Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tėvai nežino, kaip apsaugoti vaikus nuo vergovės maistui

Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ pripažino, kad lietuvių mityba – viena prasčiausių Europos Sąjungoje (ES).
Traškučiai
Traškučiai / Fotolia nuotr.

Tam, kad gyventojams būtų paprasčiau rinktis sveikus produktus, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) planuoja įvesti sveiko maisto ženklinimo sisitemą.

„Mityba turi didelių problemų. Mes darome tyrimus jau ne vieną dešimtmetį ir matyti, kad Lietuvos gyventojai per daug vartoja riebalų, druskos bei cukraus. Per mažai daržovių, per mažai žuvies produktų. Mityba yra labai nesubalansuota”, – tikino pašnekovas.

Lietuvos gyventojai per daug vartoja riebalų, druskos bei cukraus

Taip pat A. Kranauskas pabrėžė, kad kuo produktas nesveikesnis, tuo jis labiau reklamuojamas per televiziją. „Tokie produktai, kaip rupi duona, daržovės mažai populiarinamos“, – patikino pašnekovas.

Šeima turi būti pavyzdys

Kalbant apie vaikų mitybą, A. Kranauskas teigė, kad Lietuvos mokymosi įstaigose įvesta sveiko maitinimosi sistema, kuri sėkmingai veikia jau kelerius metus, ES komisijos pripažinta viena pažangiausių. Mokyklose uždrausti tokie produktai kaip saldainiai, kava, šokoladiniai gaminiai, turintys riebalų, cukraus, energetiniai bei gazuoti gėrimai. „Vietoj to vaikams duodama nemokamai pieno ar vaisių“, – tvirtino daktaras.

„Viskas prasideda nuo šeimų. Jei vaikas mato, kad namuose tėvai tepasi riebų sviestą, geria kavą, mokykloje to negaudami vaikai būna nepatenkinti, bet taip vyksta jų auklėjimas“, – sakė A. Kranauskas.

Jo teigimu, galima pasidžiaugti, kad Lietuvos vaikai yra mažiausiai nutukę. „Lietuvą pralenkė nesveikų gaminių banga. Ji mūsų šalį pasiekė tik tada, kai jau buvo žinoma, kad tai nesveika. Vaikai nėra tapę jų (nesveikų produktų, – red. past.) vergais“, – tikino specialistas. „Vaikai, kurie lanko mokyklą, gauna sveiką maistą“, – pridūrė pašnekovas.

Vaikai, kurie lanko mokyklą, gauna sveiką maistą

Naujovė

A. Kranauskas teigė, kad SAM ketina įvesti sveiko maisto ženklinimo simbolį – žalią raktelį su balta skylute, kurį pamatęs žmogus galės suprasti, kiek riebalų, cukraus ar druskos turi gaminys. Tokiu būdu, daktaras mano, pirkėjai sutaupys laiko, nes nebereikės skaityti etikečių, kuriose gausu žodžių – nuo 100 iki 1000. Taip pat, pašnekovo teigimu, tokia sistema bus daug aiškesnė nei sudėties analizė.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius