-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Netaisyklingą šypseną gydo breketais ne tik dėl savijautos, bet ir karjeros

Kreivus dantis turintys žmonės dažnai turi ir didesnių ar mažesnių kompleksų dėl savo šypsenos, o netaisyklingo sąkandžio savininkai turi ne tik estetinių, bet ir sveikatos problemų. Įvairūs tyrimai rodo, kad dažniausiai žmonės skundžiasi būtent netaisyklinga dantų padėtimi, o blogas sąkandis sudaro net ketvirtadalį visų dantų problemų.
Mergina su metaliniais breketais
Mergina su metaliniais breketais / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 2 Ortodontas Dantys

Gėdą šypsotis šiuolaikinė medicina leidžia pamiršti įvairių rūšių breketų pagalba.

Kuriuos pasirinkti?

Šiuo metu breketų pasirinkimas – itin platus. Pacientai gali rinktis metalinius, estetinius, beligatūrinius ar liežuvinius breketus. Populiariausi vis tik išlieka metaliniai breketai, kurie gerokai patobulėjo ir kurių galimybės buvo praplėstos atsiradus beligatūriniams breketams.

„Beligatūriniai breketai visos breketų sistemos lanką fiksuoja specialaus užrakto pagalba, todėl jėga danties judesiui paskirstoma tolygiai, jaučiamas mažesnis diskomfortas. Dėl šios technologijos rečiau tenka šalinti dantis tiesinant dantų lanką ar esant ribinei situacijai. Beligatūriniai breketai turi itin gerą pasiekto rezultato ir kainos santykį, tad nėra pats brangiausias paciento pasirinkimas“, – pranešime cituojamas klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojas ortodontas Arūnas Vasiliauskas.

Pasak gydytojo, kiekviena breketų sistema turi privalumų ir trūkumų. Estetiniai breketai yra mažiau pastebimi, jie yra skaidrūs arba dantų spalvos. Tai yra pagrindinis estetinių breketų pranašumas, dėl kurio juos dažnai renkasi suaugę pacientai, kurie dirba tiesiogiai su klientais, tad jiems svarbiausia yra estetika darbo metu.

Liežuviniai breketai yra tvirtinami iš vidinės dantų pusės, tad išoriškai jie yra visiškai nepastebimi. Vis dėlto šie breketai turi keletą trūkumų: liežuviniai breketai gali dirginti burnos gleivinę, taip pat jie ne visuomet tinkami sprendžiant sudėtingas dantų problemas. Pastariesiems breketams reikėtų skirti dvigubai ar net trigubai daugiau lėšų.

Gydymo išvengia retas

Netaisyklingo sąkandžio ir kreivų dantų problemos yra labai dažnos, taip pat nėra lengva pateikti vienos priežasties, kodėl tos dantų problemos apskritai atsiranda. Tačiau galima teigti, kad žandikaulį žmonės paveldi iš tėvų, o netaisyklingą dantų padėtį nulemia tokie aplinkos faktoriai, kaip ankstyvas pieninių dantų netekimas ar žalingi įpročiai: netaisyklingas kvėpavimas pro burną, piršto čiulpimas vaikystėje.

„Pats tinkamiausias žmogaus amžius vizitui pas ortodontą yra 6-8 metai. Vadinasi – tėvai turi atvesti vaiką. Paprastai gydymą yra geriau pradėti anksčiau, koreguojant priežastis, sukėlusias problemą“, – teigia ortodontas.

Dantų estetika ir grožis

A.Vasiliauskas pastebi, kad didžioji dalis pacientų dantis dažniausiai tiesinasi ne dėl sveikatos problemų, o dėl estetikos ir grožio. Šiandien estetika ir grožis neatsiejamas nuo geros žmogaus savijautos bei gyvenimo kokybės rodiklių.

„Vaikystėje neturėję galimybės susitvarkyti dantų, suaugę pacientai dažnai pas ortodontą kreipiasi todėl, kad nori kilti karjeros laiptais su plačia ir gražia šypsena bei panaikinti erzinančius defektus“, – tvirtina gydytojas.

Pasak ortodonto, dar viena svarbi paciento užduotis – tinkamai išlaikyti gražių dantų korekcijas. Po aktyvaus ortodontinio gydymo reikalingas papildomas dantų priežiūros laikotarpis tam, kad minkštieji ir kietieji audiniai prisitaikytų prie naujos padėties. Šiuo laikotarpiu labai svarbu laikytis gydytojo nurodymų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius