Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėlyna šviesa – kodėl ir kaip reiktų saugotis?

Kaip jūs pradedate savo rytą? Greičiausiai išjungę žadintuvą savo išmaniajame telefone, ir peržiūrėdami, kas naujo „Facebook“ sienoje ar naujienų portale. Vėliau naudojate navigaciją važiuodami į darbą ar pramogauti, dirbate naudodami kompiuterį, atsipalaiduojate prie televizoriaus ar kompiuterio ekrano. Vaikai ir paaugliai praleidžia nemažą dienos dalį žaisdami žaidimus planšetėse ar telefonuose, žiūrėdami filmus ar naudodami kompiuterius. Šiuolaikiniame pasaulyje tai, ko gero, nebestebina. Bet ar žinote, kad visi minėti prietaisai skleidžia mėlyną šviesą, kurios perteklius gali pakenkti jūsų regai ir bendrai savijautai?
Projekto partnerio nuotr.
Projekto partnerio nuotr.

Kas yra mėlyna šviesa?

Mėlyna šviesa – elektromagnetiniame spektre arčiausiai ultravioletinių spindulių esanti regima šviesa. Apie ultravioletinių spindulių žalą regai žino daugelis, ji pavojingiausia dirbantiesiems lauke, nes didžiausias ultravioletinių ir mėlynos šviesos spindulių šaltinis yra saulė. Tačiau šiais laikais mėlynos šviesos šaltiniai yra ir beveik kiekvienoje patalpoje – tai prietaisai su LED ekranais (mobilieji telefonai, planšetės, kompiuteriai, plokščiaekraniai televizoriai), taip pat ir dienos šviesos (fluorescencinės) bei LED taupiosios lemputės. Matoma šviesa (taip pat ir mėlyna) padeda mums matyti, taip pat reguliuoja mūsų „vidinį laikrodį“ ir miegą – tai teigiamas mėlynos šviesos poveikis. Jei ryte lauke šviesu – mums daug lengviau atsikelti, būti aktyviems.

VIDEO: HOYA BlueControl danga

Neigiamas mėlynos šviesos poveikis kyla dėl to, kad mėlyna šviesa praeina į akies vidų giliau nei ultravioletiniai spinduliai ir pasiekia tinklainę, taip žalodama regą. Per didelis šių spindulių kiekis gali sukelti akių įtampą, nuovargį ir įtakoti suprastėjusią miego kokybę. Jei mėlynos šviesos poveikis yra intensyvus ir trunka ilgai, tai gali sukelti ar pabloginti kai kurias akių ligas – amžinę geltonosios dėmės degeneraciją (AMD), pigmentinį retinitą, Stargart ligą. Žalingas spindulių poveikis gali sukelti ir akių melanomą. Taip pat mėlynos šviesos perteklius gali pažeisti ragenos epitelio ląsteles. Kai kurių profesijų žmonėms mėlynos šviesos keliama rizika yra didesnė. Į šią rizikos grupę patenka odontologai, chirurgai, šviesą instaliuojantys technikai ir, be abejo, visi dirbantys kompiuteriu ir tie, kurių darbo vieta apšviesta taupiųjų lempučių. Tai, ko gero, apibūdina beveik mus visus.

Vaikai ir paaugliai yra ypatingai jautrūs mėlynos šviesos poveikiui. Jie kasdien naudoja išmaniuosius telefonus, planšetes, kompiuterius, kurie skleidžia mėlyną šviesą, o pamokas ruošia dažniausiai vakare – prie dirbtinio apšvietimo. Dėl tokio intensyvaus mėlynos šviesos srauto gali sutrikti mažųjų regėjimas ir miegas, taigi ypač svarbu pasirūpinti vaikų akių apsauga.

Projekto partnerio nuotr.
Projekto partnerio nuotr.

Kaip apsisaugoti nuo mėlynos šviesos?

Žinodami apie mėlynų spindulių žalą, turime vengti jų pertekliaus ir pasirūpinti akių apsauga. Svarbiausia keisti akių darbo įpročius: daryti trumpas pertraukėles nuo žiūrėjimo į kompiuterio ekraną, pažiūrėti į tolį pro langą, eiti pasivaikščioti į lauką.

Tam tikrų produktų valgymas taip pat gali padėti Jūsų akims. Valgykite maistą, kuriame yra antioksidantų: uogas (raudonas, mėlynas ir violetines – jos turi daugiausiai antioksidantų), žalius lapus – špinatus, salotas, lapinius kopūstus. Antioksidantai padeda sumažinti oksidacinį stresą akies tinklainėje.

Dar vienas būdas apsaugoti akis – dėvėti akinius su apsauginiu mėlynos šviesos filtru, pavyzdžiui „BlueControl“ akinius. Juos galima dėvėti, kai reikalinga akių regos korekcija, padengiant akių specialisto Jums parinktus akinių lęšius „BlueControl“ apsaugine danga. Ši danga neutralizuoja mėlyną šviesą, kurią skleidžia skaitmeniniai įrenginiai, matymas tampa komfortiškesnis, mažiau įtemptas. Taip pat „BlueControl“ danga sumažina ekranų blizgesį ir suteikia vaizdui ryškesnį kontrastą. Jeigu regėjimo korekcija nėra reikalinga, tačiau norisi akis apsaugoti nuo mėlynos šviesos žalos, galima rinktis jau pagamintus „BlueControl“ akinius be dioptrijų. Tokie akiniai gali būti dėvimi kartu su kontaktiniais lęšiais. Apsaugokite save ir savo vaikus nuo kenksmingo mėlynos šviesos poveikio.

„BlueControl“ pagamintus akinius bei akinių lęšius su „BlueControl“ danga galite įsigyti optikos salonuose, kurių sąrašą rasite adresu www.bluecontrol.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius