-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po atostogų Maltoje žaibinė meningokokinė infekcija nusinešė Vilniaus universiteto medicinos studentės gyvybę

Žvėryne esančios Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Vida Gulbinienė portalui 15min.lt sakė, kad mergina prastai pasijuto sekmadienį, tačiau į medikus ji kreipėsi tik naktį iš pirmadienio į antradienį.
Liga
Liga / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pacientei pakilo aukšta temperatūra, į Žvėryno infekcinę ligoninę ji buvo atgabenta greitosios medicinos pagalbos automobiliu.

„Pacientei buvo diagnozuota B grupės meningokokinė infekcija – nuo šio tipo skiepų nėra. Ji pas mus atvyko dar be bėrimo, tačiau liga progresavo tiesiog mūsų akyse – nieko negalėjome padaryti“, – konstatavo V.Gulbinienė.

Rugpjūčio 13 d. apie 15 valandą studentės gyvybė užgeso. V.Gulbinienė pasakojo, kad pacientės tėvai gyvena Anglijoje.

Ji pas mus atvyko dar be bėrimo, tačiau liga progresavo tiesiog mūsų akyse – nieko negalėjome padaryti.

Ligoninėje tai buvo antras mirties atvejis šiais metais, kai paciento nepavyko išgelbėti nuo meningokoko infekcijos.

„Niekas negali pasakyti, kodėl ši liga pasiglemžia jaunus, sveikus ir iš pažiūros stiprius žmones. Matyt, tai lemia žmogaus imunologija“, – svarstė medikė.

Ūmaus karščiavimo kamuojamą 23 metų merginą į ligoninę lydėjo draugė. Ji irgi skundėsi gerklės skausmu. „Jai patikrinome profilaktiškai: meningokokinės infekcijos sukelti simptomai nepasireiškė“, – užtikrino V.Gulbinienė.

Šiais metais Žvėryno infekcinėje ligoninėje nuo meningokokinės infekcijos pasveiko 7 pacientai – po gydymo jie buvo išleisti namo.

Meningokokinė infekcija – ūmi užkrečiamoji liga, pasireiškianti karščiavimu, galvos ir raumenų skausmais, galimas kaklo raumenų stingimas, atsiradęs dėl raumenų įtempimo, vėmimas, odos bėrimas.

Po kontakto su ligoniu žmogui kyla grėsmė užsikrėsti meningokokine infekcija, todėl savijautą rekomenduojama stebėti nuo 2 iki 10 dienų – tiek trunka jos inkubacinis periodas.

Infekcijos šaltiniu gali būti meningokokine infekcija užsikrėtę arba sveiki žmonės, kurių nosiaryklėje yra meningokokinės infekcijos sukėlėjų.

Meningokokinė infekcija perduodama oro–lašeliniu būdu. Sukėlėjas kartu su nosiaryklės gleivių dalelėmis išsisklaido ore ir patenka į sveiko imlaus žmogaus viršutinius kvėpavimo takus, įsiskverbia pro nosiaryklės gleivinę ir limfa pasiekia smegenų dangalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius