Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naminiai gyvūnai gali būti rimtų ligų priežastis

Šiandieną dauguma vaikų ir suaugusiųjų laisvalaikį leidžia gamtoje kartu su savo augintiniais. Pavojus tas, kad šios vietos, pritraukiančioas nemažą būrį įvairaus amžiaus žmonių, gali būti užterštos šunų ir kačių išmatomis, kurios tampa toksokarozės plitimo židiniais.
Šuo su „liūto“ apykakle
Šuo su „liūto“ apykakle / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žmogus gali užsikrėsti per žemėtas rankas, taip pat glostydamas gyvūnų kailį, kuriame yra užkrato.

Toksokarozę sukelia apvaliųjų kirmėlių toksokarų lervos. Suaugusi kirmėlė kasdien išskiria apie 200 tūkstančių kiaušinėlių. Su gyvūno išmatomis jie patenka į aplinką. Dirvožemyje ar smėlyje kirmėlių kiaušinėliai per 2-3 savaites subręsta ir tampa pavojingi ne tik gyvūnams, bet ir žmonėms.

Šie kiaušinėliai – labai atsparūs. Dirvožemyje jie gali išgyventi iki 8 metų. Žmogus gali užsikrėsti per žemėtas rankas, taip pat glostydamas gyvūnų kailį, kuriame yra užkrato. Vaikai gali užsikrėsti žaisdami smėlio dėžėse, kuriose yra šunų ar kačių išmatų. Patekus kiaušinėliams į žmogaus virškinamąjį traktą, žarnyne išsirita lervos, kurios per gleivinę patenka į kraują. Su krauju jos gali patekti į kepenis, širdį, plaučius, inkstus, akis ar kitus organus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kačių kavinė Niujorke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kačių kavinė Niujorke

Ligos sunkumas priklauso nuo migruojančių lervų kiekio, lokalizacijos vietos bei žmogaus imuninės sistemos atsparumo. Dažnai, ypač patekus į organizmą mažam lervų kiekiui, liga praeina be klinikinių simptomų. Susirgus vargina pasikartojantis karščiavimas, temperatūra dažniausiai būna neaukšta, išsivysto bronchitas, atsiranda sausas kosulys, dusulys, būna dažni naktiniai kosulio priepuoliai. Migruojančių lervų gali pakliūti į akis ir sukelti regos sutrikimų. Neretai žmogus apanka.

Norint išvengti ligos, labai svarbu laikytis pagrindinių taisyklių: asmeninės higienos, augintinių dehelmintizacijos, švarios aplinkos, vaikų žaidimo zonos apsaugos.

Norint išvengti ligos, labai svarbu laikytis pagrindinių taisyklių: asmeninės higienos, augintinių dehelmintizacijos, švarios aplinkos, vaikų žaidimo zonos apsaugos. Asmeninė higiena: kaskart grįžus iš lauko, pažaidus su smėliu, žeme, glosčius naminius gyvūnus būtina nusiplauti rankas.

Taip pat neleisti šunims laižyti veido, indų, kuriuos naudoja žmonės. Augintiniai turi būti laiku dehelmintizuojami. Kadangi šuniukai ir kačiukai gali infekuotis transplacentiniu būdu ar per motinos pieną, todėl šuniukus rekomenduojama dehelmintizuoti kiekvieną mėnesį, o vyresnius nei 6 mėn. ir suaugusius šunis kas 3 mėnesius. Šunis vedžioti jiems skirtose vietose.

Einant pasivaikščioti su augintiniu, reikėtų nepamiršti pasiimti maišelių augintinio ekskrementams surinkti. Taip išvengsime aplinkos teršimo gyvūnų išmatomis. Smėlio dėžės, kai vaikai nežaidžia, turėtų būti uždengiamos dangčiu. Taip pat smėlis dėžėse turėtų būti reguliariai keičiamas. Didelė problema yra valkataujantys šunys ir katės, kurie tuštinasi bet kur. Toksokaroze dažniau serga vaikai negu suaugusieji. 2013 metais Lietuvoje buvo registruoti 63 toksokarozės atvejai. Balandžio mėnesį Panevėžio apskrityje (Kupiškio rajone) užregistruotas pirmasis toksokarozės atvejis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius