-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pildosi kraujo donorų svajonė: Šiauliuose bus kraujo centras

Birželį „Šiaulių naujienos“ jau rašė, kad Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos nuo šių metų balandžio trims mėnesiams sustabdė „Kauno kraujo centro“ kraujo donorystės paslaugų teikimą, nes įstaiga neįrodė, kad gali ištirti kraują pagal teisės aktų reikalavimus. Todėl Šiauliuose buvo sustabdyta „Kraujo donorystės centro“, kuris priklauso „Kauno kraujo centrui“, veikla.
Pirmadienį Vilniuje, V.Kudirkos aikštėje, Nacionalinis kraujo centras surengė Neatlygintinos kraujo donorystės akciją
Neatlygintinos kraujo donorystės akcijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Liepos 27-ąją paaiškėjo, kad pasibaigus terminui „Kraujo donorystės centrui“ galutinai atimta teisė teikti kraujo donorystės paslaugą. Tačiau šiauliečiai donorai be galimybės duoti kraujo neliks – „Nacionalinio kraujo centro“ Panevėžio filialo atstovai tikina dažniau atvyksiantys į Šiaulių apskritį, o netolimoje ateityje ketina steigti centrą ir mūsų mieste.

Filialas nebedirba

Vasario 4 dieną „Kraujo donorystės centrui“ Kauno apygardos teismas iškėlė bankroto bylą. Teismas pripažino, kad „Kraujo donorystės centro“ finansiniai įsipareigojimai kreditoriams yra didesni nei pusė įmonės turto vertės. Dėl šios priežasties nebedirba ir „Kraujo donorystės centro“ filialas Šiauliuose.

Viešai skelbiama, kad licencijos netekimo priežastis – prasta kraujo kokybė. Sveikatos specialistai teigia, kad svarbu ne tik tinkamai atrinkti donorą, bet ir kraują laikyti tam pritaikytose sąlygose.

Šiuo metu Lietuvoje kraujo donorystės paslaugas teikia tik „Nacionalinis kraujo centras“, tačiau kol kas šalyje kraujo trūkumo nėra.

Ligos ir nelaimės neatostogauja

„Nacionalinio kraujo centro“ Panevėžio filialo direktorė Rita Vaitkienė sako, kad iš tikrųjų vasarą iškyla problema surinkti reikiamą kiekį kraujo, nes nuolatiniai donorai atostogauja, o ligų ir nelaimių kaip tik padaugėja. Ypač padaugėja avarijų ir kitų traumų, kurias žmonės patiria aktyviai poilsiaudami ar atlikdami namų ūkio darbus.

„Vasarą reikia didesnio kiekio kraujo. Kadangi didėja kraujo poreikis, o mažėja kraujo donorų, būgštaujame, kad jo nepritrūktų, todėl intensyviai ieškome naujų donorų. Panaikinus „Kauno kraujo centrą“, padidinome darbuotojų skaičių vien dėl Šiaulių apskrities. Kadangi aprūpiname Šiaulių apskrities gydymo įstaigas, artimiausiu metu planuojame daugiau išvykų į šį regioną“, – sako R.Vaitkienė.

Donorystės akcijai Šiaulių apskrityje, pasak R.Vaitkienės, labiau neabejingi mažesniųjų miestelių ir kaimų gyventojai. „Yra vietų, kur nuvykus jaučiame, kad donorų akcija ir jiems, ir mums kaip šventė. Manome, kad Šiauliuose tikrai reikia steigti mūsų centro padalinį. Apie tai jau kalbame su vadovais“, – apie planus kalba Panevėžio filialo direktorė.

Galės duoti kraujo

Sąlygos kraujo donorystės veiklai vykdyti nėra sudėtingos, tačiau reikia jų laikytis. „Nacionalinis kraujo centras“ stengiasi šiauliečiams sudaryti sąlygas tapti donorais, nes dabar dauguma šiauliečių nežino, į ką kreiptis.

„Kai įsikursime Šiauliuose, pažadame, kad susirasime donorų registrą ir kviesime pirmiausia nuolatinius donorus duoti kraujo. Dabar aktyvių donorų iš Šiaulių, kurie patys kreiptųsi ir norėtų duoti kraujo, neturime. Be to, manau, kad ir finansiškai neapsimokėtų šiauliečiui specialiai važiuoti į Panevėžį vien tam, kad jis atliktų pareigą ir duotų kraujo“, – teigė R.Vaitkienė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės kraujo banko medicinos biologė Jolanta Gilytė sako, kad šiauliečiai yra nuolatos informuojami apie donorystės akcijas. Jei nėra galimybės nuvykti į artimiausią donorystės centrą, jie gauna informaciją apie tai, kada centro mobilus automobilis atvyks į Šiaulius. „Šiaulių ligoninėje nėra galimybės duoti kraujo jau seniai, tačiau pacientams kraujo netrūksta, nes mus juo aprūpina „Nacionalinis kraujo centras“. Žinoma, kad šiauliečiams donorams buvo daug patogiau, kai buvo bazė Šiauliuose, į kurią norintys duoti kraujo galėjo bet kada kreiptis. Tikimės, kad ji ir vėl atsiras“, – sako J.Gilytė.

Iš „Nacionalinio kraujo centro“ Panevėžio filialo kiekvieną mėnesį į Šiaulius yra atvežama apie 300–400 standartinių dozių kraujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius