Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai galės sveikti kartu su šeima ne ligoninėje

Penktadienį paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“ pristatė unikalų projektą Lietuvoje – onkologine liga sergančio vaiko „Šeimos namučius“. Juos įsteigus bus sudarytos sąlygos sergantiems vaikams sveikti su šeimos nariais ne ligoninės aplinkoje. Preliminari projekto įgyvendinimui reikalinga suma – apie 4 mln. litų.
Mamų unija
. / Fotostudijos fotolobis.lt nuotr.


„Šis projektas yra naujas veiklos etapas ir reikšmingas įvykis Lietuvos vaikų onkologijos srityje. Ryžomės įsteigti „Šeimos Namučius“ tam, kad pasirūpintume visa onkologine liga sergančio vaiko šeima. Juk kai suserga vaikas, suserga visa šeima. Vienas iš tėvų turi atsisakyti darbo, kad galėtų būti su ligoniu. Užklupus ligai ir gydantis kitame mieste broliai, seserys negali susitikti. Šeimos santykiuose įvyksta negrįžtami pokyčiai“, – sakė „Mamų unija“ įkūrėja ir vadovė Eglė Mėlinauskienė.

Šeimos namučiai suburs šeimą ir leis visiems šeimos nariams būti su sergančiu vaiku ne ligoninėje. Namučiuose onkologinio ligoniuko šeima galės apsistoti tyrimų ir ligonio lankymo metu, šalia ligonio nuolat esantis šeimos narys čia galės pailsėti, pakeisti ligoninės palatą į namų aplinką. Namučiuose nuolat budės medicinos darbuotojas. Pagal poreikį bus suteikiama pediatrų, skausmo specialistų, medikų, psichologų, dvasininkų pagalba. Gydymas ir priežiūra vyks kompleksiškai. Neišvengiamai progresuojant ligai, kai medicina padėti vaikui jau bejėgė, bus suteikiama paliatyvios slaugos galimybė.

Fotostudijos nuotr./Eglė Mėlinauskienė
Fotostudijos fotolobis.lt nuotr./Eglė Mėlinauskienė

Užklupus ligai ir gydantis kitame mieste broliai, seserys negali susitikti. Šeimos santykiuose įvyksta negrįžtami pokyčiai.

Šeimos Namučiai bus statomi netoli Santariškių klinikų Vilniuje. Planuojamas sklypo plotas – 60 arų, pastato plotas – 800 kv.m. Vienu metu Namučiuose galės apsistoti iki 8 šeimų, kurios augina onkologine liga sergantį vaiką. Kasmet Lietuvoje onkologinėmis ligomis suserga iki 100 vaikų nuo kūdikių iki 18 metų. Onkologinė ligos gydymas trunka mažiausiai pusę metų ir gali tęstis net iki dviejų ar trejų metų.

„Kiekviena šeima sunkiai susirgus vaikui išgyvena didžiulį stresą. Nuolat sekdami ligoniukų kasdienybę pastebime ne vieną šeimos dramą. Todėl siekiame gerinti visos šeimos psichologinę atmosferą, norime šeimą suburti, išlaikyti juos drauge. Tik šeimai esant kartu pastebimai pagerėja vaiko savijauta ir pagreitėja visas sveikimo procesas. Onkologinė liga tokia jau yra, kad ją įveikti padeda ne tik vaistai, bet ir teigiamos emocijos, vidinės įtampos, baimių nebuvimas, šeimos palaikymas“, – sakė E. Mėlinauskienė.

Projekto įgyvendinimui reikalinga ne mažesnė kaip 4 mln. litų suma. Numatomi lėšų šaltiniai: valstybės parama, privačių asmenų ir įmonių parama, projektinės lėšos, fondo „Mamų unija“ lėšos.

Fotostudijos nuotr./„Šeimos Namučius“
Fotostudijos fotolobis.lt nuotr.

Projektas „Šeimos namučiai“ buvo pristatytas medikams, žiniasklaidai ir verslui, minint fondo „Mamų unija“ veiklos penkmetį.

Nuo 2008 metų „Mamų unija“ globoja vėžiu sergančius Lietuvos vaikus, padeda jiems ir juos auginančioms šeimoms, sprendžia psichologines, gydymo ir reabilitacijos bei finansines problemas. „Mamų unija“ perka vaistus, slaugos priemones, medicininę įrangą, atnaujina palatas, rūpinasi ligonių laisvalaikiu ir švietimu, bendradarbiauja su medikais, formuoja tolerantišką visuomenės požiūrį į sergančius vėžiu vaikus ir juos auginančias šeimas, puoselėja pagalbos silpnesniam tradicijas Lietuvoje.

Per penkerius veiklos metus fondas suteikė paramos už 1,2 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius