-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasarinės alergijos: ką svarbu žinoti kiekvienam?

Dažnai su po žiemos bundančia gamta ateina ir sloga, čiaudulys, ašarojimas – tai dažniausiai pasitaikantys sezoninės alergijos požymiai. Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ specialistė Irena Garuckienė pataria neužleisti šios ligos, nes, savimi nesirūpinant, gali atsirasti ir rimtesni susirgimai. Vaistininkė išskiria svarbiausius dalykus, kuriuos apie pavasarinę alergiją turi žinoti kiekvienas.
Pavasarinė alergija
Pavasarinė alergija / Projekto partnerio nuotr.

Kaip atpažinti pavasarinę alergiją?

Alergija – padidėjęs ar pakitęs organizmo jautrumas kokiai nors medžiagai ar medžiagoms. Ji pasižymi nemaloniais simptomais, kurie negydomi gali sukelti įvairias komplikacijas.

Pavasarinė alergija dažniausiai pasireiškia sloga, čiauduliu, nosies niežuliu, kartais gali dingti uoslė. Pasitaiko atvejų, kuomet, pasireiškus pavasarinei alergijai, atsiranda akių paraudimas, niežulys, sausas kosulys ar kutenimas gerklėje. Pasireiškus alergijai žiedadulkėms, kartais sureaguoja oda, todėl atsiranda įvairūs veido ir kaklo odos bėrimai, ji sausėja. Negydoma alergija gali sukelti komplikacijas, pavyzdžiui, sinusitą ar konjunktyvitą. Be to, tokie žmonės linkę sirgti bronchine astma“, – sako „Camelios“ vaistininkė.

Alergijai reikia ruoštis iš anksto

Pavasarinės alergijos simptomų stiprumui daug įtakos turi imuninė sistema. Kartais stiprią imuninę sistemą turintys žmonės nemalonių simptomų gali iš viso nejausti. Tačiau ne tokios stiprios sveikatos pacientams reikėtų ruoštis iš anksto.

„Pirmas ir pagrindinis žingsnis, kurio turėtų imtis silpnesnę imuninę sistemą turintys žmonės, – dešimt dienų prieš laikotarpį, kai pradeda žydėti augalai, kuriems jie yra alergiški, reikia pradėti plauti nosį jūros vandeniu, daryti inhaliacijas ar vartoti specialius vaistus nuo alergijos. Juos paskirs gydytojas ar padės išsirinkti vaistininkas, kuris parinks tinkamus būtent jums bei pasiūlys pigiausią ir optimaliausią variantą“, – sako vaistininkė.

Žinokite, kas jums kenkia

„Camelios“ vaistininkė I. Garuckienė pataria nebijoti pavasarinės alergijos. Svarbiausia žinoti, kokie augalai ir jų žiedadulkės sukelia nemalonius simptomus. Taip pat reikia laikytis kelių paprastų patarimų, kurie padeda palengvinti susidūrimą su alergenu.

„Kai išsiaiškinsite, kas paskatina jūsų alergijos simptomus, galėsite imtis papildomų priemonių jiems susilpninti ar jų išvengti. Pavyzdžiui, žolės žiedadulkių koncentracija padidėja tada, kai žolė judinama, todėl, jei tai vienas iš jums pavojingų dirgiklių, pjaudami pievelę dėvėkite kaukę arba nupjauti žolę paprašykite šeimos nario. Sekite paros laiką, nes didžiausia žiedadulkių koncentracija yra nuo penktos iki dešimtos valandos ryto, todėl veiklą lauke planuokite kitu paros metu. Venkite sausų, vėjuotų dienų, kai žiedadulkių ypač daug. Vaistus vartokite tiksliai taip, kaip nurodyta ant pakuotės arba rekomendavo vaistininkas. Jei norite, kad gydymas būtų sėkmingas, privalote griežtai laikytis nurodymų, susijusių su vartojimo laiku ir dozėmis“, – sako I. Garuckienė.

Stebėkite organizmo veiklą

Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė pabrėžia, kad reikia stebėti savo organizmą ir, pastebėjus, kad alergija užsitęsė ar simptomai paūmėjo, reikia kreiptis į gydytoją.

„Jeigu užsitęsė ūmi sloga, atsirado polipų, paūmėjo astma ar alergijai palengvinti vartojami vaistai nepadeda, būtina kreiptis į šeimos gydytoją ar alergologą. Ypač reikėtų sunerimti, jeigu pavasariop alergija pasireiškia kūdikiams. Stiprinant imuninę sistemą, galima užkirsti kelią ligos progresavimui, kuris gali išsivystyti į astmą. Būtina pažymėti, kad negydoma monovalentinė (sukeliama vieno alergeno) alergija progresuoja, ir, laikui bėgant, žmogus tampa jautrus daugeliui alergenų. Paskirti tinkamą gydymą gali tik gydytojas, o vaistininkas patars, kaip palengvinti alergijos simptomus ar jų išvengti“, sako vaistininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius