Sporto medicinos gydytojas apie vandenį: „Šiuolaikiniai žmonės linkę rinktis kraštutinumus“

Pasak sporto medicinos ir reabilitacijos gydytojo Gedimino Tankevičiaus, mes, gyvenantys Lietuvoje, vandens nevertiname, nes geros kokybės vanduo pas mus teka tiesiog iš čiaupo. Vanduo daugeliu atveju naudingas, o dažnai ir gyvybiškai svarbus, galintis suteikti energijos ir padėti gerai jaustis.
Vlada Musvydaitė ir Gediminas Tankevičius
Vlada Musvydaitė ir Gediminas Tankevičius / Vlada.lt nuotr.

Kiekvieną antradienį, po 16 val. žinių, „Žinių radijuje“ skamba laida apie sportą ir sveiką gyvenseną „Sportuok su Vlada“. Sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė laidų ciklą tęsia kalbindama gydytoją, pasaulio kiokušin karatė vicečempioną, asmeninį trenerį G.Tankevičių, kuriam ji uždavė esminius ir svarbiausius klausimus apie vandenį, jo svarbą ir reikiamybę.

– Kada sportuojant reikia gerti vandenį?

– Būna įvairių treniruočių – įvairių trukmių, sąlygų, tad vienareikšmiškai atsakyti negaliu. Tačiau jei treniruotė intensyvi, ji užtrunka ilgiau nei 40 minučių, vertėtų numatyti pertrauką atsigėrimui. Bet jei treniruotė trumpa ir nėra labai intensyvi, galima atsigerti po treniruotės. Jei treniruotė trunka ilgiau nei valandą, ji yra intensyvi, o aplinka – karšta, atsigerti tiesiog būtina.

– Prieš kiek laiko reikia atsigerti iki treniruotės?

– Nedidelį kiekį (iki 200 ml) vandens galima atsigerti prieš treniruotę, bet jei norite gerti daugiau nei 500 ml, iki treniruotės turi likti bent pusvalandis.

– Kaip reikia suprasti kūno signalus, kad metas atsigerti?

– Žinoma, troškulys, taip pat sausa burna, akys, nuovargis, alkis, silpnumas – tai gali būti signalai, kad reikia atsigerti. Ilgiau pasėdėjus ar ilgiau padirbus, irgi verta atsigerti, nes mes vandenį prarandame nuolat, kvėpuodami, tad visuomet yra poreikis atstatyti vandens balansą.

Karolio Mankausko nuotr./Vlada Musvydaitė ir Gediminas Tankevičius
Karolio Mankausko nuotr./Vlada Musvydaitė ir Gediminas Tankevičius

– Ar būtina išgėrus kavos, atsigerti vandens?

– Kava skatina inkstus gaminti daugiau šlapimo ir taip prarasti vandenį. Tad, jei išgeriate stiprios kavos, stiklinė vandens po šio gėrimo tikrai nepamaišytų. Bet jei kartais ir neišgersite, tai tikrai nieko baisaus neatsitiks.

– Kokias klaidas žmonės daro gerdami vandenį?

– Šiuolaikiniai žmonės linkę rinktis kraštutinumus – ką nors išgirsta ir puola tai daryti. Ir dabar, paklausę mano pasakojimo, kiti pradės dvigubai daugiau gerti vandens. Aš rekomenduoju nesiimti staigių pokyčių. Jei supratote, kad per mažai geriate vandens, rytoj pabandykite išgerti viena stikline daugiau, kitą dieną – dviem daugiau ir stebėti, kokie vyksta pokyčiai. Pokyčių imkitės nuosekliai. Nepamirškite, kad vandens gaunate ir su kava, arba koše, valgydami vaisius, daržoves.

Kaip reikėtų prisiminti, kad laikas gerti vandenį? Ar tiesa, kad pabudus ryte, reikia atsigerti vandens? Ar iš tiesų valgio metu nepatartina gerti vandenį? Kiek per dieną reikia išgerti vandens? Į šiuos ir kitus klausimus sužinosite atsakymus, paklausę visos „Sportuok su Vlada“ radijo laidos.

Sporto ir sveikatingumo laidą „Sportuok su Vlada“ klausykitės kiekvieną antradienį „Žinių radijuje“, po 16 val. žinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius