Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 07 /15:24

STT pradėjo tyrimą dėl galimo kyšininkavimo P.Mažylio gimdymo namuose

Kauno P.Mažylio gimdymo namų skandalą, kai ne vienerius metus šios gydymo įstaigos darbuotojai galėjo lobti iš jautrią akimirką išgyvenančių gimdyvių, ėmė narplioti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), pradėjusi ikiteisminį tyrimą.
P.Mažylio gimdymo namai
P.Mažylio gimdymo namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lapkričio 7 d. STT Kauno valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo P. Mažylio gimdymo namuose, – 15min redakciją pirmadienį informavo STT Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Renata Saulytė.

Tyrimas po tyrimo

„Tyrimą, kuris pradėtas pagal fizinio asmens gautą skundą-pareiškimą, atliksime patys – t. y. STT pareigūnai. Kol kas jo trukmę ir baigtį prognozuoti gerokai per anksti“, – patikino prieš korupciją kovojančios įstaigos atstovė.

Jau anksčiau R.Saulytė užsiminė, kad pradėjus tyrimą, bus kreipiamas dėmesys net ir į internetinėje erdvėje pasirodžiusius gimdyvių komentarus. Nors 15min redakciją užplūdo pasipiktinusių moterų laiškai, nė viena jų neišdrįso surašyti oficialaus skundo tiek STT, tiek Sveikatos apsaugos ministerijai ar skundžiamai įstaigai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Renata Saulytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Renata Saulytė

Savojo vidaus tyrimo ėmėsi ir Kauno klinikinė ligoninė, kuriai priklauso P.Mažylio gimdymo namai. Spalio 31 d. direktoriaus įsakymu buvo sudaryta komisija, kuri iki lapkričio 29 d. įpareigota atlikti neplaninį auditą šioje įstaigoje. Komisija aiškinsis dėl 2015 m., taip pat 2016 m. sausio-spalio mėnesiais filiale pacientėms teiktų epidūrinės nejautros paslaugų ir parengs išvadas.

Kaip 15min informavo Kauno klinikinės ligoninės atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Stanišauskas, iš filialo pirmiausiai buvo paimtos Gimdymo stacionaro ligos istorijos. Šių bylų yra daugiau kaip 2 000, tad šiuo metu tikrinamos tos ligų istorijos, kuriose įrašyta, kad gimdyvėms buvo taikyta epidūrinė nejautra.

„Darbas dar tik pradėtas, tad per anksti daryti išvadas. Komisija renka medžiagą, apklausia darbuotojus. Net ir 15min publikacijose aprašyti pavyzdžiai perduoti nagrinėti komisijai, kuri pirmiausiai įvertins jų autentiškumą“, – patikino G.Stanišauskas.

Jis dar sykį paragino gimdyves netylėti, nedangstyti nesąžiningų medikų, jei tokių yra, ir kreiptis į ligoninės vadovybę el. paštu info@kkligonine.lt arba tel. 8-37 306 000.

„Niekas neprivalo mokėti už tai, ką apmoka Valstybinės ligonių kasos, ir jei nesulauksime visuomenės pagalbos, mūsų visų pastangos nueis perniek“, – patikino G.Stanišauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai

80 eurų mokestis už nemokamą procedūrą

Iki lapkričio 7 d. Kauno klinikinė ligoninė jau sulaukė penkių (be skandalą į viešumą iškėlusio Viačeslavo Dubiko skundo) pranešimų apie galimas korupcines apraiškas P.Mažylio gimdymo namuose. Informacija perduota neplaninį auditą atliekančiai komisijai.

Iki lapkričio 7 d. Kauno klinikinė ligoninė jau sulaukė penkių (be skandalą į viešumą iškėlusio Viačeslavo Dubiko skundo) pranešimų apie galimas korupcines apraiškas P.Mažylio gimdymo namuose.

Pavedimą atlikti neplaninį P.Mažylio gimdymo namų patikrinimą Kauno teritorinei ligonių kasai (TLK) skyrė ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Korupcijos prevencijos skyrius. Šio skyriaus vedėjas Juozas Vytautas Šveikauskas informavo sulaukęs trijų gimdyvių skundų.

Kauno TLK tyrimą pradėjo vos tik gavo persiųstą informaciją iš SAM ir Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos. Šio tyrimo metu analizuojami dokumentai, pacientų sveikatos istorijos, tikrinama, ar buvo atvejų, kai pacientai mokėjo, nors nereikėjo mokėti už paslaugas.

Kaip informavo Valstybinių ligonių kasų Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, gydytojo sprendimu gimdymo metu atliekama epidūrinės nejautros procedūra buvo visuomet kompensuojama PSDF biudžeto lėšomis.

„Laikotarpis, per kurį pacientas gali pateikti gydymo įstaigai skundą dėl, jo manymu, neteisėtai paimtos įmokos už gydymo paslaugas, yra 3 metai nuo paslaugos gavimo momento. Toks terminas numatytas Pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatyme, kuriame nustatyta ir pacientų skundų nagrinėjimo tvarka. Po 3 metų to padaryti jau nebėra galimybės, nes sueina senaties terminas“, – patikino L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Kauno klinikinė ligoninė meluoja?

15min primena, jog skandalas kilo po to, kai vienos spalio mėnesį P.Mažylio gimdymo namuose kūdikio susilaukusios moters anesteziologai paprašė susimokėti 80 eurų už epidūrinę nejautrą. Gimdyvės sugyventiniui pareikalavus čekio, jis jam nebuvo pristatytas. Daugybė moterų pradėjo pasakoti, jog jau daug metų gydytojams „į kišenę“ mokėjo už procedūrą, kuri yra nemokama. Už ją gydymo įstaigai sumoka Valstybinės ligonių kasos. Tai sukėlė įtarimų, jog gimdymo namuose neteisėtai renkami pinigai.

Peržiūrėjus mokamų paslaugų žurnalą P.Mažylio gimdymo namuose, 2016 m. mokama epidūrinės nejautros paslauga buvo taikyta tik dviem atvejais. O neoficialiai susimokėjusių už šią paslaugą – ne viena dešimtis.

Vienas viešai prisistatyti nepanoręs, su gydymo įstaigomis susijęs asmuo į miltus malė ir Kauno klinikinės ligoninės ankstesnius pasiteisinimus, jog, remiantis specialia metodika, nemokama nejautra gimdyvėms skiriama tik esant indikacijoms.

„Klinikinės ligoninės atstovai, kurie teigia, kad paslauga mokama, kai nėra indikacijų, jums tiesiog akiplėšiškai meluoja. Užtenka vienos indikacijos – pacientės pageidavimo. Ir visa tai surašyta toje metodikoje, kuria „remdamiesi“ jie jums meluoja. Gėdų gėda visai medikų bendruomenei. Kad „nenukabinau“ tų indikacijų iš kažkur, štai jums viešai prieinama nuoroda. Susiraskite punktą „Indikacijos“ ir paskaitykite, kaip buvote apgauti“, – teigė į redakciją laišką atsiuntęs vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius