Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijos milijonai teka į Lietuvos ligoninių gimdyklas ir naujagimių skyrius

Vilniaus gimdymo namuose ketvirtadienį lankėsi sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis ir Šveicarijos ambasadorius Markusas N. P. Dutly. Gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė svečiams pristatė Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos vaisius – atnaujintas gimdyklas ir naujagimių priežiūros palatas.
Gimdymas
Vilniaus gimdymo namuose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vien energiją tausojančioms technologijoms įdiegti Vilniaus gimdymo namuose buvo atseikėta 4,1 mln. litų. Moderniai medicinos įrangai – dar 1,87 mln. litų.
 
Dalyvauja 23 šalies ligoninės

Apžiūrėjęs pokyčius Vilniaus gimdymo namuose sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis neslėpė pasididžiavimo.

„Ačiū Šveicarijai, kad prisidėdama prie ES investicinių programų plėtros ji įneša didžiulį indėlį į Lietuvos sveikatos apsaugą, į Lietuvos demografinę politiką. Ar įsivaizduojate, ką reiškia pasiekti kone mažiausią naujagimių mirtingumą ES – pagal šį rodiklį esame 1–3 vietoje. Tai yra stulbinamas pasiekimas, palyginti su tuo, kokį bendrą visuomenės sveikatos kontekstą turime“, – kalbėjo ministras.

Vilniaus gimdymo namuose
Vilniaus gimdymo namuose

Spausdamas Šveicarijos ambasadoriui ranką V.P.Andriukaitis pasakojo, kad Lietuvos ir Šveicarijos programą tarptautiniuose forumuose pristato kaip labai gero ir efektyvaus bendradarbiavimo pavyzdį.

Tai ir švirkštai, ir smegenų šaldymo aparatūra ar net ultragarsiniai aparatai. Ir ta įranga ne šiaip yra – ji naudojama.

„Vilniaus gimdymo namai – tik vienas programos dalyvis. Tačiau galime didžiuotis ir Antakalnio ligoninės bei Santariškių klinikų pasiekimais“, – sakė ministras.

Iš viso programoje „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas“ dalyvauja 23 šalies ligoninės. Jos jau aprūpintos būtinąja medicinos įranga už daugiau nei 31 mln. litų.

„Tai ir švirkštai, ir smegenų šaldymo aparatūra ar net ultragarsiniai aparatai. Ir ta įranga ne šiaip yra – ji naudojama“, – pabrėžė V.P.Andriukaitis.

Partnerystės ištakos siekia XVI amžių

Ministras pažymėjo, kad investuojama ne tik į pastatų ar įrangos atnaujinimą, bet ir į personalo apmokymą, specialistų kvalifikacijos kėlimą.

„Perduokit visoms mamoms, visai Lietuvai, ypač toms, kurios nori gimdyti namuose – tai jau namai (ligoninėse – red. past.) sudaryti, su viena sąlyga, kad niekas nežus, neįvyks per akimirką kokia nors tragedija, čia pat viskas yra. Dievo globa ir Dievo pirštas čia pat yra. Kokios fantastiškos sąlygos per penkerius metus – Dieve brangus, dauginkitės ir veiskitės! Mums reikia daugintis ir veistis! Čia yra namai. Negi dabar mums reikia grįžti atgal į rugių laukus ir į namus?“, – lankydamasis Vilniaus gimdymo namuose ketvirtadienį pareiškė V.Andriukaitis.

Lietuvoje reziduojantis Šveicarijos ambasadorius M.N.P.Dutly pažymėjo, kad Šveicarija finansinę paramą teikia dešimčiai ES šalių, kuriose vykdoma apie 200 projektų.

Vytenis Povilas Andriukaitis ir  Markusas N. P. Dutly
Vytenis Povilas Andriukaitis ir Markusas N. P. Dutly

Parama Lietuvai sudaro apie 168 mln. litų. Lėšos skiriamos ne tik įrangos modernizavimui, bet ir santykių tarp institucijų gerinimui, pilietinės visuomenės skatinimui, nevyriausybinėms organizacijoms ir t.t. Patys didžiausi projektai apima aplinkosaugos ir sveikatos priežiūros sritis.

Pirmasis tokio bendradarbiavimo pavyzdys yra užfiksuotas 1568 metais, kai medicinos studentas iš Lietuvos žengė drąsų žingsnį ir išvyko į Bazelį mokytis medicinos.

„Jūsų medicinos personalas yra tikrai kompetentingas ir žino, kaip naudotis sudėtinga įranga. Prie to prisidėjo ir bendradarbiavimas tarp Šveicarijos bei Lietuvos universitetinių ligoninių: Kauno klinikų su Bazelio, Ženevos universitetinėmis ligoninėmis, – kalbėjo M.N.P.Dutly ir priminė, kad dvišaliai ryšiai tarp Šveicarijos ir Lietuvos buvo užmegzti dar XVI amžiuje. – Pirmasis tokio bendradarbiavimo pavyzdys yra užfiksuotas 1568 metais, kai medicinos studentas iš Lietuvos žengė drąsų žingsnį ir išvyko į Bazelį mokytis medicinos.“

Pagrindinis Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos sveikatos priežiūros srityje tikslas – mažinti ekonominius ir socialinius skirtumas tarp Lietuvos ir labiau išsivysčiusių ES valstybių. Be to, norima mažinti atotrūkį tarp šalies miestų centrų ir silpnų periferinių regionų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius