-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Per 9 šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 177 susirgimai sifiliu

Per 9 šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 177 susirgimai sifiliu, iš kurių vienas įgimtas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, tai 5 atvejais daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Sifilis diagnozuotas 93 vyrams ir 84 moterims. Aštuoniems asmenims sifilis išaiškintas vėlyvoje stadijoje, rašoma ULAC svetainėje.
Medikai pastebi, jog visame pasaulyje daugėja sergančiųjų lytiškai plintančiomis ligomis.
Medikai pastebi, jog visame pasaulyje daugėja sergančiųjų lytiškai plintančiomis ligomis. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tarp šiemet užsikrėtusiųjų sifiliu – 4 nepilnamečiai: trys berniukai iš Šiaulių, Kauno, Jonavos ir mergaitė iš Vilniaus (pernai iš viso 10, iš kurių 9 mergaitės).

Per 9 šių metų mėnesius sifilis išaiškintas 17 nėščiųjų, iš kurių viena penkiolikmetė. Apie pusė sifiliu užsikrėtusių nėščiųjų infekcijos šaltinio nežinojo, kita dalis nurodė sutuoktinį – sugyventinį. Nėščiosioms dėl sifilio perdavimo rizikos vaikui, rekomenduojama pasitikrinti 2 kartus: pirmąjį nėštumo trimestrą ir trečiąjį nėštumo trimestrą. Tyrimų išlaidas apmoka ligonių kasos.  

Šių metų sausio – rugsėjo mėnesiais Lietuvoje atlikta 10 tūkst. daugiau tyrimų dėl sifilio lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, didžiausi sergamumo sifiliu rodikliai 2011 metais užfiksuoti Rumunijoje (11/100 tūkst. gyv.), Maltoje (10,8/100 tūkst. gyv.) ir Lietuvoje (8,4/100 tūkst. gyv.). Pastaraisiais metais (2007-2011) sergamumas sifiliu išaugo visose Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Lenkijoje ir kt. Europos valstybėse sifilis 3 kartus dažniau diagnozuotas vyrams nei moterims. Lietuvoje pernai moterų, kurioms diagnozuotas sifilis nustatyta daugiau nei vyrų, atitinkamai 121 ir 107.

Sifilis – lytiškai plintanti infekcija (LPI), kurios sukėlėjas į organizmą patenka per gleivines (lyties organų, burnos, tiesiosios žarnos) ar odos smulkius pažeidimus (įtrūkimus) lytinių santykių (vaginalinių, oralinių, analinių) metu.

Pirminis sifilis dažniausiai pasireiškia viena opa, vadinama šankeriu, ir limfmazgių, esančių kirkšnių srityje, padidėjimu. Nuo užsikrėtimo iki pirmųjų ligos simptomų praeina nuo 10 iki 90 dienų (vidutiniškai 21 diena). Opa, atsiradusi infekcijos patekimo vietoje, paprastai būna kietu dugnu, apvali, nedidelė ir neskausminga, neniežtinti.  Retais atvejais gali formuotis ir daugybinės opos kitose kūno vietose (burnoje, ant liežuvio, pažastyse ir kt.). Po kelių savaičių opa gali užgyti savaime, tačiau, jei nepaskiriamas gydymas, infekcija (sifilis) progresuoja į antrinę stadiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius