Pasaulis įveiks poliomielitą kaip nugalėjo raupus

Dar prieš dešimtmetį, 2002-aisiais, Pasaulio sveikatos organizacija Europos regioną, taip pat ir Lietuvą, paskelbė laisvu nuo poliomielito viruso. Tačiau pasauliui vis dar nepavyksta galutinai sunaikinti šios ligos, todėl išlieka įvežtinių atvejų grėsmė. Specialistai ragina nepamiršti veiksmingiausios šios infekcijos profilaktikos ir kontrolės priemonės – skiepų.
Medicina.
Medicina.

PSO duomenimis, šiemet pasaulyje užregistruota daugiau nei 200 poliomielito atvejų. Apie šios infekcinės ligos atvejus pranešta iš Somalio, Nigerijos, Pakistano, Kenijos, Afganistano ir Etiopijos.

Be to, Izraelyje buvo išskirtas pirmojo tipo laukinio poliomielito virusas nutekamuosiuose vandenyse. Tiriant papildomai, aiškinantis viruso paplitimo mastą iš 2 tūkst. vaikų iki dešimties metų buvo paimti išmatų ėminiai. 42 vaikams išskirtas pirmojo tipo laukinis poliomielito virusas.

Nors buvo nustatytas laukinis poliomielito virusas, Izraelyje nebuvo nė vieno susirgimo poliomielitu atvejo. Izraelyje jau daug metų yra didelės skiepijimo apimtys, todėl skiepyti vaikai ir suaugusieji yra apsaugoti nuo susirgimų šia liga. Net įvežus poliomielito sukėlėją į šalį, liga neišplito ir nesukėlė susirgimų. Tačiau, jei sukėlėjas patektų tarp imlių neskiepytų vaikų ar suaugusių, neišvengiamai pasipiltų susirgimai ar net kiltų ligos protrūkis.

Reaguodama į situaciją Izraelio sveikatos ministerija pradėjo papildomą vaikų iki 9 metų vakcinaciją nuo poliomielito.

Apsaugą užtikrina tik skiepai

Siekiant  Europą ir toliau išlaikyti laisvą nuo poliomielito, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras bei PSO Europos regiono biuras paragino suaktyvinti vykstančių į Izraelį asmenų skiepijimąsi poliomielito vakcina. Rekomenduojama skiepytis asmenims, kurie per pastaruosius penkerius metus nebuvo skiepyti nuo poliomielito.

Lietuvoje pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai iki 6–7 metų paskiepijami penkiomis poliomielito vakcinos dozėmis. Skiepijimo apimtys nuo poliomielito pastaraisiais metais mažėja, bet išlieka gana aukštos: 2012 metais dvejų metų vaikų tarpe jos siekė 92,8 procento.

Nors Lietuvoje paskutinis poliomielito atvejis užregistruotas 1972 metais ir mūsų šalis yra laisva nuo poliomielito, visada egzistuoja įvežtinių atvejų grėsmė. Atsinaujinantys infekcijos protrūkiai rodo, kad yra galimybė, jog infekcija vėl pradės plisti.

Plitimą gali sustabdyti tik didelės skiepijimų apimtys, skiepijant vaikus pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių. Todėl kiekviena šalis ir tarptautinės organizacijos nuolat stebi situaciją ir siekia išlaikyti dideles skiepijimų nuo poliomielito apimtis.

Poliomielitas yra užkrečiama virusinė infekcija, kuri lengvai plinta tarp neskiepytų asmenų. Virusas įsiskverbia į nervų sistemą ir gali sukelti paralyžių. Specifinių gydymo priemonių nėra.

Tikslas, kurio visi siekiame

Vakcinos nuo poliomielito yra įtrauktos į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, todėl nuo skaudžių šios ligos pasekmių galima apsisaugoti nuo mažens. Daug keliaujantiems ir ypač vykstantiems į endemines poliomielito šalis žmonėms taip pat rekomenduojama peržiūrėti savo skiepų istoriją ir įvertinti poliomielito infekcijos riziką.

„Poliomielito virusas išnaikintas Europoje, tačiau turime būti budrūs tol, kol jo bus aptinkama Afrikoje, Azijoje, Indonezijoje ir pan. Kai virusas nebecirkuliuos nei vienoje šalyje, tik tada pasaulis galės džiaugtis, kad jį išnaikino. Turime išlaikyti skiepijimų apimtis ir savo tikslo pasieksime, juk su raupais pavyko“, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Poliomielitas yra užkrečiama virusinė infekcija, kuri lengvai plinta tarp neskiepytų asmenų. Virusas įsiskverbia į nervų sistemą ir gali sukelti paralyžių. Specifinių gydymo priemonių nėra.

Istorija:

  • Lietuvoje 1804–1972 metais cirkuliavo laukinis poliomielito virusas, sukeldamas  sergamumą poliomielitu, mirties atvejus ir daliai persirgusiųjų – negalią visam likusiam gyvenimui.
  • 1959 metais pradėti skiepijimai nuo poliomielito sustabdė viruso cirkuliaciją ir gyventojų sergamumas smarkiai sumažėjo.
  • Paskutinis laukinio poliomielito viruso sukeltas ligos atvejis Lietuvoje buvo užregistruotas 1972 metais.
  • Nuo 1981 iki 2004 metų Lietuvoje cirkuliavo tik vakcininiai poliomielito I, II, III tipai ir kiti Echo ir Koksaki grupės enterovirusai, o nuo 2005 iki 2009 metų – tik kiti enterovirusai (Echo ir Koksaki A ir B)
  • Nuo 1992 metų Lietuvos nacionalinė virusologijos laboratoija įtraukta nare į PSO Europos regiono laboratorijų tinklą ir tuo pačiu įsipareigojo vykdyti virusologinę poliomielito ir kitų enterovirusų priežiūrą.
  • 2002 metų birželį Europos regionas, ir Lietuva, buvo paskelbtas laisvas nuo poliomielito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius