Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinis transplantacijos biuras: efektyvių donorų skaičius išaugo iki 50 per metus

Nacionalinis transplantacijos biuras 2013 – uosius paliko su šoktelėjusiais donorystės rodikliais, nauju įstatymu ir renginiais visuomenei
Agitacija už organų donorystę
Agitacija už organų donorystę / Asociacijos GYVASTIS iliustr.

Praėjusius metus pirmiausia žymi skaičiai: gauti 107 (pernai – 97) pranešimai apie potencialius donorus, 50 iš jų tapo efektyvūs (2013 metais – 41). Buvo atliktos 156 transplantacijos: 84 inkstų transplantacijos (iš jų 7 iš gyvo donoro), 9 širdies, 13 kepenų, 1 širdies plaučių komplekso, 1 kasos inksto komplekso, 48 ragenų transplantacijos. Kilnių žmonių dėka vieniems buvo suteikta viltis gyventi, kitiems pagerinta gyvenimo kokybė, visiems jiems 2014 – ieji ateina su nauja viltimi.

50 donorų tapo efektyvūs. 2013 metais tokių buvo 41.

2013 m. – naujojo įstatymo rengimo metai

Biuras parengė Lietuvos Respublikos žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorystės ir transplantacijos įstatymo pakeitimo įstatymą. Jis svarbus tuo, kad jame perkeliama Europos Sąjungos direktyva (2010/53/ES), nustatanti transplantacijai skirtų žmogaus organų kokybės ir saugos standartus. Prie šio įstatymo reikėjo parengti 11 poįstatyminių aktų. Įstatymas įsigalioja nuo 2014 m. sausio 1 dienos.

Visuomenės švietimui – dešimtys renginių

Kadangi organų donorystės ir transplantacijos procesas negali gyvuoti be visuomenės pritarimo ir tik informuota tauta gali padėti vystyti šią medicinos sritį, biuras nuolat vykdo švietėjišką veiklą, skirtą organų donorystės žinios sklaidai visuomenėje. Didžiausi renginiai skiriami Pasaulinei organų donorystės ir transplantacijos dienai. Mūsų šalyje keturis spalio šeštadienius biuro darbuotojai kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Karinėmis oro pajėgomis bei pacientų organizacijų nariais kvietė šią dieną minėti kartu. Renginiai vyko Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje. Švietėjiškuose renginiuose žmonės galėjo apžiūrėti sraigtasparnių įrangą, pasiklausyti, kaip vyksta donorinių organų gabenimas.

2013 metais biuras dalyvavo donorystės akcijose, kurių metu biuro atstovai atsakinėjo į pateiktus klausimus, kvietė piliečius pasirašyti sutikimus donoro kortelei gauti – miestų šventėse bei sporto renginiuose, festivaliuose, tęsė šviečiamąją veiklą organų donorystės ir transplantacijos tema  Lietuvos moksleiviams ir studentams, šviečiamosios paskaitos skaitytos buvo visuomenės sveikatos biuruose Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje, Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybėse.

Biuras aktyviai bendradarbiauja su Švietimo ir mokslo ministerija, kuriant Bendrąją sveikatos ugdymo programą mokykloms – kad skaitomos paskaitos nebūtų vienkartinės, o donorystės žinia būtų skleidžiama nuolat. Buvo dalyvauta susitikimuose su Švietimo ir mokslo ministerijos specialistais, programos svarstymuose, diskusijose, programos metodikos kūrime.

Be šios organų donorystę ir transplantaciją viešinančios veiklos Biuras dalyvavo ir susitikimuose su gydytojais – organizuoti darbinės diskusijos, dalyvauta konferencijose.

Kaip ir kiekvienais metais Biuras dalyvavo ir pacientų organizacijos „Gyvastis“ organizuojamose paskaitose, konferencijose ir koncertuose. Rengiamasi ir dideliam tarptautiniam renginiui – šiais metais vyksiančioms Europos transplantuotų žmonių sporto žaidynėms.

Daugiau informacijos galima rasti www.transplantacija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius