-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: peršalimas ne visada gydomas racionaliai – penktadalis tam išleidžia 20 ir daugiau eurų

Lietuviai peršalimui gydyti vidutiniškai išleidžia 15 Eur, o ligą įveikti mėgina vienu metu gerdami tris skirtingus vaistinius preparatus, rodo mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ inicijuotas tyrimas. Vaistininkai pastebi, kad, gydydamiesi nuo tokių dažnai užklumpančių ligų kaip peršalimas, pacientai neretai gydymo priemones renkasi neracionaliai, todėl gydymo išlaidos išauga. Be to, rinkdamiesi vaistus, jų efektyvumą vertina pagal kainą: mano, kad brangesnis vaistas – efektyvesnis.
Vaistai
Vaistai / „Shuterstock“ nuotr.

Tyrimas parodė, kad trečdalis lietuvių (31 proc.) vaistams, skirtiems paprastam peršalimui gydyti, išleidžia iki 10 Eur, dar tiek pat apklaustųjų – iki 15 Eur. Maždaug kas dešimtas pacientas (13 proc.) susirgęs vaistams išleidžia apie 20 Eur, o 6 proc. apklaustųjų kiekvienas peršalimas atsieina 25 ir daugiau eurų.

Ir pavasarį neretai užklumpančiam gerklės skausmui, kosuliui ar varvančiai nosiai gydyti dauguma (47 proc.) gyventojų pasitelkia ne mažiau kaip 2-3 vaistinius preparatus. Trečdaliui įveikti peršalimą pakanka 1 vaisto, o 4 proc. gyventojų nurodė vienu metu vartojantys ne mažiau kaip 4 vaistinius preparatus.

Racionalus vaistų pasirinkimas padeda sutaupyti

„Camelia“ vaistinių tinklo vaistininkė Žydrūnė Muzikevičūtė sako, kad pacientų išlaidos kiekvienos ligos gydymui priklauso nuo ligos sunkumo, eigos ir trukmės. Tačiau, gydant tokias ligas kaip peršalimas, gyventojai dažnai vaistus renkasi savo nuožiūra, racionalumo kartais pritrūksta.

„Pacientai sutaupytų, jeigu pirmiausia gerai pažintų savo namų vaistinėlę – joje neretai galima rasti vaistų vienam ar kitam peršalimo simptomui įveikti. Be to, svarbu įvertinti, ar tikrai reikia tiek vaistinių preparatų, kiek planuojama pirkti ir vartoti. Jeigu pasirenkami vaistai, kurių sudėtyje yra viena veiklioji medžiaga, tuomet dažniausiai pasitaikantiems peršalimo simptomams gydyti gali prireikti ir trijų preparatų. Tačiau dažnas renkasi du ar net tris daugiakomponenčius vaistinius preparatus, pvz., miltelius simptominiam peršalimo gydymui. Tokiu atveju net ir dviejų preparatų gali būti per daug, tad ir išlaidos bereikalingos“, – lietuvių peršalimo gydymo ypatumus apžvelgia vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.

Vaistininkė primena, kad renkantis vaistus nuo peršalimo, svarbu atkreipti dėmesį, jog skirtinguose vaistuose nesikartotų tokios medžiagos kaip paracetamolis, kosulį slopinančios medžiagos ar vienu metu nebūtų geriami keli antihistamininiai preparatai. Specialistė taip pat pabrėžia, kad, pasirinkus vartoti mažiau vaistų, bus didesnė tikimybė juos vartoti teisingai.

„Siekiant neišleisti daugiau pinigų vaistams nei būtina išgydyti ligai, svarbu neužsiimti savigyda, kuri gali kainuoti kur kas brangiau. Net ir gydant tokį dažną ir, rodos, gerai pažįstamą negalavimą kaip peršalimas, pravartu pasikonsultuoti su vaistininku ar net gydytoju. Taip pat visada reikia laikytis gydytojo ar vaistininko rekomenduojamo gydymo kurso – per anksti nutraukus gydymą, liga gali grįžti su dviguba jėga. O tada jai įveikti gali prireikti ir daugiau, ir brangesnių vaistų“, – pataria Ž. Muzikevičiūtė.

Brangesni vaistai nebūtinai efektyvesni

Tyrimas atskleidė, kad vaisto kokybę lietuviai pirmiausia vertina pagal vaistininko (62 proc.) ar gydytojo (55 proc.) rekomendaciją, taip pat remiasi savo asmenine (36 proc.) ar kitų žmonių (26 proc.) patirtimi. Ne paskutinėje vietoje ir vaisto kaina. 13 proc. apklaustųjų mano, kad brangesni vaistai yra efektyvesni. Dažniausiai tuo įsitikinę vyrai ir didmiesčių gyventojai.

Vaistininkė skuba paneigti šią nuostatą. Pasak jos, vaisto efektyvumą reikia vertinti pagal sudėtyje esančią veikliąją ar veikliąsias medžiagas ir šių medžiagų koncentraciją, stiprumą.

„Skirtingų vaistų su ta pačia veikliąja medžiaga kaina gali gerokai skirtis, o efektas bus visiškai vienodas. Didesnė vaisto kaina gali būti susieta su papildomomis savybėmis: patogumu naudotis, skoninėmis savybėmis, sudėtinių veikliųjų medžiagų kiekiu, kartais vaisto forma. Bet tikrai ne su efektyvumu. Pacientai dažniausiai žino, kokio vaistų poveikio nori, o kad jų noras sutaptų su vaistų nauda sveikatai bei racionaliomis išlaidomis, rekomenduojame konsultuotis su specialistais“, – sako „Camelios“ vaistininkė.

Tyrimas atskleidė, kad paprastą peršalimą apie penktadalis lietuvių (18 proc.) gydo be vaistų. Pasak vaistininkės, taip elgtis gali tie pacientai, kurie neserga kitomis, ypač lėtinėmis ligomis (asta, diabetas, hipertenzija, kt.), taip pat kai liga trunka ne ilgiau kaip 7 dienas ir nepatiriama peršalimo komplikacijų (sinusito, anginos ar bronchito). Visgi jeigu peršalus kyla aukšta temperatūra (aukščiau 38 laipsnių), organizmas yra nusilpęs ar linkęs į komplikacijas, ir paprastam pavasariniam peršalimui gydyti rekomenduojama pasitelkti vaistinius preparatus. Laiku užkirtus kelią ligos paūmėjimui, bus užkirstas kelias ir išaugsiančioms gydymo išlaidoms.

Reprezentatyvi „Spinter tyrimų“ apklausa atlikta š. m. vasarį. Apklausta 1011 Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius