-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai pasibaisėję: net iš gimdymo namų palatos nėščiosios išsmunka parūkyti

Per pastarąjį dešimtmetį rūkančių moterų skaičius Lietuvoje išaugo 5 kartus, o nepilnamečių merginų rūkymas net lenkia suaugusiųjų rūkymą. Atsisakyti šio žalingo įpročio, kai pirmąją cigaretę sutraukei 14 ar 16 metų, labai sunku. Mesti rūkyti pavyksta net ne visoms besilaukiančioms moterims.
Rūkanti nėščioji
Rūkanti nėščioji / 123rf nuotr.

2008 metais atlikto tyrimo duomenimis, Nyderlanduose buvo 30 proc. moterų, rūkiusių nėštumo metu. Pastaraisiais metais pakartota apklausa parodė šiokį tokį teigiamą poslinkį – besilaukiančių rūkalių skaičius susitraukė 4 proc. Tačiau Nyderlandai ir toliau išlieka šalimi, kurioje gyvena daugiausia rūkančių nėščiųjų.

Didžiosios Britanijos apklausos rodo, kad šalyje rūko kas ketvirta kūdikio besilaukianti moteris.

2010 metais atliktos apklausos duomenimis, Lietuvoje aktyviai rūkė 4,3 proc. nėščiųjų, pasyviai – 24 proc.

Aktyviai rūkančios nėščiosios ir Olandijoje, ir Lietuvoje surūko tiek pat – vidutiniškai po 23 cigaretes per dieną.

„Tačiau aktyviai rūkančios nėščiosios ir Nyderlanduose, ir Lietuvoje surūko tiek pat – vidutiniškai po 23 cigaretes per dieną“, – savo žiniomis su 15min.lt dalijosi Vilniaus gimdymo namų direktorė, Vilniaus universiteto dėstytoja doc. dr. Kornelija Mačiulienė.

Nuslėpti tiesą nuo gydytojų sunku

K.Mačiulienė akimirksniu sugriauna mitą, kad rūkyti nėštumo metu ir tokiu neatsakingu elgesiu kenkti ne tik savo, bet ir vaisiaus sveikatai gali nebent asocialios moterys.

„Skirtumas tik toks, kad neasocialios moterys savo ydą slepia, o jei ir prasitaria, tai niekada neatskleidžia tikslaus per dieną surūkomų cigarečių skaičiaus“, – pasakojo K.Mačiulienė.

Tačiau ji įspėjo, kad kartais gydytojai paciento veide gali perskaityti daugiau nei jo žodžiuose.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./ Kornelija Mačiulienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./ Kornelija Mačiulienė

„Rūkymas palieka savo pėdsakus: tai – ir patinę paakiai, ir išplėstas kraujagyslių tinklas. Pastebėję tokius požymius iš karto klausiame: ar rūkote? Būsimos mamos pradeda mėtytis: rūkiau, bet jau mečiau. Arba: iki nėštumo rūkiau, o dabar nebe. Tačiau tokius pasiteisinimus reikia vertinti rezervuotai“, – kalbėjo pašnekovė, savo akimis mačiusi, kaip net gimdymo namų stacionare gydomos nėščiosios išsmunka parūkyti.

Rūkymas labai smarkiai paplitęs tarp romų tautybės nėščiųjų – nerūko vienetai.

Žino, kad kenkia vaisiui  

K.Mačiulienė neabejoja, kad nėščiosios, nuo gydytojų slepiančios savo priklausomybę nuo nikotino, puikiai suvokia rūkymo žalą vaisiui: „Jos žino, kad jam kenkia.“

Kad galėtų augti ir vystytis, moters įsčiose augančiam vaisiui reikia daug deguonies, vertingų maisto medžiagų ir vitaminų.

Nikotinas praeina per placentą – tai reikia žinoti. CO prisijungia prie vaisiaus hemoglobino ir sunaudoja visą vitaminą B12, kuris labai reikalingas vystymuisi.

Iš rūkančios motinos vaisisu gauna anglies monoksidą – nuodingas dujas. Nikotiną – narkotiką, paverčiantį žmogų priklausomu, todėl naujagimis gali gimti su abstinencijos požymiais. Be to, rūkymas gali sukelti genetinius vaiko apsigimimus.   

„Nikotinas praeina per placentą – tai reikia žinoti. CO prisijungia prie vaisiaus hemoglobino ir sunaudoja visą vitaminą B12, kuris labai reikalingas vystymuisi“, – aiškino K.Mačiulienė.

Rūkančiai motinai keletą kartų padidėja placentos komplikacijų (placentos pirmeigos, priešlaikinio placentos atsidalijimo, placentos infarkto) tikimybė.

„Tiriant rūkančios moters placentą būna randami placentos infarktai, kraujosrūvos“, – pagrindines rūkymo pasekmes įvardijo pašnekovė.

Grėsmės: persileidimas ir priešlaikinis gimdymas

Jei neįmanoma kitaip, K.Mačiulienė primygtinai rekomenduoja visiškai atsisakyti cigarečių bent nuo 12-tos nėštumo savaitės.

„Ir tai jau geriau nei rūkyti visą nėštumą. Jei rūkyti metama bent nuo 12-tos nėštumo savaitės, vaisiaus vystymosi atsilikimo požymiai sumažėja 4–5 kartus“, – sakė specialistė ir įspėjo, kad rūkymas nėštumo metu persileidimo tikimybę gali padidinti iki 25 proc.

Shutterstock nuotr./Nėščioji
Shutterstock nuotr./Nėščioji

Be to, smarkiai išauga pirmalaikio gimdymo rizika. Lietuvoje atliktos studijos metu nustatyta, kad rūkančios mamos gimdo vidutiniškai 200–250 g mažesnio svorio naujagimius nei nerūkančios. Mažo gimimo svorio naujagimius rūkančios moterys gimdo tris kartus dažniau nei nerūkančios.

Rūkant nėštumo metu, 25 proc. didėja regos, 33 proc. kaukolės, 30 proc. „kiškio lūpos“ ir „vilko gomurio“, 20 proc. šlapimo takų apsigimimų rizika. Išauga kūdikio bronchinės astmos ir alergijų tikimybė.

„Rūkant nėštumo metu, 25 proc. didėja regos, 33 proc. kaukolės, 30 proc. „kiškio lūpos“ ir „vilko gomurio“, 20 proc. šlapimo takų apsigimimų rizika. Išauga kūdikio bronchinės astmos ir alergijų tikimybė. Be to, net triskart didėja staigios kūdikio mirties sindromo rizika“, – pasakojo K.Mačiulienė.

Pasyvus rūkymas nėštumo metu taip pat gali tapti vaisiaus ir jau gimusio vaiko sveikatos sutrikimų priežastimi.

Jau gimus kūdikiui, rūkymas gali tapti rimta kliūtimi natūraliam jo maitinimui, nes rūkančioms mamoms pieno gaminasi mažiau ir jis turi mažiau gyvybiškai reikalingų energetinių medžiagų – lipidų.

Rūkymas apsunkina pastojimą

K.Mačiulienė sako, kad atsakingai ruošiantis motinystei visų žalingų įpročių reikėtų atsisakyti, likus bent trims mėnesiams iki pastojimo.

Be to, ji primena, kad aktyvus rūkymas gali sutrikdyti moters vaisingumą. Rūkant į organizmą patenkančios medžiagos slopina kiaušintakių peristaltiką: negimdinio nėštumo, kai apvaisintas kiaušinėlis sustoja kiaušintakyje, tikimybė išauga iki 2,5 karto.

 V.Samarinaitės nuotr./„Ar tikrai rūkymas man teikia malonumą? Taip. Manau, jei ne, tai nerūkyčiau.“
V.Samarinaitės nuotr.

Kauno jaunimo narkologijos pagalbos centro vadovė Aina Adomaitytė irgi atkreipė dėmesį, kad net moksliniais tyrimais įrodyta, jog rūkymas pažeidžia visus reprodukcinio moters gyvenimo etapus, pradedant lytine branda.

Rūkančios moterys turi 10–40 proc. mažesnę tikimybę pastoti vieno ciklo metu: kuo intensyvesnis rūkymas, tuo mažesnė tikimybė, kad moteris pastos.

Pati niekada nerūkiau, tačiau suprantu, kad norint atsikratyti šio žalingo įpročio reikia stipraus motyvo. Bet ar būsimo vaikelio sveikata nėra pakankama priežastis? Ko daugiau reikia?

Danijoje atlikta studija parodė, kad moterys, per parą surūkančios po 5–9 cigaretes, iki 1,8 karto dažniau nei nerūkančiosios nepastoja per 12 mėnesių laikotarpį.

Įtampa organizmui – neįtikinantis pasiteisinimas

„Pati niekada nerūkiau, tačiau suprantu, kad norint atsikratyti šio žalingo įpročio reikia stipraus motyvo. Bet ar būsimo vaikelio sveikata nėra pakankama priežastis? Ko daugiau reikia?“ – retoriškai klausė K.Mačiulienė.

Kai kurios moterys tvirtina po kelias cigaretes prie dieną sutraukiančios net per nėštumą, nes esą yra girdėjusios, kad pastojus mesti rūkyti – dar didesnė įtampa organizmui.

Specialistų teigimu, tokie pasiteisinimai neturi nieko bendra su realybe. Gydytojai neslepia: darbo praktikoje retai sutiksi aktyviai rūkančią moterį, vaikelį išnešiojusią be jokių nėštumo komplikacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius