Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Numoti ranka į per aukštą kraujospūdį nederėtų

Kone kas antras lietuvis, sužinojęs, kad jo kraujo spaudimas yra per aukštas, į tai numoja ranka ir nesiima jokių priemonių, pastebi vaistininkai ir gydytojai. Jų teigimu, tai yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių šalyje sparčiai didėja sergamumas arterine hipertenzija, kuri gresia insultu, miokardo infarktu ar širdies nepakankamumu.
Kraujospūdis
Kraujospūdis / 123rf.com nuotr.

Prieš šeštadienį, kai bus minisma pasaulinė hipertenzijos diena, specialistai atkreipia dėmesį, kad veiksmingiausias būdas išvengti šios ligos bei mirtinų jos komplikacijų yra anksti nustatyti padidėjusį kraujospūdį ir laiku pradėti sistemingai jį gydyti.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį sergamumas arterine hipertenzija šalyje padidėjo daugiau nei dviem trečdaliais – nuo 130 atvejų 1000 gyventojų 2002-aiais iki 225 atvejų 2012-aiais.

Matuoti reikia ir sveikiems

Paraleliai šoktelėjo ir pagrindinių hipertenzijos komplikacijų – išeminės širdies ligos bei miokardo infarkto atvejų – skaičius. Įvairiais duomenimis, Lietuvoje arterine hipertenzija serga 60 proc. vyrų ir apie 50 proc. visų moterų. Tačiau tik pusė sergančiųjų žino, kad jų kraujospūdis padidėjęs.

„Pernelyg aukštas kraujo spaudimas yra ypač grėsminga ir, deja, vis labiau ryškėjanti tendencija, užklumpanti net ir jaunus, vos trisdešimtmetį perkopusius žmones. Nors arterinė hipertenzija yra viena iš pavojingiausių ir sunkiausias komplikacijas nešančių ligų, daugelis gyventojų ją gydo netinkamai arba išvis negydo. Kaip rodo mūsų praktika, ypač tai galioja vyrams, kurie ypač linkę ignoruoti per aukšto kraujospūdžio duomenis“, – sakė vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė.

Pasak Gargždų „MediCA klinikos“ šeimos gydytojos Gretos Latakės, padidėjęs arterinis kraujospūdis žaloja kraujagyslių sienelės, dėl to storėja širdies raumuo, širdžiai tenka sunkiau dirbti, taip pat pažeidžiami inkstai, smegenys, akys, padidėja kraujagyslių plyšimo ir kraujo išsiliejimo į smegenis pavojus.

„Norint išvengti grėsmingų komplikacijų, padidėjusį kraujospūdį būtina gydyti. Tačiau, visų pirma, reikia kraujospūdį matuotis net ir tuomet, kai žmogus jaučiasi visiškai gerai. Jei kartą ar kitą spaudimas nustatomas per aukštas, tame nieko blogo nėra, bet tuomet rodiklius būtina sekti nuolat, ne tik kartą ar du per metus apsilankius pas gydytoją. Nustačius, kad spaudimas per aukštas nuolat, vertėtų nedelsti ir imtis gydymo, kol nevėlu. Laiku ėmusis priemonių, ligos grėsmės nelieka arba ji gerokai sumenksta. Pavyzdžiui, nustatyta, jog, arterinį kraujospūdį sumažinus tik 2 mmHg, mirštamumas nuo išeminės širdies ligos sumažėja 7 proc. ir net 10 proc. sumažėja mirčių nuo smegenų infarkto rizika“, – aiškino gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius