Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos realybė: prezidentė tik dabar sužinojo, kad Vilniaus infekcinėje ligoninėje 40 viduriuojančių ligonių tenka tik trys tualetai

Vilniaus Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės skyriuje, kuriame gydoma 40 viduriuojančių ligonių, yra vos trys tualetai. Viena senyvo amžiaus pacientė prisipažino, kad prie tualeto kartais susidaro penkių žmonių eilė. „Ne visada ir išlaikau. Šilto vandens nėra, vakar kriauklėje plovėme galvas“, – prasitarė moteris.
Vilniaus Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė
Vilniaus Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prestižiniame Vilniaus Žvėryno rajone įsikūrusi ligoninė gali pasigirti nebent darbui atsidavusiu personalu, kuris čia dirba kaip karo zonoje. Gydymo sąlygos ligoninėje pavojingos ne tik ligoniams, bet ir medikams. Tikimybė ne pasveikti, bet užsikrėsti – labai didelė.

Ligoninės pastatai labai seni, neremontuoti jau kelis dešimtmečius.

Ketvirtadienį ligoninėje viešėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė esanti šokiruota. Ji aiškino, kad net Lukiškių kalėjime sąlygos yra geresnės.

Apžiūrėjusi ligoninės patalpas prezidentė metė akmenį į sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio daržą: „Sveikatos ministerijos aplaidumas ir ligoninės perkėlimo projekto nevykdymas kelia nuostabą. Norėčiau pakviesti sveikatos ministrą, kuris labai daug žada, daug šneka, pradėti realiai dirbti. Tikiuosi, kad taip ir įvyks.“

Ji pažymėjo, kad ligoninės sąlygos rizikingos žmonių gyvybėms ir žemina pacientų orumą.

„Tai pavadinčiau nusikalstamu aplaidumu. Lietuvoje, Europoje ir turbūt pasaulyje tokių sąlygų infekcinėje ligoninėje turbūt niekur nerasime. To negali sau leisti jokia valstybė“, – aiškino D.Grybauskaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad ligoninėje gydomi ne tik vilniečiai, bet ir užsieniečiai: „Šios sąlygos kuria blogą įspūdį ir skleidžia žinią pasauliui apie tai, kaip mes rūpinamės ir gydome savo žmones.“

Tai pavadinčiau nusikalstamu aplaidumu. Lietuvoje, Europoje ir turbūt pasaulyje tokių sąlygų infekcinėje ligoninėje turbūt niekur nerasime.

Sveikatos apsaugos sistemai iš valstybės biudžeto per metus skiriama apie 4,5 mlrd. litų.

„Tai yra Žvėrynas, 2 hektarai labai brangios žemės, kurią pardavus šis projektas beveik nieko nekainuotų. Vadinasi, iš esmės nieko nekainuojantis projektas yra nevykdomas. Stebiuosi, kad nė vienas Lietuvos žmogus ar užsienio svečias nepadavė mūsų į teismą už gydymą tokiomis sąlygomis“, – kalbėjo prezidentė.

Jos nuomone, ligoninės perkėlimas į Santariškių miestelį galėtų įvykti dar iki šių metų galo: „Reikia tik noro, politinės valios ir bendradarbiavimo tarp visų žinybų.“

Projektą parengs per dvi savaites

Vyriausybės sprendimas reorganizuoti Vilniaus Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę ir ją perkelti buvo priimtas dar 2008 metais. Tačiau prasidėjus ekonominei krizei procesas įstrigo, o ligoninės pastatų pardavimas nebuvo pradėtas.

Vilniaus Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė
Vilniaus Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė

2011 metais ligoninės turtas iš savivaldybės buvo perduotas valstybės žinion. Ligoninė tapo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) filialu.

Ketvirtadienį kartu su prezidente ligoninę apžiūrėjo ir sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas. Jis sakė davęs prezidentei pažadą, kad Vyriausybės projektas dėl ligoninės perkėlimo adresu Santariškių g. 14 bus parengtas per dvi savaites.

Turime būti greiti, nes problema skaudi visiems – ne tik Vilniaus, bet visos respublikos gyventojams.

VUL SK generalinis direktorius Kęstutis Strupas pripažino: Infekcinė ligoninė yra didelis skaudulys.

„Dabar žinome, kad reikia dirbti aiškiau, greičiau ir konkrečiau – tą ir padarysime. Vyriausybė ir ministerija pažadėjo mums padėti”, – kalbėjo K.Strupas.

Pastatą Santariškių g. 14 rekonstravus ir nedaug išplėtus į jį esą būtų galima perkelti visą infekcinę ligoninę. „Tą ir planuojame daryti. Turime būti greiti, nes problema skaudi visiems – ne tik Vilniaus, bet visos respublikos gyventojams“, – pripažino K.Strupas.

Direktorius patiria gėdą

Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės direktorius Arvydas Šilys priminė, kad ligoninės pastatai statyti dar 1905 metais. Rekonstrukcijos jie prašosi jau 50 metų, tačiau politikų kalbos realiais darbais niekada nevirto, nes infekcinės ligos, tuberkuliozė – nėra prestižinės ligos, todėl jos esą niekam nerūpi.

Arvydas Šilys
Arvydas Šilys

„Čia dirbu jau seniai, todėl žinau, kad šios žemės vertė dabar siekia apie 20 mln. litų. Pakeitus žemės paskirtį į komercinę – vertė dar labiau išaugtų“, – kalbėjo A.Šilys.

Čia – Žvėrynas. Šalia Amerikos ambasadoriaus rezidencija, Čekijos ambasada – gėda.

Per metus jo vadovaujama įstaiga aptarnauja apie 17 tūkst. ambulatorinių ligonių, apie 3 tūkst. būna guldomi į stacionarą. Ligoninės pacientais tampa ne tik lietuviai, bet ir užsienio piliečiai – dėl migracijos susirgimų infekcinėmis ligomis skaičius auga.

Tačiau apie 10 proc. pacientų, pamatę gydymo sąlygas, atsisako gydymo ir medicininės pagalbos ieško kitur.

„Jei tai būtų privati ligoninė, viskas būtų kitaip. Dabar turime tai, ką mums davė valstybė. Čia – Žvėrynas. Šalia Amerikos ambasadorės rezidencija, Čekijos ambasada – gėda mums dėl tokių ligoninės pastatų“, – sakė A.Šilys ir neslėpė vilčių, kad po prezidentės vizito ligoninės problemos bus sprendžiamos efektyviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius