuriems navikas yra išplitęs į kaulus ,t. y. kauluose susidarę daugybiniai pakitimai. Tada turi būti išbandytos kitos gydymo galimybės“, – aiškina Nacionalinio vėžio instituto Branduolinės medicinos skyriaus vedėjas Sigitas Tiškevičius.

Šis vaistas yra naudojamas pacientams kurie serga prostatos karcioma, prostatos vėžiu, ir tokiems pacientams, kuriems navikas yra išplitęs į kaulus ,t. y. kauluose susidarę daugybiniai pakitimai. Tada turi būti išbandytos kitos gydymo galimybės, – aiškina S.Tiškevičius.

Į kaulus metastazavęs prostatos vėžys gydomas radžiu 223, kuris savo cheminėmis savybėmis artimas kalciui. Šis gydymas patvirtintas tik sergantiems išplitusiu į kaulus prostatos vėžiu, nes kol kas neištirta, kaip radis veiktų kitų vėžio formų išplitimą.

„Turime ir naudojame panašaus tipo ar veikimo vaistų, bet nėra įrodyta, kad šie preparatai prailgintų pacientų gyvenimą. Jie buvo naudojami gydymo nuskausminimo tikslu. Įrodyta, kad šis naujas preparatas prailgina pacientų gyvenimą ir net sumažina keletą reiškinių, kaip patologinių kaulų lūžių metastazių pakenktose vietose“, – sako S. Tiškevičius.

Lietuvoje kasmet nuo prostatos vėžio miršta 500–600 vyrų. Toks vėžys per metus diagnozuojamas maždaug 3 tūkst. Lietuvos vyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius