Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos medikai pirmą kartą sėkmingai atskyrė smegenų pusrutulius

Pirmą kartą Lietuvos neurochirurgijos istorijoje Kauno klinikų medikai sėkmingai atliko itin sudėtingą smegenų operaciją – nesveikąjį smegenų pusrutulį atjungė nuo sveikojo. Šis metodas taikytas dvejų metukų pacientei, sirgusiai epilepsija.
Medikai
Medikai / Fotolia nuotr.

Gustei tebuvo 3 mėnesiai, kai mama pastebėjo pirmuosius epilepsijos priepuolius. Bėgant laikui padėtis blogėjo.

„Iš pradžių galvojau, kad kokie pilvo spazmai, paskui prasidėjo gydymas, o ji į jokius vaistus nereagavo. Kad ir ką skirdavo, keisdavo komponentus, bet gydymas nesisekdavo“, – pasakoja kūdikio mama.

Tai – tikrai pirmoji operacija, kurią atlikti svajojo ir mūsų mokytojai, ir prof. Jaržemskas (vienas iš pradininkų), tačiau niekas nedrįso, kadangi tuo metu ir galimybės buvo ribotos, ir pasekmės dažnai skausmingos, – teigia Vytenis Pranas Deltuva.

Gustė turėjo įgimtą smegenų vystymosi defektą – vienas pusrutulis buvo nevisiškai teisingai išsivystęs, jame kilo epilepsinis aktyvumas, einant laikui jis išplito visose smegenyse, ir  nors priepuoliai rodos nebuvo dideli, tačiau jie darė savo darbą  – smegenų epileptizacija buvo tokia ryški, kad neleido mergaitei vystytis.

Atkakliai nesitraukianti liga nepaliko pasirinkimo – medikai ryžosi mergaitę operuoti. Šių metų gegužę jai atlikta pirmoji Lietuvoje hemisferotomija – nesveikasis smegenų pusrutulis atjungtas nuo sveikojo.

„Tai – tikrai pirmoji operacija, kurią atlikti svajojo ir mūsų mokytojai, ir prof. Jaržemskas (vienas iš pradininkų), tačiau niekas nedrįso, kadangi tuo metu ir galimybės buvo ribotos, ir pasekmės dažnai skausmingos“, – teigia Neurochirurgijos klinikos Galvos smegenų chirurgijos sk. vadovas prof. Vytenis Pranas Deltuva.

Po operacijos neliko priepuolių, o taikant reabilitaciją mergaitės raida sparčiai žengia į priekį.

Tokių sėkmės istorijų neabejojama bus ir daugiau. Neurochirurgijos klinikoje įsteigtas Funkcinės neurochirurgijos sektorius, čia dirbantys jauni gydytojai Andrius Radžiūnas ir Mindaugas Urbonas gilinasi į epilepsijos chirurgijos subtilybes. Struktūriniai pokyčiai leidžia efektyviau diagnozuoti ir greičiau parinkti tinkamą gydymą. 

„Pacientas ištiriamas atliekant encefalografijas, rašant jas nakties metu, jeigu reikalinga – įsodinant elektrodus, pagal protokolus atliekant kitus vaizdinius ar psichologinius tyrimus, ir nustatoma, kokio pobūdžio galėtų būti operacija, kokios rizikos kyla“, – sako Kauno klinikų vaikų neurologė prof. Nerija Vaičienė-Magistris.

Nors chirurginis epilepsijos gydymas atrodo kraštutinis sprendimas, apie jį turėtų pagalvoti gydymu nusivylę ligoniai. Kai epilepsija atspari vaistams, besikartojantys priepuoliai padaro daugiau žalos smegenims nei operacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius