-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sergantieji vis dažniau naudojasi internetu prašydami ligos pašalpos

Vis daugiau šalies gyventojų, dėl ligos ar artimųjų slaugymo laikinai negaunančių darbinių pajamų, prašymus skirti ligos pašalpą pateikia internetu.
Sloga
Sloga / Fotolia nuotr.

Per devynis šių metu mėnesius „Sodra“ gavo 435 tūkst. prašymus (popierinius ir elektroninius) skirti ligos pašalpą – tai yra 88 tūkst. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Šiemet 48 proc. tokių prašymų buvo pateikti internetu, 2012 m. ši dalis sudarė 39 proc., o 2011 m. – 32 proc.

Pagal regionus daugiausiai elektroninių prašymų pateikiama Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos skyriuose – atitinkamai 65 proc., 54 proc. ir 51 proc. visų prašymų, o mažiausiai – Mažeikių ir Utenos skyriuose – atitinkamai 25 proc. ir 27 proc.

Per devynis šių metu mėnesius „Sodra“ gavo 435 tūkst. prašymus (popierinius ir elektroninius) skirti ligos pašalpą – tai yra 88 tūkst. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. 

Kaip rodo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenys, sergamumas dažniausiomis ligomis, – t.y. ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu, – šiemet išaugo. Per 9 šių metų mėnesius užfiksuota 599,2 tūkst. tokių ligų atvejų, o pernai tuo pačiu metu – 411,7 tūkst.

Kad užkrečiamos ligos neplistų, jų simptomus pajutusiems gyventojams gydytojai rekomenduoja vengti viešų vietų, gydytis namuose.

Susirgusiems darbuotojams ir tiems, kas slaugo sergančius vaikus, priklauso ligos pašalpa, kuria kompensuojamas dėl laikino nedarbingumo negaunamas atlyginimas. Tam, kad ji būtų išmokėta, privalu pateikti atitinkamą prašymą. Juo patvirtinamas asmens duomenų ir sąskaitos, į kurią prašoma pervesti lėšas, teisingumas.

Patogiausia prašymą yra pateikti internetu, per elektroninę bankininkystę prisijungus prie asmeninės paskyros „Sodros“ gyventojų portale www.gyventojai.sodra.lt .

Pašalpa į gyventojo nurodytą sąskaitą išmokama per 15 darbo dienų nuo visų dokumentų ir duomenų, reikalingų ligos pašalpų skyrimui, gavimo. Ligos pašalpos skiriamos, jeigu dėl jų kreipiamasi ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo ligos pabaigos. 

Ligos pašalpą už dvi pirmąsias kalendorines laikinojo nedarbingumo dienas moka darbdavys, nuo trečios dienos – „Sodra“. Nuo pirmosios dienos „Sodra“ moka ligos pašalpą asmenims, kurie slaugo šeimos narius.

Šiemet per devynis mėnesius gyventojams išmokėta 359,7 mln. Lt ligos pašalpų. Tuo pačiu metu pernai – 283,5 mln. Lt. Didesnes išlaidas lėmė padidėjęs sergamumas, taip pat apdraustųjų skaičius ir šios rūšies draudimu jiems kompensuojamos draudžiamosios pajamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius