-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Septyniolikmetė Kotryna: „Man kitos išeities nėra – arba Izraelis, arba mirtis“

Septyniolikmetė Kotryna antrąkart grumiasi su sunkia liga. Mergina kenčia nežmoniškus skausmus. Skauda taip, kad sunku net kąsnį praryti. Kotryna sveria vos 41 kilogramą. Tačiau merginos akys dega viltimi: šiomis dienomis ją labiausiai palaiko Izraelio profesoriaus Shimono Slavino ištarti žodžiai: „Viską padarysiu, kad tave išgydyčiau.“ Tik kaip visada – tam reikia pinigų.
Kortyna Juncaitė
Kotryna / Ramintos Maciulevičiūtės nuotr.

Su Kotryna susipažinome balandį – per Velykas. Tądien paauglei buvo pradėtas chemoterapijos kursas. Tai jau buvo antras kartas, kai Kotryna stojo į kovą su klastinga liga – Ewingo sarkoma. Tai – kaulų ir minkštųjų audinių piktybinis navikas.

Iki tol Kauno klinikose gydoma Kotryna jau buvo ištvėrusi ne tik agresyvią chemoterapiją, bet ir spindulinę terapiją bei kaulų čiulpų transplantaciją. Po visų gydymo procedūrų pavyko išplėšti pergalę – pasiekta ligos remisija.

VISĄ KOTRYNOS ISTORIJĄ SKAITYKITE ČIA: Velykos ligoninėje: šešiolikmetė Kotryna antrą kartą grumiasi su liga – dvasios stiprybė padeda net tada, kai kūnas visai išsenka

Jai taip skauda, kad yra pasakiusi: „Geriau ją visai nupjautų.“

Tačiau džiaugsmas Kaišiadorių rajono Darsūniškio kaime gyvenančių Junčų šeimos namuose truko vos kelis mėnesius. Į mūšį teko stoti antrąkart. Tik šįkart jis dar sunkesnis, labiau alinantis, sunkiantis paskutines jėgas.  

Vidaus organuose metastazių nėra

Ligai atsinaujinus paskirtą chemoterapijos kursą Kotryna baigė per 17-ąjį gimtadienį, liepos 25 dieną. Po mėnesio jai buvo atliktas magnetinio rezonanso tyrimas. Jo rezultatai gydytojams sukėlė nerimą ir paliko neatsakytų klausimų.

Junčai vylėsi, kad rezultatams įtakos gali turėti Kotrynos kakle įdėtos titaninės plokštės. Tačiau šią hipotezę netrukus paneigė Pozitronų emisijos tomografijos (PET) tyrimas, atliktas rugsėjo 16-ąją.

Jis parodė, kad vėžys ne tik neatsitraukė, bet netgi išplito į kaulus. Laimė, metastazių neaptikta vidaus organuose – nei plaučiuose, nei kepenyse.

Asmeninio albumo nuotr./Kotryna
Ramintos Maciulevičiūtės nuotr./Kotryna

„Vėl grįžome į ligoninę, vėl atlikta daugybė medicininių tyrimų“, – atsiduso Kotrynos mama Diana Junčienė.

Modernus, bet nepakankamai efektyvus gydymas

Po chemoterapijos kursų Kotrynai atliekamas ES ir JAV plačiai taikomas gydymas dendritinėmis ląstelėmis. Šis gydymas kainuoja apie 15 tūkst. eurų. Surinkti Kotrynai šią sumą padėjo labdaros ir paramos fondas „Rugutė“.

Mūsų daktarė pasakė: „Likimo valiai jūsų nepaliksime.“ O galėtų numoti ranka: „Niekuo negalime padėti, važiuokite namo.“

„Trečiadienį bus suleista penkta vaistų dozė“, – sakė D.Junčienė.

Tačiau ir šis modernus gydymas Kotrynai nepakankamai efektyvus. Paauglė šiandien sveria vos 41 kilogramą: mažai valgo, nes kenčia nežmoniškus skausmus.

„Auglys užspaudė nervą, todėl Kotrynai suparalyžiavo dešinę ranką. Jai taip skauda, kad yra pasakiusi: „Geriau ją visai nupjautų.“ Skausmus gydytojai malšina įvairiausiais vaistais, iki morfino dar nepriėjome, bet balansuojame ant ribos“, – dėl dukros kančių susigraudino mama.

Paskutinė viltis – važiuoti į užsienį

Kotrynai paskirtas dar vienas chemoterapijos vaistas. „Mūsų daktarė pasakė: „Likimo valiai jūsų nepaliksime.“ O galėtų numoti ranka: „Niekuo negalime padėti, važiuokite namo“, – dėkingumo gydytojams neslepia D.Junčienė.

Ir vis dėlto dukros būklė tokia sunki, kad visos jos gydymo galimybės Lietuvoje jau išsemtos: „Mūsų tiesiog niekas neveikia, todėl taikomas pasyvus gydymas – metronominė mažų dozių chemoterapija ciklofosfamidu ir nuskausminamieji.“

Asmeninio albumo nuotr./Kotryna
Asmeninio albumo nuotr./Kotryna

Kotrynos gydytojai konsultavosi su kolegomis Švedijoje, Vokietijoje ir Vilniuje. „Tačiau visi trauko pečiais ir nežino, kas mums galėtų padėti. Gavome pasiūlymą kreiptis į Izraelį“, – pasakoja D.Junčienė.

Ji susisiekė su profesoriumi Shimonu Slavinu. „Iš pradžių pasikalbėjome telefonu ir paklausėme, ar jis turi ką nors mums pasiūlyti kaip gydymo būdą. Profesorius įvertino Kotrynos ligos istoriją ir patikino: „Taip, aš galiu pasiūlyti gydymą“, – prisimena D.Junčienė.

Trijų etapų gydymas

Kotryna asmeninei konsultacijai jau buvo nuskridusi į Izraelį. Profesorius Sh.Slavinas pacientei pasiūlė trijų etapų gydymą.

„Pirmiausia dvi savaites lašinti lipoplatiną su nano dalelėmis, po to gydytis vadinamojoje onkoterapinėje lovoje. Vėliau lauktų trijų savaičių imunoterapijos kursas. Trečias etapas – pusę metų būtų leidžiamas vaistas interferonas“, – aiškina D.Junčienė.

Profesorius įvertino Kotrynos ligos istoriją ir patikino: „Taip, aš galiu pasiūlyti gydymą.“

Medicininius terminus į paprastam žmogui suprantamą kalbą ji paprašė išversti Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Imunologijos laboratorijos mokslo darbuotojo dr. Mariaus Striogos.

Jis paaiškino, kad onkotermija – tai navikinio audinio (ar net viso kūno) veikimas karščiu bei elektrinio lauko energija, dėl kurių poveikio padidėja navikinių ląstelių membranos pralaidumas, todėl į ląstelę efektyviau patenka chemoterapijos preparatai. Be to, tai leidžia sumažinti chemopreparatų dozes, taip apsaugant sveikas ląsteles nuo žalingo jų poveikio.

Taikant šį metodą padidėja vėžio ląstelių imunogeniškumas – jos tampa geriau „matomos“ imuninei sistemai.

Asmeninio albumo nuotr./Kotryna
Ramintos Maciulevičiūtės nuotr./Kotryna

Lipoplatina – tai liposominė nanodalelinė cisplatinos forma, pasižyminti efektyvesniu ir selektyvesniu patekimu į vėžio ląsteles bei mažesniu toksiškumu sveikiems audiniams. Kol kas tai eksperimentinis gydymas, nors jau atlikti III fazės klinikiniai tyrimai, gydant nesmulkialąstelinį plaučių vėžį, taip pat atlikti II fazės klinikiniai tyrimai, gydant kasos, krūties bei skrandžio vėžį

Citokinų imunoterapija – tai gydymas citokinais (interferonu alfa bei interleukinu–2), kurie aktyvina priešnavikinio imuninio atsako formavimąsi bei stimuliuoja priešnavikinio imuninio atsako komponentų funkcinį aktyvumą. Jų naudojimas patvirtintas išplitusios melanomos, išplitusio inkstų vėžio, meningiomų, Kapoši sarkomos, kai kurių onkohematologinių ligų bei hepatitų B ir C gydymui.

Tėvas metė darbą Norvegijoje, kad pabūtų su dukra

Gydymui į Izraelį Kotryna turėtų išvykti kitą savaitę – lapkričio 25 dieną. Visas gydymo ciklas, neskaičiuojant kelionės ir pragyvenimo išlaidų, kainuos 36 900 JAV dolerių.

Kotryna – jau trečias mūsų fondo globojamas vaikas, kuriam reikalinga pagalba užsienyje. Šiuo metu Šveicarijos klinikose gydomi du šaunūs berniukai – trejų Adomas ir dvejų Gabrielius, kurie sėkmingai sveiksta.

Tokios pinigų sumos Junčų šeima neturi: D.Junčienė dirba pradinių klasių mokytoja. Norvegijoje dirbęs Kotrynos tėtis grįžo į Lietuvą, kad kuo daugiau laiko praleistų su dukra.

Kai kažkas ligoninėje paklausė, ar Kotryna nebijo vykti į užsienį, mergina nedvejojo: „Man kitos išeities nėra: arba Izraelis, arba Anapilis.“

Į pagalbą Kotrynai ir jos šeimai stoja labdaros ir paramos fondas „Mamų unija“.  

„Kotryna – jau trečias mūsų fondo globojamas vaikas, kuriam reikalinga pagalba užsienyje. Šiuo metu Šveicarijos klinikose gydomi du šaunūs berniukai – trejų Adomas ir dvejų Gabrielius, kurie sėkmingai sveiksta. Kiekvienam iš jų pagalba per metus siekia apie 70 tūkst. litų“, – kalbėjo paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ direktorė Eglė Mėlinauskienė.

Asmeninio albumo nuotr./Kotryna savo feisbuko paskytoje rašo:
Asmeninio albumo nuotr./Kotryna savo feisbuko paskytoje rašo: „Mano didžiausia palaikymo komanda. Mes niekada nepasiduosim, nesvarbu ką jūs sakytumėt."

Finansinis krūvis – tėvams nepakeliamas

„Mamų unija“ kruopščiai įvertina informaciją apie onkologinių ligonių sveikatos būklę, konsultuojasi, tariasi su medikais dėl gydymo užsienyje pagrįstumo.

„Pinigų sumos, reikalingos gydymui, slaugai, kelionėms, išties didelės. Esame atsakingi už kiekvieną kreipimosi į visuomenę žinutę ir, deja, kaip bebūtų gaila, nesiimame remti bei prašyti paramos, jeigu vaikui joks gydymas nebegalėtų padėti“, – aiškino E.Mėlinauskienė.

Asmeninio albumo nuotr./Kotryna
Asmeninio albumo nuotr./Kotryna

Eksperimentinis gydymas Izraelyje – vienintelis Kotrynos šansas pasveikti.

„Todėl labai svarbi visuomenės parama, kad išgelbėtume merginos gyvybę. 103 tūkst. litų – toks finansinis krūvis nepakeliamas tėvams. Tikimės, kad mūsų visų susitelkimas ir parama padės“, – viltimis dalijosi E.Mėlinauskienė.

Skausmus kenčiančią Kotryną šiomis dienomis labiausiai palaiko Izraelio profesoriaus Sh.Slavino ištarti žodžiai: „Viską padarysiu, kad tave išgydyčiau.“

Dvi galimybės padėti Kotrynai:

Auką galima pervesti į labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ sąskaitą Danske banke, A.s LT517400032266923810, SWIFT kodas SMPOLT22, mokėjimo paskirtyje nurodant „Kotrynai“.

Arba gerumo portale aukok.lt

Ramintos Maciulevičiūtės nuotr./Kotryna
Ramintos Maciulevičiūtės nuotr./Kotryna

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius