Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose – pirmieji gripo epidemijos pranašai

Šiaulių centro poliklinikoje sergančiųjų ūmiomis kvėpavimo ligomis jau siekia 80 atvejų 10 tūkstančių gyventojų. Pavojaus varpais visuomenės sveikatos centrai pradeda skambinti, kai šis rodiklis pasiekia 100. Medikai ramina, kad realių gripo atvejų kol kas nedaug.
Sloga
Sloga / Fotolia nuotr.

Šiaulių centro poliklinikos vadovas ir šeimos gydytojas Mindaugas Maželis teigia, kad sergančiųjų ūmiomis kvėpavimo ligomis sparčiai daugėja. Jei situacija nesikeis, epideminis lygis gali būti pasiektas jau kitą savaitę.

Sergančiųjų ūmiomis kvėpavimo ligomis per savaitę skaičiuojama jau 80 atvejų 10 tūkstančių gyventojų, tačiau gripo atvejai tik pavieniai. Kai šis rodiklis pasiekia 100 gyventojų, o gripas sudaro apie 30 procentų susirgimų, specialistai skuba lyginti epideminę situaciją aplinkiniuose rajonuose.

Prireikus, skelbiama epidemija, uždaromos mokyklos ar tik labiau sergančios klasės. Mokyklų uždarymas arba vaikų atostogos, anot mediko, puikiai pristabdo gripo plitimą, nes daugiausiai jis plinta per vaikus.

Mokyklų uždarymas arba vaikų atostogos, anot mediko, puikiai pristabdo gripo plitimą, nes daugiausiai jis plinta per vaikus.

M.Maželis teigia, kad epidemija skelbiama ne kasmet. Šiais metais jos tikimybė yra mažesnė. Gripo epidemija dažnai skelbiama kas antrus ar net kas keletą metų.

Užpernai epidemijos nebuvo, o pernai – buvo. Gydytojas teigia, kad toks dėsningumas natūraliai sudaro, nes per epidemiją nemažai žmonių kuriam laikui įgyja imunitetą.

Gydytojas tvirtina, kad skiepytis nuo gripo dar nevėlu, nes realios epidemijos nėra. Skiepytis rekomenduotina tiems, kurie serga lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis ar dažnai būna didesniuose žmonių susibūrimuose, dažnai važiuoja visuomeniniu transportu. Gydytojas atskleidė, kad pats skiepijasi kasmet.

Epidemijos metu gyventojams rekomenduojama vengti kontakto su sergančiaisiais, masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu. Darbuotojams, kurie dėl darbo pobūdžio gali platinti virusą ar juo užsikrėsti, pavyzdžiui, prekybos centrų kasininkams, rekomenduojama dirbant ryšėti vienkartines kaukes. 

Gyventojai turėtų saugoti imuninę sistemą grūdindamiesi, vartodami liaudies medicinos priemones: česnaką, ežiuolės, imbiero preparatus, vitaminą C, medų. Pasireiškus pirmiesiems susirgimo požymiams, sergantįjį reikia izoliuoti nuo sveikųjų. Susirgus rekomenduojama nesigydyti patiems, kreiptis į medikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius