Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po siautulingo vakarėlio atsigauti padės ir arbūzas

Audringi vakarėliai, ypač tie, kuriuose buvo gausiau vartojama alkoholio, sekina organizmą. Kitą dieną žmonės bando atgauti jėgas ir sveikatą įvairiai: vieni – gausiai gerdami kofeino turinčius gėrimus, kiti – raugintų agurkų ar kopūstų sultis, dar kiti – kefyrą. O yra ir tokių, kurie išvis negali pažvelgti į maistą.
Arbūzas
Arbūzas / „Shuterstock“ nuotr.

Norintiems organizmui padėti atsistatyti po siautulingo vakarėlio reikėtų nepamiršti ir vaisių bei daržovių, kuriose yra gausu naudingų medžiagų, prarandamų geriant svaigiuosius gėrimus.

Kad greičiau atgautumėte jėgas, gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė po audringo vakarėlio siūlo rinktis produktus, kuriuose gausu gliukozės, fruktozės ir vitamino C.

Vytauto Skruodžio nuotr./Lina Viniarskaitė
Vytauto Skruodžio nuotr./Lina Viniarskaitė

Ypač daug gliukozės ir fruktozės yra vynuogėse. O Vitamino C atsargas papildysite skanaudami juoduosius serbentus, citrusinius vaisius, žemuoges ar įvairių rūšių kopūstus.

Tiems, kurie vakarėlio metu gausiai vartojo alkoholį, reikėtų atstatyti ir B grupės vitaminų atsargas, nes alkoholis iš organizmo pašalina labai daug žmogui naudingų gerųjų maisto medžiagų. Ypatingai svarbus vitaminas B6. Šio vitamino, kaip ir vitamino C, yra pupelėse, vynuogėse, vyšniose, juoduosiuose serbentuose.

Tiems, kurie vakarėlio metu gausiai vartojo alkoholį, reikėtų atstatyti ir B grupės vitaminų atsargas, nes alkoholis iš organizmo pašalina labai daug žmogui naudingų gerųjų maisto medžiagų

Gydytoja L.Viniarskaitė po vakarėlio patarė suvalgyti ir arbūzo, nes siautulingai linksmindamiesi netenkame nemažai skysčių, tad svarbu, kad organizmas jais vėl pasipildytų

„Aš jau nė nekalbu apie vandenį. Jo tokiu atveju reikia išgerti dvigubą, nei rekomenduojama, kiekį“, – sakė dietologė.

O pietums po vakarėlio labiausiai tiktų žirniai. Anot gydytojos dietologės, tai – puikus baltymų šaltinis. Be to, juose yra magnio, kuris po šventimo vakarėlių liūtams gali padėti atgauti jėgas.

Taigi prieš dalyvaujant audringame vakarėlyje reikėtų pasirūpinti sveikais kitos dienos pusryčiais bei pietumis. Juolab, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja kasdien suvalgyti bent po penkias vaisių ir daržovių porcijas, arba 400-600 g per dieną, nesvarbu, ką veikiate – linksminatės, mokotės, sportuojate ar tiesiog ilsitės.

Vaisių ir daržovių pasirinkimas Lietuvoje yra išties gausus. Ar žinojote, kad mūsų šalies prekybos tinkluose galima įsigyti net iki 250 rūšių vaisių ir daržovių, auginamų įvairiose Europos Sąjungos šalyse? Daugiausia jų į Lietuvą įvežama iš Ispanijos, Italijos, Graikijos, Vengrijos, Prancūzijos, Belgijos, Olandijos.

Saugų vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą ir pardavimą užtikrina atsakingos Europos Sąjungos institucijos. Jų augintojai, tiekėjai ir pardavėjai privalo laikytis Europos Komisijos nustatytų reikalavimų. Atsižvelgus į Europos maisto saugos tarnyboje dirbančių mokslininkų rekomendacijas, šie reikalavimai nuolat koreguojami.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius