Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per metus kompensacijų už gydymąsi užsienyje paprašė 43 lietuviai

Per metus gydytis už Lietuvos ribų išvyko ir kompensuoti užsienyje patirtas gydymosi išlaidas paprašė 43 žmonės.
Ligoninėje
Ligoninėje / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) pažymi, kad jau metus galiojančia tvarka, jog apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) gali vykti laisviau gydytis svetur, žmonės neskuba naudotis.

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotojos Vaidos Momkuvienės teigimu, VLK prognozės pasitvirtino – gyventojai nepuolė gydytis svetur, o rinkosi paslaugas arčiau namų, savame krašte ar artimiausiose kaimyninėse šalyse. 

Jau metus galiojančia tvarka, jog apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu gali vykti laisviau gydytis svetur, žmonės neskuba naudotis.

„Tuo mes neišsiskiriame iš kitų Baltijos šalių, kuriose prašymų kompensuoti tarpvalstybinės sveikatos priežiūros išlaidas taip pat gaunama nedaug. Mažiausiai gydytis svetur vyksta latviai, o estai ir mūsų kraštiečiai yra panašūs pagal pateikiamų prašymų skaičių, kuriais prašoma kompensuoti patirtas gydymosi išlaidas. Tai rodo, kad Baltijos šalių gyventojai mieliau renkasi savo šalyje teikiamas gydymo paslaugas“, – teigė V.Momkuvienė.

Lietuvos gyventojai daugiausiai pateikė prašymų kompensuoti Latvijoje (12), Vokietijoje (10) bei Estijoje (7) suteiktų gydymo paslaugų išlaidas.

„Pagal pacientų pateiktas sąskaitas matyti, kad visų mūsų pacientai, kurie gydėsi svetur, sumokėjo daugiau nei 361  tūkst. litų, o iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto jiems buvo kompensuota tik apie 56,6 tūkst. litų. Vadinasi, patys gyventojai gydymo paslaugoms vidutiniškai išleido 6 kartus daugiau, nei buvo jiems kompensuota“, – pasakojo V.Momkuvienė.

Lietuvos gyventojai daugiausiai pateikė prašymų kompensuoti Latvijoje (12), Vokietijoje (10) bei Estijoje (7) suteiktų gydymo paslaugų išlaidas.

Didžiausia paciento sumokėta suma –  beveik 51 tūkst. litų už operaciją, atliktą Vokietijoje. Iš PSDF biudžeto šiam pacientui buvo kompensuota apie 7 tūkst. litų. 

Tvarka, leidžianti Lietuvoje PSD apdraustiems žmonėms gauti kompensacijas už planines sveikatos priežiūros paslaugas Europos Sąjungos ir Europos Ekonominės erdvės šalyse, įsigaliojo pernai spalį. PSDF lėšomis kompensuojama tik pilna lietuviška paslaugos kaina, o faktines išlaidas, kurios didesnės nei lietuviška kaina, pacientas turi padengti savo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius